6x schoonmaken met etherische olie

schoonmaken-met-etherische-olie3

Schoonmaken met etherische olie is iets voor boom knuffelende, biologische wijn-drinkende hippies, toch? Think again. Zelfs als je nog nooit zelf een schoonmaakmiddel hebt gemaakt is de kans zeer groot dat je wel degelijk etherische oliën hebt gebruikt tijdens het schoonmaken. Dat komt simpelweg omdat ze effectief zijn en lekker ruiken. Fabrikanten van schoonmaakmiddelen weten dat ook en voegen ze daarom regelmatig toe aan hun producten. Vooral citrusoliën zijn in dit geval erg populair. Die zijn namelijk goedkoop en werken gewoon goed. Vandaag deel ik met jullie nog een aantal andere etherische oliën die ideaal zijn voor de schoonmaak.

Citroen

En zoete sinaasappel en grapefruit trouwens ook. Ik zei het hierboven al, maar citrusoliën zijn gewoon echt top als het op schoonmaken aan komt. Ze ontvetten heel goed en zijn dus ideaal voor een DIY allesreiniger. Bovendien laten ze witte vlekjes van het harde water verdwijnen voor de zon en maken glas weer stralend schoon. Verder vind je ze vaak terug in boenwas voor hout. Schoonmaken met etherische olie is natuurlijk en heel effectief. Deze zes etherische oliën ontvetten, ontkalken, ontsmetten en doden schimmels.  

Tea tree

In een artikel over schoonmaken met etherische olie kan tea tree natuurlijk absoluut niet ontbreken. Het is effectief tegen een boel bacteriën, waardoor het breed inzetbaar is. Perfect om het toilet mee schoon te maken, maar ook om hardnekkige schimmel te lijf te gaan. Je kunt het daarnaast ook in je keuken gebruiken om bijvoorbeeld snijplanken schoon te maken of het aanrecht te poetsen. In dit artikel lees je tien toepassingen van tea tree olie.

Lavendel

Lavendel an sich heeft niet heel bijzondere reinigingskracht. De olie is echter heel betaalbaar en verspreidt een fijne geur. Je kunt het dus toevoegen aan je wasverzachter of zelf een natuurlijke wasverzachter maken met gedroogde lavendelbloemen. Het is een prettige luchtverfrisser, ook voor het toilet. En wat dacht je van zelfgemaakte geurzakjes om je kledingkast op te frissen? Of een linnenspray waar je ook nog eens heerlijk van tot rust komt? Als je niet van de geur van tea tree houdt kun je lavendel toevoegen om de geur te maskeren en in plaats daarvan een bloemengeur in je huis te verspreiden.

  Schoonmaken met etherische olie is natuurlijk en heel effectief. Deze zes etherische oliën ontvetten, ontkalken, ontsmetten en doden schimmels.  

Oregano

Oregano etherische olie is voor het serieuze schoonmaakwerk. De olie kun je inzetten bij diverse bacteriën en schimmels. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig om het gewenste effect te bereiken. Sterker nog, te veel kan de huid irriteren. Oregano kun je inzetten in plaats van tea tree olie. Doe wat oregano etherische olie in een (zelfgemaakte) allesreiniger en maak deurklinken en lichtschakelaars schoon, vooral slim als de griep heerst. O en je huis ruikt naar Italiaans eten. Er zijn vervelendere geuren, toch?

Eucalyptus

Eucalyptus is dé olie die je gebruikt als je een stoombadje neemt wanneer je neus dicht zit (lees hier hoe je dat doet). Aboriginals gebruikten olie van de eucalyptus om wonden te ontsmetten, infecties en schimmels te bestrijden. Kort samengevat, het is anti alles dat je niet in je huis wilt hebben. Samen met citroen etherische olie kun je een geweldige badkamer reiniger maken ermee en samen met tea tree pak je schimmel in je douche aan. Laat je overigens niets wijsmaken. Als je schimmelvlekken in je douche hebt dan krijg je die met geen enkel middel buiten bleek weg en het is nog maar de vraag of bleek voldoende zal zijn. Met deze etherische oliën kun je de schimmel dus doden, maar die zwarte vlekjes krijg je er niet mee weg.

Schoonmaken met etherische olie is natuurlijk en heel effectief. Deze zes etherische oliën ontvetten, ontkalken, ontsmetten en doden schimmels.  

Grove den

Het bekende dennenboompje in de auto kennen we natuurlijk wel. Grove den staat er om bekend een uitstekende luchtverfrisser te zijn. Het pakt geurtjes aan waar je ze niet wilt hebben, zoals je vuilnisbak, maar ook een paar zweetschoenen. Het is net als eucalyptus en tea tree een krachtige reiniger die je kunt toevoegen aan (zelfgemaakte) producten om ze een boost te geven.  

Tips

Etherische oliën zijn krachtige producten. Klik hier om de do's en dont's van etherische olie te lezen, inclusief handige infographic. Etherische oliën van citrusvruchten kunnen kunststof flessen op den duur aantasten, gebruik daarom bij voorkeur glazen of metalen flessen om je zelfgemaakte schoonmaakproducten in te bewaren. In dit artikel kun je lezen hoe je zelf makkelijk en snel een DIY glazen spuitflacon kan maken.    

Pin voor later

Schoonmaken met etherische olie is natuurlijk en heel effectief. Deze zes etherische oliën ontvetten, ontkalken, ontsmetten en doden schimmels.

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

 

 

Foto's door: Lauren Mancke Dorné Marting Jazmin Quaynor