Stoombadje tegen verkoudheid

DIY stoombadje tegen verkoudheid

Een tijdje geleden schreef ik over het zelf maken van neusspray. Dat artikel was en is erg populair, want het verkoudheidsseizoen is in volle gang. Ik dacht dat ik mijn portie snotteren voor dit jaar wel had gehad, maar niets bleek minder waar. Eind november werd ik weer verkouden. Niet zomaar een verkoudheid, nee, de moeder van alle verkoudheden. Het stadium waarin neusspray zou helpen was al lang gepasseerd. Zes weken lang duurde het feest. Ik had zelfs een afspraak gemaakt bij de huisarts ervoor en laten we eerlijk wezen, niemand heeft zin om voor een simpele verkoudheid bij de huisarts te zitten. Uiteindelijk heb ik de afspraak geannuleerd, want na twee dagen stomen was het weer klaar.

Door het stomen kwam namelijk alles los wat in de weken daarvoor vast was komen te zitten. Mijn neus en oren waren verstopt, ik voelde druk achter mijn ogen, in mijn voorhoofd en in mijn kaak. Als alles zo vast zit krijgt je lichaam niet de kans om goed te vechten tegen de verkoudheid, dat is namelijk dweilen met de kraan open. Tel daarbij op dat je door de verkoudheid niet goed slaapt en je hebt het recept voor een wekenlang snottercircus. Ik zal niet al te veel in details treden, maar laten we zeggen dat ik na de eerste keer stomen de indruk kreeg dat er minimaal een liter aan snot in mijn hoofd had gezeten. Dat was natuurlijk niet het geval, maar zo voelde het wel toen ik het honderdste zakdoekje pakte. Toen het eenmaal allemaal eruit was kon mijn lichaam heel snel korte metten maken met de verkoudheid en was ik snel weer helemaal de oude. Dat trucje wil ik jullie natuurlijk niet onthouden, dus hieronder het recept voor een DIY stoombadje tegen verkoudheid.

Benodigdheden

 • Een kom;
 • Een handdoek;
 • 6 druppels eucalyptus etherische olie.

Werkwijze

 1. Breng wat water aan de kook.
 2. Vul de kom voor de helft met het hete water. Voeg hier vervolgens nog een kop lauw water aan toe om de temperatuur wat omlaag te brengen. Stomen met te heet water is geen goed plan.
 3. Druppel de etherische oliën in het water.
 4. Zet de kom op tafel. Neem plaats aan tafel, houd je gezicht boven de kom (20-30 cm afstand) en hang een handdoek over je hoofd en de kom. Zo creëer je een minisauna.
 5. Adem rustig in en uit gedurende een paar minuten, tot je voelt dat het vastzittende slijm los begint te komen. Snuit gerust je neus tussendoor.
 6. Herhaal het stoombadje tegen verkoudheid een aantal keer per dag tot je je beter voelt.

Stoombadje tegen verkoudheid

Over eucalyptus etherische olie

Lang voordat men in de Westerse wereld bekend raakte met eucalyptus kende de inheemse bevolking van Australië al diens buitengewone eigenschappen. Het werd daar eeuwenlang gebruikt als een medicinale olie en het werd het eerste exportproduct van Australië.

Niet alleen zorgt eucalyptus etherische olie ervoor dat het slijm in je neus waterig wordt waardoor het beter kan worden afgevoerd, maar het is ook nog antiseptisch, heeft sterk anti-bacteriele eigenschappen en is schimmeldodend. ‘Door te stomen met eucalytpus worden de rode bloedlichaampjes geactiveerd, zodat de longen meer zuurstof kunnen opnemen en de zuurstofvoorziening van de lichaamscellen verbetert.’ (Rijpkema, 2004, p. 105). Eucalyptus olie is dus je vriend tijdens een verkoudheid.

Eucalyptus etherische olie is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar, mensen met een hoge bloeddruk of epilepsie. De do’s en dont’s voor etherische olie staan in dit artikel voor je op een rijtje.

Bonustip voor een goede nachtrust

Als je niet kunt slapen tijdens je verkoudheid, probeer dan eens deze bonustip. Neem een eetlepel draagolie naar keuze (verkrijgbaar in de webshop) en voeg hier 4-6 druppels etherische olie aan toe. Verdeel het mengsel over je beide voeten (inclusief voetzolen), doe schone sokken aan en ga naar bed. Het klopt inderdaad dat niet iedereen enthousiast wordt van het idee met sokken te moeten slapen. Maar als je moet kiezen tussen amper slapen zonder sokken of goed slapen met sokken, dan is de keus vrij snel gemaakt, toch? Beterschap!

Stoombadje tegen verkoudheid

 

Populaire producten

Aanbieding!

Oliën

Neemolie

Vanaf:  5,95 Vanaf:  4,75
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 8,75  6,75
Aanbieding!

Kleien

Kaoline

Vanaf:  4,95 Vanaf:  3,50
Vanaf:  2,95
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Pepermunt

 8,20  6,95
Aanbieding!
Aanbieding!
 4,95  3,95

10 thoughts on “DIY stoombadje tegen verkoudheid

 1. Inge zegt:

  Ik ben ook verschrikkelijk verkouden geweest, maar dat is nu ‘slechts’ 3 weken. Niets hielp, gelukkig lijkt het nu op zijn retour te zijn. Dit had ik misschien eerder moeten doen, goed idee voor de volgende keer!

 2. Claire zegt:

  Dit doe ik altijd als ik verkouden ben haha. Alleen ik hoor juist dat die oliën je verkoudheid erger kunnen maken omdat ze je slijmvliezen aantasten? Geen idee of het waar is, ik gooi er zelf altijd wel dampo o.i.d. bij omdat mijn neus dan zó verstopt zit.

  • BespokeByYou zegt:

   Nou, dat kan zeker als je te veel gebruikt, maar te veel van wat dan ook is eigenlijk nooit goed. Eucalyptus kalmeert je slijmvliezen juist als je het gewoon volgens de richtlijnen gebruikt, dus geen zorgen 😉

 3. Ineke zegt:

  Hallo. Dank voor de tip! De etherische olie voor je voeten: is dat ook eucalyptus? Ik heb gelezen dat oregano olie ook goed is. Heb het niet geprobeerd. Weet jij dit?

  • BespokeByYou zegt:

   Daar heb ik inderdaad ervaring mee. Werkt goed, maar is héél sterk. Een druppeltje op een kom is al heftig.

   Eucalyptus is inderdaad de olie voor je voeten. Verdunnen met andere olie, insmeren, sokken erover en naar bed 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *