Wie ben ik

De eerste zeven levensjaren zijn bepalend voor een mens. Alles wat we in die zeven jaar meekrijgen is van invloed op hoe we ons daarna vormen. Ik heb meegekregen dat het leven is zoals het is: een worsteling en aaneenschakeling van ellende. Om te ontdekken hoe fout die conditionering is, heb ik diep moeten gaan.  Er zit een les in alle dingen die ons gebeuren. We moeten alleen de signalen leren lezen. Ik neem je graag mee in mijn verhaal. Mijn weg die ik lang heb gezien als een doodlopende dirt road vol kuilen en modder, maar die mij uiteindelijk bracht bij mijn authentieke zelf. Van een leven vol ellende naar een leven vol flow en harmonie.

 

Een dubbelleven

Mijn lichaam heeft vanaf kleins af aan met mij gecommuniceerd. Het schreeuwde om hulp, zond signalen uit en liet mij zien dat er iets mis was. Op de basisschool ben ik in één jaar wel vijftig keer in het ziekenhuis geweest. Buikpijn, gebroken pols, gekneusde voet of onverklaarbare hoofdpijn; er was altijd wel wat. Maar toen had ik nog geen idee dat mijn lichaam mij iets probeerde te vertellen. Ik was vooral bezig met overleven en zette verschillende maskers op om mij geliefd, erkend en gehoord te voelen. Van mijn 6de tot mijn 12de heb ik namelijk thuis te maken gehad met seksueel misbruik. De échte Mariska verdween daardoor steeds meer en heb ik uiteindelijk samen met het seksueel misbruik heel bewust achter mij gelaten. Ik vormde mijzelf door mij aan te passen aan wat andere mensen deden en wat anderen van mij verwachtten.

Over mij 2004.JPG

Dat ging goed, totdat ik 18 jaar werd en er een zware depressie als een donkere wolk over mijn leven trok. Voor het eerst had ik de moed bij elkaar geraapt om te vertellen wat er met mij tussen mijn 6de en 12de was gebeurd. Tegen alle verwachtingen in werd ik niet gezien, niet gehoord en niet geloofd. De gordijnen gingen dicht en ik zakte weg in een donker gat. Toch zette ik naar de buitenwereld het masker op van de krachtige vrolijke vrouw die alles aankon. Ik drukte overal mijn stempel op, was extreem aanwezig en deed alles voor aandacht om mijn onzekerheid en gebrek aan zelfliefde te compenseren. Uiteindelijk leidde dit dubbelleven van een externe persoonlijkheid en interne persoonlijkheid op mijn 24ste tot een heftige darmontsteking, waardoor ik een jaar lang thuis kwam te zitten.

 

De gevolgen van een dubbelleven

Vanaf die periode heeft de ellende zich in sneltreinvaart opgestapeld en bracht het mij tot een punt waarop ik niets anders kon dan mijzelf afvragen: wat moet mij duidelijk gemaakt worden?  Op mijn 26ste raakte ik betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Zes jaar lang heb ik plat gelegen. Zes jaar lang was ik afhankelijk van anderen. Kun je het je voorstellen? De vrouw die altijd alles alleen aankon, kon nu niet eens zonder hulp douchen. Na wat voor mij aanvoelde als een eeuwigheid, werd ik met succes geopereerd aan mijn rug en kon ik eindelijk mijn normale leven oppakken. Dat deed ik als een stuiterbal voor de volle 200% en dat kaatste als een boemerang keihard terug, Anderhalf jaar later zat ik opnieuw thuis. Dezelfde darmontsteking van een aantal jaren daarvoor was terug en inmiddels had ik ook hartklachten. Wat begon als kleine hartritme stoornissen en infarctjes leidde in 2014 tot een heftig hartinfarct.

De eerste jaren na mijn ongeluk kroop ik enorm in een slachtofferrol. Totdat mijn man op een dag zei: “Op de vraag waarom overkomt mij dit krijg je geen antwoord. Stel jezelf de vraag waartoe dient dit”. Dat plantte een zaadje in mij dat in de loop van de jaren uitbloeide tot een totaal nieuwe mindset.

 

Over mij 2011.jpg

Op reis naar mijn authentieke zelf

Mijn innerlijke ontdekkingsreis begon met het lezen van spirituele boeken, therapie en het toepassen van allerlei spirituele hulpmiddelen. Fysiek kon ik niets, maar met mijn hoofd was niets mis. Er ging een wereld van Oosterse leer, meditaties, breathwork, energiebehandelingen en manifesteren voor mij open. Ik leerde dat er een reden is voor de dingen die ons gebeuren en ik werd me bewust van bepaald gedrag. Ik had altijd vanuit mijn koppie geleefd en was niet in staat om bij mijn gevoel, mijn hart, te komen. Ik onderdrukte al sinds mijn 6de stress, luisterde niet naar mijzelf en leefde niet vanuit mijzelf. Overal denderde ik dwars doorheen en overheen. Door al die maskers en door mijn verleden met seksueel misbruik, had ik geen idee wie ik in essentie was. Het werd me duidelijk dat ik aan de slag moest. Het werd tijd om terug te komen bij de échte Mariska. Maar die belangrijke stap stelde ik keer op keer uit. Tot het leven in 2014 ingreep met dat heftige hartinfarct.

Met de kennis dat dingen in ons leven met een reden gebeuren en de vraag ‘waartoe dient dit’ van mijn man in mijn achterhoofd, gaf ik mijn ontdekkingsreis na dat heftige infarct een andere wending. Ik begon te experimenteren met mijn hart. Wekelijks had ik last van kleine infarcten, maar ik had eigenlijk nooit gelet op de omstandigheden waarin die kleine infarcten plaatsvonden. Op een dag had ik een confrontatie met iemand. In die confrontatie koos ik ervoor om niet uit te spreken wat ik daadwerkelijk voelde. Eenmaal thuis kreeg ik een heftige druk op mijn borst met uitstralingen naar mijn arm.  Een innerlijke stem zei: “spreek vanuit je hart”. Ik pakte de telefoon, belde diegene op en sprak uit wat ik daadwerkelijk had willen zeggen. Terwijl de woorden over mijn lippen rolden, ontspande mijn lichaam en trok de pijn weg.

 

Volg je hart, het weet de weg

Vanaf dat moment ben ik letterlijk naar mijn hart gaan luisteren. Inmiddels weet ik dat het mij er fysiek aan herinnert wanneer ik niet vanuit mijn hart leef. Als ik iets doe wat niet goed voor mij is, krijg Over mij 2019.jpgik direct hartklachten. Het gezegde ‘volg je hart, het weet de weg’ uit zich bij mij heel letterlijk. Door de signalen van mijn lichaam te leren lezen, heb ik geleerd wie ik echt ben en leid ik mijn leven nu vanuit mijn authentieke zelf. Alles wat ik doe en alle keuzes die ik maak, passen bij wie ik ben. Het leven is geen worsteling en aaneenschakeling van ellende meer.

Mijn kennis en ervaring zet ik nu in om anderen bij hun authentieke zelf te brengen, zodat ze kunnen leven vanuit wie ze zijn zonder bemoeienis van dat koppie. We hebben allemaal een buikgevoel, maar ons hoofd drukt het weg. Door het leren lezen van de signalen van mijn lichaam leef ik nu veel meer in harmonie en flow. Ook binnen mijn bedrijf, want ik onderneem vanuit mijn eigen kracht en vanuit wat past bij mij. Ik heb geleerd dat in iedere uitdaging, hoe hard ook, een silver lining zit. Dat gevoel van purpose, rust en geluk gun ik anderen ook!

Mijn kernwaardes

Waar sta ik voor, wat is voor mij belangrijk en hoe kan dit jou helpen de volgende stap te nemen.

Hart voor jou

Dit is mijn belangrijkste peiler! Want zonder hartaandoening was ik hier nooit gekomen. Het punt dat ik jou help om de stem van jouw hart te hervinden. Te ontdekken wat jouw hart je te vertellen heeft en hoe je deze stem kunt volgen bij alles wat je doet. Deze stem heeft altijd het beste met je voor en kan je daarom altijd het beste helpen bij alle uitdagingen die je tegenkomt op je levensweg. Ik fungeer alleen als gids, de ontdekkingen en stappen maak je zelf!

Authenticiteit

Zonder authenticiteit vind je geen flow in het leven! Dit heb ik op een hele harde manier moeten leren, maar na 25 jaar heb ik het geheim ontdekt. Je gaat in flow leven zodra je jezelf toestaat 'jezelf' te zijn. Aan de hand van jouw blauwdruk en mij als vertaler hiervan, gaan we stap voor stap jouw authentieke zelf ontdekken, verder ontplooien en leg je een voor een je maskers af. Wat overblijft is een zelfverzekerde, energieke en gelukkige vrouw!

Pionieren

Ik begrijp dat je op zoek bent naar oplossingen - op uitdagingen die je tegenkomt - die bij je passen. Want werken vanuit je authentieke zijn staat vaak haaks op de programma's en mogelijkheden die voor de massa beschikbaar zijn. Meer dan 20 jaar heb ik ervaring met buiten de box denken en oplossingen vinden. Dus samen ontdekken we altijd een optie die voor jou werkt. 

Harmonie

Het ene moment voelt je lichaam goed, maar gaat het met je werk minder. Het andere moment voelt je lichaam minder maar is je geest super sterk. Herkenbaar? Het lijkt wel of het nooit allemaal tegelijk lekker loopt! Het is mijn doel jou te leren herkennen wanneer je niet in harmonie leeft en hoe je dit kunt aanpakken. Na jaren experimenteren weet ik precies wat mijn lichaam, geest of werk nodig heeft om harmonie te ervaren. Deze technieken en hulpmiddelen zijn voor iedereen beschikbaar en ik help jou ontdekken welke de beste resultaten geven bij jou.

Transformatie

Van slachtoffer naar overlever. Van het leven overkomt me en ik heb er niets over te zeggen, tot een schipper die een duidelijke koers vaart en mogelijkheden om mijn pad krijg die me steeds dichter bij mijn doel brengen. Terwijl ik ondertussen geniet van de reis! Wees die vrouw die weet waar ze voor staat, die van een rups in die prachtige vlinder transformeert. Die geniet van het leven en leert van alles wat op haar pad komt. Vraag niet meer waarom ik, maar waartoe dient dit? Welke transformatie ligt er voor mij in het verschiet? Laten we het samen ontdekken!

Onafhankelijkheid

Het is tijd voor alle vrouwen om hun onafhankelijkheid te claimen! En dan niet op de feministische manier. Maar vanuit je zachtheid en kracht keuzes maken die ervoor zorgen dat je altijd door kunt gaan. Bij ziekte, bij verlies van een geliefde, bij wat er ook gebeurd. Hoe cool is het om te kunnen doen wat jij wilt, een cursus, een opleiding, een vakantie.....zonder iemand om geld te vragen of toestemming. Onafhankelijkheid om de keuzes te maken die jou harmonie brengen en je steeds dichter bij de droom die je laat uitkomen.

Waarom anderen met mij werken...

 • Mariska@Bespoke by you

  “Ik was overdonderd door de resultaten die ik had door het gebruik van de oliën. Ik wil nu niet meer zonder mijn oliën. Zeker een aanrader!”

  Essentiële olie gebruiker

 • Mariska@Bespoke by you

  “Vanmorgen een heel fijn gesprek gehad met Mariska waar ik ook al een aantal inzichten heb gekregen. Ze nam alle tijd voor me, luisterde en liet mij inzien dat mijn droom voor de toekomst er zeker mag zijn.”

  Balanspraktijk Verhulst

 • Mariska@Bespoke by you

  “Ik had een droomsessie bij Mariska van Heel, echt geweldig! Ze nam alle tijd voor me en ik had het gevoel dat ze me echt wilde helpen. Ik heb ook allerlei tips gekregen waar ik mee aan de slag kan.”

 • Mariska@Bespoke by you

  “Ik kijk veel webinars maar vind je een topper omdat je er heel onbevangen in gaat jezelf niet voordoet als de alles weter en ik zal 't wel eens komen vertellen want been there done that. Je ratelt ook niet je verhaaltje af en dat voelt echt. Respect voor je doorzettingsvermogen. ”

Ondertussen op Instagram…