beste kokosolie

Wat is de beste kokosolie?

Er is nogal wat aanbod, maar welke is nou de beste kokosolie? Tijd om de proef op de som te nemen en een aantal verschillende merken met elkaar te vergelijken. Bespoke By You kiest voor de kokosolie van Royal Green, maar dat is niet het enige goede merk, kijk hieronder maar!

O en psst…waarom kokosolie nou precies zo goed is kun je hier lezen en waar je het zoal voor kunt gebruiken lees je hier.

Perfectly Pure Coconut Oil

Perfectly Pure kokosolie

Perfectly Pure Coconut Oil is te koop bij Holland & Barrett voor € 13,99. De pot is van glas gemaakt en er zit 453 gram in. Vanwege de eeuwige discussie over de gezondheidsschade door plastic verpakkingsmateriaal, geef ik de voorkeur aan een glazen pot. Deze olie is ‘virgin’. De Tuinen beschrijft het als ‘een pure onbewerkte kokosolie die alle goede stoffen afkomstig uit de kokosnoot nog bevat’. Deze olie blijkt, na navraag bij Holland & Barrett, koudgeperst. Volgens het label kun je deze olie gebruiken om te koken, maar ook bijvoorbeeld als moisturizer. Deze olie is niet geurloos; hij heeft een matige tot sterke kokosgeur. Persoonlijk vind ik dat lekker, maar er zijn genoeg mensen die de geur ranzig vinden en zij zullen deze variant zeker overslaan.

MiaFlora Coconut Oil

MiaFlora kokosolie

Ook deze olie is bij De Tuinen te koop en wel voor € 9,39 voor 207 ml. Deze olie zit in een plastic verpakking en dat is gelijk al een minpunt. Deze kokosolie is niet virgin. Op het label staat dat deze olie gebruikt kan worden voor een zachte huid en een optimale conditie van het haar. Hij is geschikt voor vegans.

Wat mij overigens opviel was de identieke tekst over de kwaliteitsgarantie op zowel de olie van Perfectly Pure als MiaFlora. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat beide producten door Holland and Barrett worden gemaakt. Op het label van de MiaFlora kokosolie staat het volgende ‘Uitsluitend voor uitwendig gebruik’. Holland & Barrett geeft aan ‘Het product is door de leverancier op de markt gebracht als uitwendig product en heeft geen voedingsadviezen ingewonnen, gecontroleerd of iets dergelijks.’ Deze olie is ontgeurd en vormt daardoor een alternatief voor mensen die niet van de geur houden. Na navraag bij De Tuinen blijkt dat het proces van ontgeuren gebeurt door lichte verhitting.

Royal Green Extra Virgin Coconut Cream

beste kokosolie

 

De volgende olie die ik testte was van Royal Green en heet Extra Virgin Coconut Cream. De naam zou anders doen vermoeden, maar dit is dus wél een olie en geen crème of room. De olie is verkrijgbaar in potten van 350 ml,maar je kunt de olie ook kopen in een pot van 1400ml en dan is hij per 100ml iets goedkoper. Deze koudgeperste, biologische, extra virgin kokosolie zit in een glazen pot. Extra virgin is een leeg begrip (meer daarover lees je hier), maar ik ga er van uit dat deze olie in ieder geval gewoon virgin is. De labels zien er trouwens een stuk vrolijker uit dan bij de eerste twee, met een kort achtergrondverhaaltje over Royal Green. Volgens het label is deze olie bedoeld om mee te koken, maar als ik hem mag eten, zal het ook geen kwaad kunnen op mijn huid. Deze variant heeft een sterke kokosgeur, maar er is ook een ontgeurde variant verkrijgbaar van Royal Green (die is overigens niet virgin en zit in een plastic pot).

Amanprana Extra Virgin Cocos

 

beste kokosolie

De Aman Prana Extra Virgin Cocos bestelde ik online voor € 11,50 voor een (glazen) pot van 325 ml. Hij is ook verkrijgbaar in een pot van 1600 ml en in dat geval is hij per 100 ml ruim een euro goedkoper. Deze olie is ook extra virgin. Amanprana is een fair trade, biologische ongeraffineerde olie die, volgens het label, geschikt is voor op brood, voor braden, wokken, bakken en frituren en voor huid, haar en massage.

Eigenlijk kan ik heel kort zijn over deze olie: hij bezit alle eigenschappen die ik voor de olie van Royal Green heb beschreven.

Bio Today Kokosolie

productvergelijking-kokosolie-ah1

Deze kokosolie is biologisch en 100% natuurlijk, aldus de pot. Over de productiewijze staat het op het label het volgende geschreven: ‘Verse kokosnoten zijn geschild, gesneden en gedroogd, na zorgvuldige mechanische persing van de olie is deze gefilterd. Door onze zorgvuldige productiemethode, verliest onze kokosolie geen nutriënten en blijft de smaak intact.’ Bio Today wordt gemaakt door het bedrijf De Smaakspecialist (website). Op de verpakking staat niet dat dit virgin kokosolie is, dus dan ga ik er even gemakshalve van uit dat het geen virgin kokosolie is. Ook staat er niet dat de olie koud geperst is, terwijl ook dit informatie is waar je trots op mag zijn en dus altijd zult vermelden.

De olie smeert goed uit, trekt snel in en verzorgt mijn huid goed. De geur is niet te overheersend en deze olie is dus geschikt voor mensen die niet houden van kokos(geur).

Yay voor de biologische afkomst, nay voor het feit dat het niet virgin is en waarschijnlijk (weet ik dus niet zeker) niet koudgeperst is.

Raw Superfood Kokosolie

productvergelijking-kokosolie-ah2

De Raw Super Food Kokosolie kost €6,09 bij de Appie voor een pot van 400 gram. Deze kokosolie is niet alleen biologisch, maar ook extra virgin. Extra virgin bestaat niet bij kokosolie, zoals ik in mijn artikel over kokosolie heb uitgelegd, dus ik ga ervan uit dat het gewoon virgin kokosolie is. Op de verpakking staat dit over de manier waarop deze kokosolie wordt verkregen: ‘Verse kokosnoten zijn geschild, gesneden en gedroogd, na zorgvuldige mechanische persing van de olie is deze gefilterd. Door onze zorgvuldige productiemethode, verliest onze kokosolie geen nutriënten en blijft de smaak intact.’ Hey, wacht eens even! Dat klinkt bekend. Dit is precies hetzelfde verhaal als op het label van Bio Today Kokosolie. En wat blijkt? Ook deze Kokosolie wordt gemaakt door De Smaakspecialist, maar dan wordt verwezen naar een andere website (die inmiddels niet meer bestaat). Dus belde ik het bedrijf op.

Een hele vriendelijke medewerker van customer services stond mij te woord en vertelde mij dat er wel degelijk verschil zit tussen de kokosolie van Raw Superfood en BioToday. De producten van Raw Superfood zijn superfoods die niet verhit zijn boven een temperatuur van 45 graden. Koudgeperst dus in dit geval.

Deze olie is iets sterker van geur en maakt huid en haar zacht en verzorgt goed.

Omega & More Biologische Kokosolie

productvergelijking-kokosolie-ah3

Deze koudgeperst, virgin kokosolie van biologische teelt wordt gemaakt door Witsenburg. De kokosolie wordt gemaakt van kokosnoten die minimaal een jaar oud zijn, want van te jonge kokosnoten krijg je geen goede kokosolie. Daarnaast wordt de olie niet verkregen uit kopra en is hierdoor puurder. De kokosolie wordt gemaakt van kokosnoten uit Sri Lanka die groeien op de plantage van Witsenberg zelf, waardoor de kwaliteit  beter kan worden gegarandeerd.

Er is ook een ontgeurde variant van Omega & More, verkregen uit kopra en vervolgens verhit. Deze olie zit in een plastic verpakking, is niet virgin en is ontgeurd. Hij zal daarom niet veel doen voor de huid, maar in de keuken zal hij goed van pas komen.

Terug naar de virgin variant. De kokosolie trekt snel in, houdt de huid zacht en soepel, smeert goed uit en ruikt lekker.

Staat jouw merk er niet tussen?

Gebruik dan deze checklist om de kwaliteit van je kokosolie te beoordelen. Het hele artikel vind je hier.

De beste kokosolie kiezen is door het grote aanbod best lastig, maar met deze checklist leer je makkelijk en snel goede kokosolie te herkennen.

 

Populaire producten

[ux_products orderby="sales"]

23 thoughts on “Wat is de beste kokosolie?

 1. Lisa zegt:

  In de toko kwam ik een koudgeperste kokosolie van het merk Paradise Island tegen. Op de pot staat dat het ‘’Organic virgin coconut oil’’ is. Weliswaar in een plastic pot maar de inhoud ruikt zeer goed, sterke kokosgeur. Ik betaalde slechts €7,95 voor een pot van 500ml.

  • Galina zegt:

   Thanks voor de aanvulling Lisa!

   P.S. ik heb de link in je comment weggehaald. Wellicht dat ik in de toekomst een derde artikel over kokosolie schrijf en de kokosolie van Paradise Island meeneem in de review 🙂

  • Galina zegt:

   thanks voor je reactie en vraag 🙂
   Als je het als make-upremover gebruikt, dan hoef je het niet te smelten. Verdeel gewoon een klein beetje over je vingertoppen en smeer het uit over je ogen, je zult zien dat je make-up wegsmelt en je ogen zijdezacht aanvoelen. Ook als smeersel hoef je het niet te smelten, het smelt namelijk vanzelf bij een temperatuur van 25 graden of hoger, dus het smelt zodra het je huid raakt. Voor je haar zou ik het wel even kort verwarmen, want dat verdeelt makkelijker. Mocht je nog vragen, stel ze vooral 🙂

 2. G.P.B. zegt:

  De ktc olie heb ik ook 1keer gekocht,heb vaak amanprana olie 1600 gram.als ik het portomenee het toe laat,anders kleine pot.
  Maar die ktc olie vind ik gewoon weg smerig bah wat goor en vies,vond hem al vies ruiken toen ik thuis de deksel open deed,1theelepel geproefd en ik moest er van nouja vul zelf maar in.
  Heb het gelijk weggegooid wilde het zelf niet voor bakken gebruiken en ook niet voor mijn hond.
  Mag dan goedkoop zijn maar in mijn geval duurkoop,deze komt bij mij niet weer in huis. Zo had ik van deze merk ook de rode palmolie meegenomen ,dezelfde beschrijving als hierboven.
  G.P.B

  • Galina zegt:

   Bedankt voor je comment 🙂

   KTC is hier ook geen favoriet… maar je kunt hem wel gebruiken om piepende deuren enzo te smeren…

   Ik wist niet dat ze ook palmolie maakten maar daar is voor mij de herkomst het allerbelangrijkste aangezien er onnoemelijk veel lijden achter palmolie kan zitten helaas 🙁

 3. Yvonne zegt:

  Ik lees vaak dat je het beste in een goede ontgeurde kokosolie kunt bakken, vanwege het hogere rookpunt. Weet jij hier iets van en weet je dan misschien ook welke olie je het beste kunt gebruiken? Er wordt dan wel gezegd dat je dit beter kunt doen, maar er worden geen merken genoemd.

  • Galina zegt:

   Hi Yvonne 🙂 je kunt zowel in virgin als in ontgeurde kokosolie bakken. Bij virgin kokosolie proef en ruik je de kokosolie echter ook in je gerecht en het kan zijn dat dat niet het gewenste effect is. Ontgeurde kokosolie is voor bakken en branden stabieler dan virgin kokosolie omdat deze een hoger rookpunt heeft (dat is de temperatuur waarop de olie als het ware gaat afbreken in potentieel schadelijke stoffen). Zelf bak ik in ontgeurde kokosolie van Royal Green of Omega & More. Royal Green is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij De Tuinen en Omega & More vind je onder andere bij de Albert Heijn. Ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord en misschien tot spreeks 🙂

 4. Yonne zegt:

  Hoi Galina,

  Dank voor je uitgebreide post! Ik heb het vervolg ook al gelezen, leuk. Ik heb zelf een pot biologische kokokolie van de Aldi te pakken gekregen. Hij ruikt niet maar k wilde toch graag weten wat jij ervan vindt. Ik kende m namelijk niet en ben er uberhaupt niet zo bekend mee.

  Jij al enige ervaring mee?

  Groet,

  Yonne

  • Galina zegt:

   Hi Yonne,

   Dankjewel voor het compliment 🙂 ik ken het merk van de Aldi eerlijk gezegd niet, dus ik kan er niets zinnigs over zeggen. Als ik er een keer ben dan zal ik er zeker een meenemen om op onderzoek uit te gaan. Als hij niet ruikt dan heb je grote kans dat hij is ontgeurd. Op zich is daar niets mis mee als je ermee wilt koken, maar voor de huid is het beter om een koudgeperste, niet-ontgeurde olie te gebruiken. Dat ontgeuren gaat vaak namelijk ten koste van de goede eigenschappen van de olie. Mocht je nog vragen hebben, je weet me te vinden 🙂

 5. Jennifer zegt:

  Is deze van AmanPrana dan ook koudgeperst?
  Ps: echt een superpost! Heb het vervolg ook gelezen, jammer dat ze de Omega en More niet meer bij AH verkopen..

  Groetjes

 6. Jan Brunsting zegt:

  greenmedinfo.com heeft een zeer interessant artikel over extra virgin coconut oil, en de positieve werking ervan op patiënten met de ziekte van Alzheimer.

 7. Nick zegt:

  Wat is het nut van koken met -koud- geperste kokosolie?
  Daar je de olie verwarmd bij het bereiden van voedingswaren gaan de kostbare enzymen/vitamines toch kapot.
  Wanneer je de olie niet/nauwelijks verwarmd dan zie ik wel het nut van het koud-persen.

 8. christina zegt:

  hallo allemaal …toch nog even terug komen op het kokosolie van
  AH
  ik heb de biologische plastic emmer van 1 liter…neem aan dat deze dan niet virgin is…ik had pas geleden een haarmasker en gezichtspakking gemaakt….wat ik dan beter niet kan doen als ik het goed begrepen had
  graag een reactie

  • BespokeByYou zegt:

   Geen zorgen, dat had je gerust mogen doen. Die olie is inderdaad waarschijnlijk niet virgin. Dat wil enkel zeggen dat hij minder goede ingrediënten bevat, maar niet dat hij per se schadelijk is. Ik gebruik niet-virgin olie bij het koken als ik geen kokossmaak aan mijn eten wil toevoegen bijvoorbeeld. Voor mijn huid gebruik ik virgin.

 9. Rian van Poppelen-Broos zegt:

  Ik zou graag willen weten welke kokosolie ik kan kopen om op de boterham te smeren om zo op te eten of in glas drinken of schaaltje yogerd.En wasr kan ik dat het beste kopen in Roosendaal

  • BespokeByYou zegt:

   Hi Rian, je kunt één van de kokosoliën uit het artikel kopen die geschikt zijn voor consumptie. Ik ben niet bekend in Rosendaal, maar wellicht dat je bij de AH of Holland&Barrett een van deze varianten kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *