Carrier olie: cadeautjes voor je velletje (4)

Carrier olie cadeautjes velletje

Hoi! Leuk jullie weer te zien bij onze serie over de huid. Deze aflevering gaat over een paar fijne carrier (dragende) oliën voor onze zelfgemaakte huidverzorgingsproducten. Vorige week woensdag vertelden we al dat je voor een rijke, 100% puur natuur bodybutter of -cream drie componenten nodig hebt: een werkzame basis, carrier olie en etherische olie. We hadden het over één van de lekkerste basisboters: cacaoboter. Onze bedoeling is natuurlijk om jullie te inspireren en verleiden tot het maken van de bodybutter, waarvan we het recept heel binnenkort publiceren.  

Amandel-, jojoba- en kokosolie: echte cadeautjes!

Vandaag gaan we dieper in op het tweede component van homemade body butters: de carrier olie. Carrier of dragende olie zorgt ervoor dat alle ingrediënten goed met elkaar mengen en je een lekker smeerbare body butter krijgt. We hebben er een paar uit gepikt: amandel-, jojoba- en kokosolie[1].  

Carrier olie: dit zijn de lekkerste! (vinden wij)

 

amandelen   Amandel olie

Amandel olie is een zachte maar krachtige en goed betaalbare carrier olie. Het is geschikt voor alle huidtypes en heeft een heerlijke geur. Ook deze olie behoudt z’n werkzame bestanddelen indien het koud geperst, organisch en ongeraffineerd is. Amandel olie werkt verzachtend: het maakt de huid plooibaar, soepel en zorgt voor hydratatie. Voor alle huidtypen helpt deze olie om de juiste pH balans te behouden.


Jojoba olie  Jojoba olie

Jojoba olie is eigenlijk een was, maar omdat het bij kamertemperatuur vloeibaar is wordt het olie genoemd. Het is afkomstig van de jojobastruik[2]; deze komt voor in woestijnachtige gebieden in Mexico, Arizona en Californië. Koud geperst, organisch, onverhit en ongeraffineerd behoudt de olie z’n uitstekende, verzorgende eigenschappen. Jojoba olie is niet vet en daarom heel goed te gebruiken als huidverzorgingsproduct. Omdat het bijna identiek is aan onze huideigen talg, zorgt jojoba olie bij een vette huid ervoor dat de talgproductie wordt verminderd. Voor een droge of normale huid zijn de vochtinbrengende eigenschappen van jojoba weer heel goed. Door de milde, notenachtige geur is jojoba olie een geweldige carrier oil: het clasht niet met de basisboter of de essentiële oliën waarmee je het combineert. Het werkt juist heel goed samen; de drie componenten versterken elkaar.  

Kokosnoten  Kokosolie

Je bent kokosolie al vaker tegen gekomen in onze artikelen en recepten en dat is niet voor niks: je kunt zoveel met kokosolie! Lees eens de 50 toepassingen van kokosolie, wat is nu de beste kokosolie of achtergrond van kokosolie. Traditionele volkeren gebruikten de kokosnoot al eeuwenlang voor allerlei toepassingen, en inmiddels groeit de belangstelling voor de kokosnoot en –olie ook in de rest van de wereld. Kokosolie bevat verzadigde vetzuren. In tegenstelling tot wat we vaak horen, hebben we die verzadigde vetten echt nodig. Zij zorgen ervoor dat ons lichaam naar behoren functioneert. Anders dan de meeste conventionele verzadigde vetzuren in producten die je in de supermarkt koopt, bestaat kokosolie vooral uit middellange keten vetzuren (MKZV; ook wel bekend onder hun Engelse afkortingen MCT (Medium Chain Triglycerides) of MCFA (Medium Chain Fatty Acids)) . Ons lichaam zorgt ervoor dat deze middellange keten vetzuren op een juiste manier worden ingezet in ons systeem. De sterke antioxidanten in kokosolie maken deze olie een geweldig huidverzorgingsproduct. Het wordt makkelijk in de huid opgenomen, werkt vochtinbrengend en bestrijdt rondzwervende vrije radicalen. En nog iets anders: de verzadigde vetzuren in kokosolie bestaan voor een groot deel uit laurinezuur. Dit komt in de meest natuurlijke vorm voor in moedermelk en is onontbeerlijk voor ons immuunsysteem. Kokosolie kan daarom een handige helper zijn bij het verlichten van huidklachten als eczeem en psoriasis, schimmelinfecties en luieruitslag. Begin een keer eenvoudig met kokoscrème en laat je verrassen door de veelzijdigheid. Deze en andere (carrier) oliën zijn o.a. bij Natural Heroes te bestellen.  


Natural Heroes

Volgende week: essentiële olie

Met al die mooie karakteristieken vinden wij de bovengenoemde oliesoorten echt weldadige cadeautjes voor je huid. En dan hebben we het nog niet eens over essentiële olie gehad: dat komt volgende week woensdag, in de laatste aflevering! Heb jij zelf een olie waar je helemaal weg van bent? En hoe gebruik je het? We zouden het leuk vinden om van je te horen! Dat kan hieronder, of op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Tot de volgende #lekkerinjevelletjedag!  

Pin voor later

Carrier olie is een cadeautje voor je velletje

 

[1] Bronnen: Scratchmommy en Wikipedia [2] Foto door Stan Shebs (Wikipedia)