zelf luchtverfrisser maken

DIY: zelf luchtverfrisser maken

Toen ik klein was heb ik mijn neefje, puur voor mijn eigen vermaak, proberen wijs te maken dat wij dames geen nummero 2 doen, want dat is niet ‘vrouwelijk’. Met een stalen gezicht bleef ik een uur lang herhalen ‘nee, éééécht niet! Dat is echt iets wat alleen mannen doen!!’. Bijna had ik hem zover dat hij me geloofde, maar toen kwamen mijn moeder en tante thuis en was al mijn harde werken voor niets. Zij bevestigden dat ook dames plaats nemen op de ‘troon’. In tegenstelling tot wat ik mijn neefje probeerde wijs te maken moet iedereen dus wel eens, met alle aroma’s van dien. Vervolgens spuiten we even wat luchtverfrisser om het bewijs te elimineren, om daarna snel het kleine kamertje te verlaten zodat we dat spul vooral niet inademen. Want dat is iets wat we allemaal intuïtief begrijpen: het is niet verstandig om god-weet-wat-we-net-de-lucht-in-hebben-gespoten te inhaleren.

Alleen al de naam ‘luchtverfrisser’ is misleidend, want de lucht wordt niet verfrist, het wordt vervuild met geurige chemicaliën die andere geuren maskeren. De ingrediënten in de meeste luchtverfrissers zijn niet om over naar huis te schrijven. Fabrikanten vermelden niet alles wat er in kan zitten, maar onafhankelijk Europees onderzoek toont aan dat het gros butaan, formaldehyde, toluene, benzeen, ftalaten en ander chemische ingrediënten bevat waar op zijn minst voor zou moeten worden gewaarschuwd op het label.

De hoeveelheden die per keer worden gespoten zijn klein en daarom is het officiële standpunt dat de producten veilig zijn, maar dat is op individueel niveau bekeken. Alleen al in ons kikkerlandje zijn we met ruim 16 miljoen mensen die allemaal, zonder uitzondering, wel eens ‘moeten’, waarna het grootste gedeelte chemische luchtverfrissers gebruikt. Als je op die schaal bekijkt wat we allemaal de lucht in spuiten, dan is het een stuk schadelijker voor onszelf en het milieu dan we denken.

Maar wat te doen met die geurtjes? Die kun je op een natuurlijke manier maskeren. Zelf luchtverfrisser maken natuurlijk!

Benodigdheden

 • 12 eetl. (gedestilleerd) water;
 • 3 eetl. alcohol (mag ook vodka zijn);
 • 1 eetl. plantaardige glycerine;
 • 40 druppels etherische olie naar keuze.

Klik op de linkjes om naar de webshop te gaan.

Verder heb je een klein sprayflesje, een trechtertje en een mengkommetje nodig.

zelf luchtverfrisser maken

Werkwijze

 1. Meng alle ingrediënten in een kommetje.
 2. Giet de inhoud van het kommetje middels het trechtertje in de sprayfles.
 3. Klaar. Ik zei al dat het makkelijk was.

Gebruiksaanwijzing

Als je even wat me-time op ‘kantoor’ moet hebben, dan schud je het flesje goed om vervolgens vier à vijf keer in het toilet te spuiten. Doe je ding en spoel door. Klaar is kees.

Deze luchtverfrisser sluit het water als het ware af, waardoor geurtjes niet kunnen ontsnappen, terwijl de etherische oliën de ruimte vullen met hun geur. Zo simpel dat je je afvraagt waarom je er zelf nooit op bent gekomen. Met 100 ml kun je ongeveer 200 keer vooruit.

Zelf luchtverfrisser maken is natuurlijker, gezonder, dierproefvrij, milieuvriendelijker én het werkt!

zelf luchtverfrisser maken

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY.

Populaire producten

[ux_products orderby="sales"]

13 thoughts on “DIY: zelf luchtverfrisser maken

 1. jannie zegt:

  Jammer dat we in Nederland veel schotel wc’s hebben, de nummer 2 ligt hoog en droog te wachten en valt pas tijdens het spoelen in het water. Dan helpt dit dus helemaal niet. Ik denk dat we een masochistisch volkje zijn.

 2. Pablo zegt:

  werkt perfect zowel voor of na, andere combinaties voor de EO’s:
  munt/citroengras
  eucalyptus/munt/lavendel
  sandelhout/lavendel/citroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *