Zelf glasreiniger maken is milieuvriendelijk, goedkoop en hartstikke makkelijk met slechts 3 ingrediënten: water, schoonmaakazijn en citroen etherische olie!

Zelf glasreiniger maken met… azijn!

Onze hond tuurt graag uit het raam. Als je haar de kans geeft doet ze het uren. Staat ze daar, met haar voorpoten op de vensterbank de buurt in de gaten te houden. Als je er een rood lichtje bij zet is het net een dame van lichte zeden. Het zou geen enkel probleem zijn mits het bij turen zou blijven. Echter, als die ontzettende knappe St. Bernard (‘Pluisje’) voorbij paradeert dan begint ze als een gek te kwijlen. We moeten er nog net geen emmer onder zetten. En als aartsvijand Simba pontificaal voor het raam zijn vacht gaat schoonlikken, dan snuift ze uit woede het hele raam onder.

Je snapt dat ik dus bijna dagelijks het raam schoonmaak. Daar gebruik ik al heel lang een zelfgemaakt schoonmaakmiddel voor. Het is goedkoper dan het welbekende merk ‘coïtus met glas’ (doordenker) en belangrijker nog, het is helemaal natuurlijk. Wel zo fijn als je hond met haar supergevoelige neus er de halve dag tegenaan gedrukt staat. Ik heb ook begrepen dat kinderen om een voor mij onverklaarbare reden soms aan glas likken en dan is een puur natuur glasreiniger ook geen overbodige luxe.

Too long, didn’t read

Als je geen zin hebt om te lezen, hieronder een filmpje. P.S. de spetters op de spiegel op het laatst zijn olijfolie uit zo een sprayfles. Ik bedoel maar, hoe effectief wil je het hebben?

Azijn?

Azijn is een prima middel om glas te reinigen. Wil je het maximale uit de azijn halen, dan zul je het eerst moeten verwarmen. Warme azijn is krachtig tegen kalkaanslag, maar vetvlekken en andere viezigheden zijn er niet zo van onder de indruk. Daar gebruik je etherische olie van citroen voor. Dat is namelijk een sterke ontvetter en geloof het of niet, ook in ‘traditionele’ schoonmaakmiddelen wordt het veelvuldig gebruikt.

Dan is er nog het dingetje met de geur. Regelmatig krijg ik mailtjes met de vraag wat te doen tegen de geur van azijn. Etherische olie helpt de geur maskeren en anders kun je ook fruitschillen of kruiden gebruiken (zoals ik in dit artikel omschrijf). Een geurloos alternatief is overigens citroenzuurCheck hier hoe bizar goed het een waterkoker schoonmaakt bijvoorbeeld.

Het recept

Dit is wat je nodig hebt:

Etherische olie van citroen is verkrijgbaar in de webshop, klik op de linkj hierboven om naar de shop te gaan.

Uiteraard heb je een lege sprayfles nodig om je eindproduct in te doen. Je kunt er een hergebruiken of je kunt een eindeloos recyclebare glazen spuitflacon maken, daar schreef ik hier eerder over. Ik maak de mijne in kleine hoeveelheden en doe hem in een kleine glazen spuitflacon.

Dit is hoe je te werk gaat:

 1. Doe het warme water in de fles.
 2. Voeg de schoonmaakazijn toe.
 3. Druppel de etherische olie in de fles.
 4. Draai de fles dicht en schud ermee.

Je gebruikt deze glasreiniger op dezelfde manier als een glasreiniger uit de winkel. Wel even goed schudden voor gebruik.

Zelf glasreiniger maken kost je minder dan 5 minuten om te maken en je portemonnee, het milieu en alle neus-tegen-glas-drukkers zijn je dankbaar!

Bonustip

Om echt alle (nee, serieus, zelfs de meest volhardende) strepen weg te krijgen kun je na het reiniger met de glasreiniger nog even met een prop oud krantenpapier over het glas gaan. Trucje uit oma’s tijd waar zelfs het beste microvezeldoekje niet tegenop kan. Graag gedaan!

Pin voor later

Zelf glasreiniger maken is milieuvriendelijk, goedkoop en hartstikke makkelijk met slechts 3 ingrediënten: water, schoonmaakazijn en citroen etherische olie!

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

Populaire producten

Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 8,75  6,75
Aanbieding!

Oliën

Neemolie

Vanaf:  5,95 Vanaf:  4,75
Aanbieding!

Zouten en zuren

Citroenzuur (ahydraat)

Vanaf:  4,95 Vanaf:  3,95
Uitverkocht
Vanaf:  5,95
Aanbieding!
Vanaf:  2,95
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Pepermunt

 8,20  6,95

14 thoughts on “Zelf glasreiniger maken met… azijn!

 1. geertruurzaam zegt:

  Ik heb dus van die kinderen die aan glas likken 🙂
  Klopt het dat deze glasreiniger de eerste paar keren minder goed werkt als je altijd winkelglasreiniger hebt gebruikt? Ik heb begrepen dat die een soort ‘laagje’ op het glas achterlaat en dat dat er eerst af moet gaan door een aantal keer poetsen, voor natuurlijke glasreiniger ‘pakt’?
  Voor de spiegels gebruik ik sprayreiniger, de ramen doe ik altijd met een sopje van afwasmiddel en azijn.

  • BespokeByYou zegt:

   Hahaha, ze blijven een mysterie voor me 😉

   Ja, het kan inderdaad zijn dat de commerciële reiniger een soort laagje heeft achtergelaten, welke je eerst met wat zeep en water moet verwijderen. Bij mij hoefde dat niet, dus het ligt eigenlijk een beetje aan het merk dat je gebruikt 🙂

 2. Kim zegt:

  Oh zo handig dit! Ik ben trouwens van plan binnenkort een bestelling te plaatsen in je shop 🙂 Als ik weer geld heb, want ben sinds twee weken de trotse eigenaar van een Macbook haha… Kon het niet laten.

 3. Inge zegt:

  Wat een interessant artikel! Ik vind azijn niet echt lekker ruiken.. daarom heb ik het tot nu toe altijd ontweken. Super stom natuurlijk! Dit is zo simpel, het kost je niet eens moeite. Werkt dit ook voor de glazen wanden de douche?

  • BespokeByYou zegt:

   Ja ik snap je helemaal wat geur betreft, maar de etherische olie maskeert het heel goed én je kunt dus citroenschillen weken in de azijn waardoor de geur een stuk minder wordt. Dit werkt ook voor de glazen wanden in je douche, maar de azijn moet dus wel warm zijn om goed te werken 🙂

 4. Hailey zegt:

  Ik word zo blij van jouw website! Alleen maar goede tips staan hier op! Nu moet ik toegeven dat ik mijn ramen iets vaker zou kunnen lappen dan ik doe (schaam), maar zodra ik het weer ga doen, doe ik het met azijn! Mijn spiegels maak ik trouwens wel vaker schoon, dus daar kan ik het ook voor gebruiken!

 5. Elly zegt:

  Helpt het ook voor de auto ruiten dat vind ik altijd zo een klus ik heb denk ik te korte armpjes kom slecht in de hoeken maar dat verwarmde azijn zou eventueel ook voor mn auto ruiten helpen. Kan je de azijn ook in de magnetron verwarmen en hoe warm moet het ongeveer zijn de warmte dat je met je handen er nog in kan of moet het warmer zijn. Bijvoorbaad mijn hartelijkr dank.

  • BespokeByYou zegt:

   Ik heb dit (nog) niet geprobeerd op autoruiten, maar weet wel precies wat je bedoelt dat je armen niet lang genoeg zijn, heb ik ook hahaha

   De azijn kun je in de magnetron verwarmen, maar vraag me niet hoe lang, want ik heb zelf geen magnetron 😮 De azijn moet goed warm zijn, minimaal dat je er nog nét met je handen in kan, maar warmer is beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *