Als je naar de verpakking kijkt lijkt etherische olie giftig, maar niets is minder waar zolang je deze do's en don'ts toepast.

Is etherische olie giftig?

Etherische olie is levensgevaarlijk. Vissen gaan er dood van, bomen sterven af, water raakt vergiftigd en ook de mens is niet veilig voor dit arsenicum van moeder natuur.  Althans… als je de verpakking mag geloven. Ik krijg dan ook heel vaak vragen waarom ik etherische olie gebruik in producten die op de huid worden gesmeerd. Dat kan immers toch nooit goed zijn? Etherische olie is zeker niet zonder gevaar, maar dat is chloor ook niet als je het verkeerd gebruikt en toch maakt menig persoon zijn of haar ‘troon’ ermee schoon. Etherische oliën zijn simpelweg krachtige middelen en ‘with great power comes great responsibility’. Om alle vragen die ik krijg over het gebruik van etherische oliën te beantwoorden heb ik besloten om dit artikel te schrijven, in de hoop angsten weg te nemen en veilig gebruik van etherische olie te promoten.

Wat is etherische olie?

Etherische olie is strikt genomen helemaal geen olie, omdat het geen vet bevat. Kijk, dit zijn nog eens feitjes waarmee je de show steelt op de volgende cocktailparty. Etherische olie is juist vluchtig, bij kamertemperatuur is de olie vloeibaar, maar zodra hij wordt verwarmd, in een diffuser bijvoorbeeld, vervliegt hij. Etherische olie kun je zien als de essentie van een plant, het bevat de kenmerkende geur en vaak ook de eigenschappen van die plant. Citroensap werkt bijvoorbeeld blekend en ontvettend en etherische olie van citroen dus ook, alleen dan veel sterker omdat het geconcentreerd is.

Slechts 10 procent van het plantenrijk produceert etherische olie en gemiddeld genomen bevat een plant slechts 1% etherische olie. Bij sinaasappelolie is dat geen probleem, omdat de olie wordt gehaald uit de schillen van de sinaasappel en dat is in feite gewoon afval waar we heel veel van hebben. Bij etherische olie van rozen wordt dat echter een heel ander verhaal, omdat er speciaal rozen moeten worden gekweekt voor de olie en om één druppel olie te maken heb je 60 (!) rozen nodig. Dat verklaart gelijk ook de prijs van rozenolie. Je kunt je dus afragen in hoeverre het winnen van dit soort etherische olie überhaupt goed is voor het milieu.

Natuuridentieke etherische olie

Etherische olie wordt gewonnen door middel van onder andere stoom en persing. Er bestaat ook zoiets als natuuridentieke olie. Dat is een etherische olie die gemaakt is in een lab in plaats van in de natuur en het is ongeveer net zo natuurlijk als asfalt. De geur komt vaak wel enigzins overeen, maar daar blijft het dan ook bij. Natuurlijke etherische olie is namelijk heel complex en hoe ver de wetenschap ook is, de natuur kan men (nog) niet volledig namaken. Kortom, net zoals met eigenlijk alles: investeer in de real deal, op termijn scheelt het juist geld.

etherische olie giftig

Is etherische olie giftig?

Ja en nee. Etherische olie kan giftig zijn als je het niet correct gebruikt, net zoals vrijwel alles. Zout is immers ook giftig als je er een kilo van opeet, maar je gebruikt het elke dag. Etherische olie is extreem geconcentreerd. Dat wil dus zeggen dat je alle goede eigenschappen van een bepaalde plant hebt maar dan ontzettend versterkt en daar moet je simpelweg voorzichtig, met mate en met verstand mee omgaan. Ik heb wat do’s en don’ts voor jullie op een rijtje gezet om de boel wat inzichtelijker te maken.

Do’s

 • Verdunnen, verdunnen, verdunnen. Het sleutelwoord is, je raadt het al, verdunnen. Gebruik etherische olie niet rechtstreeks op de huid (uitzonderingen zoals lavendel en rozen daargelaten). Je kunt het beter verdund gebruiken in een plantaardige draag- of basisolie. Het uitgangspunt is dat de etherische olie niet meer dan 3% tot 5% van het totale product uitmaakt. Goede basisoliën zijn druivenpitolie, abrikozenolie, olijfolie en kokosolie.
 • Je goed inlezen over de etherische olie die je gebruikt is een must. Zo kan een citrusolie (citroen, sinaasappel, grapefruit etc.) je huid gevoeliger maken voor zonlicht. Het kan je huid zelfs bleken als je het te veel of op het verkeerde moment gebruikt. Heb je last van bepaalde allergieën, houd hier dan rekening mee bij het gebruik van bepaalde oliën. Hetzelfde geldt voor zwangerschap of ziekte.
 • Test een product die etherische olie bevat, of je hem nou zelf heb gemaakt of juist niet, op een klein stukje huid gedurende 24 uur voordat je het product in gebruik neemt om er zeker van te zijn dat je huid niet te heftig reageert.
 • Gebruik alleen etherische olie die in een glazen flesje zit. Dat glas moet bij voorkeur bruin of blauw zijn om zonlicht te blokkeren. Zonlicht kan de olie namelijk afbreken en gelet op de kwaliteit en prijs van een flesje olie is dat het laatste wat je wilt. Een fabrikant die zijn olie in plastic of doorzichtig glas verpakt zal doorgaans niet al te goede kwaliteit verkopen.
 • Bewaar etherische olie goed afgesloten op een plek waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen, net zoals je dat doet met schoonmaakmiddel of medicijnen.

Don’ts

 • Hier en daar wordt er aangeraden om etherische olie in te nemen als een geneesmiddel. Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik zou ten zeerste afraden etherische oliën inwendig te gebruiken. Etherische olie is extreem potent en ontzettend geconcentreerd. Ik heb eens gelezen dat een druppel etherische olie van pepermunt gelijk staat aan ruim 20 koppen pepermuntthee. Oma zei altijd dat overdaad schaadt. Daarnaast zijn er nogal wat etherische oliën die antibacterieel werken (denk aan tea tree olie). Weet je waar veel bacterieën zitten die je ook echt nodig hebt? In je darmen. Dus wellicht is het niet zo handig om het spul te drinken.
 • Wees voorzichtig met etherische olie tijdens zwangerschap. Overleg altijd met een arts en een deskundige over gebruik van etherische olie tijdens de (prille) zwangerschap.
 • Gebruik geen etherische olie van een plant of plantenfamilie waar je allergisch voor bent (ligt voor de hand, maar ik zeg het toch maar even).
 • Mocht je etherische olie in je oog krijgen, bijvoorbeeld doordat je het op je handen had en in je oog wreef, zoals dat wel eens gebeurt na het snijden van rode peper, gebruik dan geen water maar plantaardige olie om te reinigen. Als je alles uit je oog hebt, dan kun je nog even naspoelen met lauw water.

Etherische olie is dus veilig

Met een beetje gezond verstand en de bovenstaande do’s en don’ts in het achterhoofd is het gebruik van etherische olie hartstikke veilig en eigenlijk ook heel leuk, want je kunt de heerlijkste geurtjes samenstellen en jezelf een heuse parfumeur wanen. Je kunt bovendien de meest voedende, verzorgende producten, je eigen blends voor een diffuser en krachtige schoonmaakmiddelen maken, allemaal mede mogelijk gemaakt door moeder natuur!

Hieronder mijn eerste echte infographic. Hij wint zeker geen schoonheidsprijs, maar voor een eerste poging ben ik best tevreden. Lang leve YouTube tutorials die mij door het maakproces van deze infographic hebben geloodst. Delen op Pinterest is heel lief, wordt aangemoedigd, en toegejuicht.

Etherische olie kopen

In de webshop van Bespoke By You wordt etherische olie van het Franse merk LaDrôme verkocht. Dit premium merk levert uitstekende kwaliteit voor een redelijke prijs. Ladrôme hecht een groot belang aan biologische productiemethodes en het respect voor de natuur. Meer dan 99% van de producten is dan ook van biologische oorsprong. Een overzicht van alle etherische oliën vind je hier.

etherische olie giftig

Shop de ingrediënten uit het artikel

Aanbieding!
 4,95  3,95
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Pepermunt

 8,20  6,95
Aanbieding!
 12,50  9,95

Populaire producten

Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 8,75  6,75
Aanbieding!

Oliën

Neemolie

Vanaf:  5,95 Vanaf:  4,75
Aanbieding!

Kleien

Kaoline

Vanaf:  4,95 Vanaf:  3,50
Vanaf:  2,95
Aanbieding!
Aanbieding!
 4,95  3,95
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Pepermunt

 8,20  6,95

20 thoughts on “Is etherische olie giftig?

 1. Kim zegt:

  Interessant! Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan, haha. Wel heb ik een keer een paar druppeltjes in bad gedaan en merkte toen dat mijn huid ging prikken. Nu gebruik ik het voor mij waxbrander

 2. Marieke zegt:

  Ik ben echt fan van etherische oliën. Niet om puur te gebruiken of om in te nemen nee, maar in een geurbrander of massageolie vind ik het heerlijk. Ik reageer er gelukkig goed op, maar ik ben er dan ook erg zuinig mee (inderdaad ook vanwege de kostbare prijs :-))

 3. Charelle zegt:

  Super interessant artikel! Ik heb ook wel eens gelezen dat je soms één druppel van een olie kunt innemen, maar als één druppel al gelijk staat aan 20 koppen lijkt me dat inderdaad geen goed idee!

 4. Morgaine zegt:

  Mij allemaal bekend, vandaar dat ik dit soort oliën dan ook het liefst aanschaf als er een pipet in zit, zo kun je eventueel zelfs druppels tellen ipv het eruit te schudden, je hebt 3 druppels nodig, de eerste 2 willen niet, je schudt en ineens heb je er 7, hahahaha Ben jij ook vast bekend mee als je ermee werkt 😉 Dus bij de Tuinen, nu Holland & Barret kijk ik altijd of het het liefst met pipet is, en ja het is duur, maar ik heb flesjes staan waar ik al jaren mee doe. Omdat ik ze eigenlijk alleen gebruik in de branders en soms, zoals de eucalyptus in de badkamer in een emmer heet water om te verdampen als ik douche en wat verkouden ben. 😀

  X

  • Galina zegt:

   Op zich kan dat geen kwaad, aangezien lavendel een van de weinige oliën is die je ook puur zou kunnen gebruiken. Sommigen ontwikkelen na verloop van tijd een gevoeligheid ervoor, dus misschien kun je een sprayflesje kopen, er wat gedestilleerd water in doen en de lavendel daarin druppelen. Goed schudden voor gebruik en dan op je kussen spuiten, dan is het ook beter verdeeld. En heel graag gedaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *