DIY: zelf natuurlijke aftersun maken

maak zelf aftersun

Het is inmiddels hartje zomer (ook al voelt dat helaas soms niet zo) en het zou zomaar kunnen dat we in de tweede helft veel meer van de zon gaan zien of dat je de zon lekker zelf gaat opzoeken. In de winkels staan de schappen vol met zonnebrandproducten en er is voor ieder wat wils. Uiteraard ga ik voor de natuurlijke, dierproefvrije varianten (het hoe, wat, waarom en waar daarover kun je in dit artikel lezen) en elke keer als ik de prijskaartjes ervoor zie dan hoor ik mijn portemonnee al tegensputteren. Er bestaan recepten voor het zelf maken van zonnebrandcrème, maar omdat de factor ervan lastig te bepalen is en ik daar geen risico in wil lopen experimenteer ik daar verder niet mee. Aftersun producten daarentegen, die kun je gewoon helemaal zelf maken. Aftersun hoeft de huid immers niet te meer beschermen, maar moet haar juist verzorgen, kalmeren en voeden. Zelf natuurlijke aftersun maken is een fluitje van een cent en ik laat je vandaag zien hoe je dat doet. Helemaal natuurlijk, niet moeilijk om te maken en het scheelt behoorlijk in de kosten.  

De ingrediënten


Aloë vera gel

Aloë vera gel is toch wel hét natuurlijke aftersun ingrediënt. Zelfs de Egyptenaren wisten 6000 jaar geleden al dat het de huid kalmeert, herstelt en voedt. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat aloë vera gel brandwonden effectief geneest, onder andere doordat het de celgroei stimuleert en door haar ontstekingsremmende eigenschappen. Kortom, een must in een aftersun product.  

Sheaboter

En dan bedoel ik dus de niet-geraffineerde variant. Sheaboter is een uitstekende bron van vitamine A en E. Onderzoek toont aan dat het ontstekingsremmend en kalmerend is voor de huid. Ander onderzoek toont aan dat het vochtinbrengend werkt en zelfs de huidveroudering tegen gaat. Aangezien de zon juist huidveroudering bevordert is sheaboter een goed ingrediënt om toe te voegen aan je eigen aftersun lotion. Het is bovendien vrij makkelijk te verkrijgen. Mocht je het toch niet kunnen vinden, dan kun je ook cacaoboter gebruiken. 

zelf aftersun maken

Kokosolie

Ik ben een enorme fan van kokosolie en gebruik het voor de meest uiteenlopende zaken. Het verzadigde vet in kokosolie is bijzonder, omdat het voornamelijk bestaat uit laurinezuur, caprylzuur en caprinezuur. Deze zuren staan er om bekend antibacterieel te zijn en bij te dragen aan de bestrijding van infecties, schimmels en huidaandoeningen. Mijn ervaring is dat het ook helpt tegen een jeukende huid. En iedereen die ooit verbrand is weet hoe erg de boel kan gaan jeuken.  

Calendula

Onderzoek (helaas wel weer op dieren) toont aan dat calendula een positieve bijdrage levert bij de genezing van de huid. Het het een ontstekingsremmende werking en zit bovendien vol antioxidanten. Het zorgt ervoor dat brandwonden (en zonnebrand is een vorm van brandwond) sneller genezen en promoot een betere doorbloeding. Calendula-olie geeft de aftersun bovendien een vrolijke, zomerse kleur.  

Etherische olie van lavendel

Lavendel is een van de meest gebruikte etherische oliën ter wereld, heb ik eens gelezen. Lavendelolie heeft een kalmerende werking op je huid, maar ook op je zintuigen en die willen ook wat.  

Bijenwas

Een beetje bijenwas zorgt ervoor dat de crème wat steviger blijft en minder snel schift. Vegans kunnen de bijenwas natuurlijk vervangen door elke andere soort was die ze willen.  

Vitamine E

Vitamine E zorgt ervoor dat het eindproduct, de aftersun dus, niet zo snel oxideert. Hierdoor is het langer houdbaar. Met andere woorden, het is een antioxidant.  

Benodigdheden

  • 3 eetlepels aloë vera gel
  • 1 eetlepel sheaboter
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel calendula-maceraat/olie
  • 1 theelepel bijenwas (of een vegan variant, zoals candelillawas)
  • 15 druppels etherische olie van lavendel
  • 1/4 theelepel vitamine E

Werkwijze

  1. Breng een bodempje water in een klein pannetje aan de kook en zet het vuur laag. Zeg hierboven op een kommetje van glas of metaal neer en doe daar de sheaboter, kokosolie en bijenwas is. Blijf goed roeren tot alles is gesmolten.
  2. Haal het kommetje van het vuur en voeg er de calendula-olie, etherische olie en vitamine E aan toe. Roer dit alles goed door en laat het geheel afkoelen totdat het niet meer vloeibaar is, maar ook nog niet hard is geworden (een soort gelachtige dikte moet het krijgen).
  3. Voeg nu de aloë vera toe en roer dit alles goed door.
  4. Doe de aftersun in een afsluitbaar (glazen) potje en bewaar op een donkere, koele plek of in de koelkast.


Hoe te gebruiken

diy aftersun

Deze aftersun kun je eigenlijk elke avond gebruiken op een schone huid, maar hij is natuurlijk het meest geschikt voor de dagen waarop je in de zon bent geweest en je huid wel wat extra liefde kan gebruiken. Neem een klein beetje lotion uit het potje en verdeel dit over je huid. De lotion verdeelt zich makkelijk over de huid en trekt snel in, maar die heerlijke, rijke geur van lavendel blijft nog even hangen.  

diy aftersun voor de verbrande huid  

Zoals je ziet is zelf natuurlijke aftersun maken een fluitje van een cent. Het is daarnaast ook absoluut niet duur. Ja, het klopt dat je even moet investeren in de ingrediënten, maar als je ze eenmaal hebt kun je er een flinke hoeveelheid aftersun van maken voor de hele zomer voor jou en je gezin. Daarnaast kun je de ingrediënten ook gebruiken voor andere do it yourself projecten. Kortom, een win-win!


Pin voor later

DIY aftersun met lavendel en calendula

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.