De 18 toepassingen van Dr. Bronner's Magic Soap

Dr-bronners-magic-soap2

Je hebt van die merken die je een glimlach op je gezicht geven als je ze koopt. Voor mij is Dr. Bronner's er één van, zo puur, zo echt, zo simpel en met een mooi verhaal erachter. Dr. Bronner's zeep heb ik al jaren standaard in huis, want soms kan geen enkel product op tegen een ouderwets goed stuk zeep. Vandaag wil ik jullie graag een beetje vertellen over de man achter het merk en de 18 toepassingen van Dr. Bronner's Magic Soap.

Over Dr. Bronner

De excentrieke Emanuel Bronner, bedenker van de Magic Soap, werd in 1908 geboren in Duitsland in een familie van zeepmakers, maar emigreerde in 1929 naar de Verenigde Staten. Hij probeerde zijn Joodse vader en Duitse moeder te overtuigen mee te verhuizen, maar vlak voor hun immigratie naar de Verenigde Staten werden ze gedeporteerd naar een concentratiekamp. Hij verloor zijn ouders. In Amerika begon Dr. Bronner vanuit thuis zijn zeep te maken, met de hand. Hij ontwikkelde de welbekende labels met veel tekst, waarop hij zijn filosofie deelde (de 'All-One-God-Faith' en de 'Morele ABC'), die erop neer kwam dat alle religies samengevoegd moesten worden tot één grote religie.

Dr. bronner magic soap

In 1947 liet zijn bezorgde zus Luise hem opnemen in een psychiatrische inrichting, waar hij niet veel later en nog vastbeslotener weer uit wist te ontsnappen. Hoewel zijn business langzaam maar zeker populairder werd, zag hij zichzelf niet als zakenman, maar als een politiek activist met als doel de wereld een beetje beter te maken en daarvoor gebruikte hij zijn bedrijf. Zijn 100% natuurlijke producten stonden lijnrecht tegenover de synthetische zepen die hun opmars begonnen te maken. Toen grote zeepbedrijven al druk adverterend de eerste 'soap opera's' introduceerden, maakte dokter Bronner geen enkele reclame voor zijn producten. Hij moest het vanwege zijn persoonlijke aanpak vooral hebben van mond-tot-mond reclame. En die vorm van reclame bleek op termijn succesvol, want het bedrijf van Dr. Bronner heeft de tand des tijds doorstaan en is vandaag succesvoller dan ooit, waarbij natuurlijke ingrediënten en de zorg voor mens en milieu nog steeds hoog in het vaandel staan. Dertig procent van de winst wordt bijvoorbeeld gebruikt voor goede doelen. Dr. Bronner stierf in 1997 op 89-jarige leeftijd en zijn bedrijf wordt voortgezet door zijn (klein)kinderen. Het volledige verhaal over Dr. Bronners leven en zijn bedrijf lees je hier, maar er is ook documentaire over gemaakt genaamd Dr. Bronner's Magic Soapbox.

Dr. Bronner's maakt castile zeep, dat is zeep op basis van plantaardige olie. De zeep is gemaakt van kokosolie, palmolie, olijfolie, water, plantaardige glycerine, hennepzaadolie en jojoba olie. Daarnaast worden per zeeptype verschillende etherische oliën toegevoegd. Zo bevat de Citrus Sinaasappel variant ook citroenschilolie en sinaasappelschilolie. De basisingrediënten voor de oliën worden verbouwd op mens-, dier- en milieuvriendelijke wijze, zijn vanzelfsprekend biologisch en chemische ingrediënten schitteren in afwezigheid. Dat is dus waarom ik zo blij word van dit merk. De zeep is er in zowel vaste als vloeibare vorm. Ik gebruik het liefst de vaste vorm, voelt zo lekker retro en de zeep is dan niet verpakt in plastic. 

Dr. Bronner blokken en vloeibare zeep

De 18 toepassingen van Dr. Bronner's Magic Soap

1. Het is zeep, dus je kunt er natuurlijk je handen mee wassen.

2. Maar je kunt er ook je gezicht mee wassen. Ik zal de laatste zijn die dit bij welke andere zeep dan ook zou aanraden, maar ik probeerde het wel in het kader van dit artikel. Mijn huid voelde heel schoon en absoluut niet trekkerig. Wel is het belangrijk om na het wassen met zeep een toner te gebruiken die de zuurbalans (pH) van je huid weer herstelt.

3. Als je je gezicht ermee kunt wassen, kun je het natuurlijk ook gebruiken op je lichaam. Het resultaat is een schone, zachte en niet-uitgedroogde huid die lekker fris naar zeep ruikt.

4. En als je dan toch bezig bent dan kun je er ook je haar mee wassen. Dit is iets wat je uit zou moeten proberen, want hoewel je haar heel schoon wordt, is het daarna een grote klittenbende. Ik spreek hier uit ervaring. Het schuimt overigens wel lekker, dus je hebt wel echt het gevoel alsof je haar schoon wordt (en ja, ik weet dat schuim niet gelijk staat aan schoon, maar zo voelt het wel).

5. Je kunt wat zeep gieten of smelten in je badwater, het water krijgt dan ook een lekker geurtje. Deze zeep schuimt natuurlijk niet zo erg als traditioneel badschuim, máár het is dan ook vrij van SLS en andere rotzooi.

6. Omdat de zeep zo goed schuimt is hij ideaal om te gebruiken bij het scheren, het verstopt de mesjes ook niet. Vriendlief heeft een fancy-schmancy scheerset met zo een kwast en Dr. Bronner's zeep ligt altijd klaar voor gebruik in het bijbehorende bakje.

Dr-bronners-magic-soap3.jpg   

7. Je zou er ook, strikt genomen, je tanden mee kunnen poetsen. Ik heb het in het kader van deze blogpost geprobeerd en eerlijk is eerlijk, mijn mond voelde lekker schoon, maar ik proefde de zeep na een uur nog steeds.

8. De Magic Soap ruikt lekker door de etherische oliën die eraan zijn toegevoegd en dus kun je het ook gebruiken in een diffuser als aromatherapie om je huis een heerlijk frisse geur te geven.

9. Afwassen? Geen probleem, kan ook prima met deze zeep, maar in dat geval is het denk ik het handigst om de vloeibare variant te gebruiken. Deze is heel geconcentreerd en je hebt er dus maar weinig van nodig om een heel eind te komen. Ik ben momenteel ook aan het experimenteren met het maken van DIY vaatwastabletten met Dr. Bronner's zeep. Zolang het recept nog niet perfect is houden jullie het nog van me tegoed.

10. Je kunt de zeep bovendien gebruiken voor je vuile was. De vaste variant rasp je dan gewoon tot een poeder en gebruik je zoals je een traditioneel poederwasmiddel zou gebruiken. Het ruikt heel lekker, maar je hebt wel een goede (natuurlijke) wasverzachter nodig daarna.

11. Je kunt er ook de vloeren mee dweilen, door gewoon wat zeep op te lossen in water zoals je dat ook zou doen met traditionele vloerreiniger. Nu zullen sommigen opmerken dat het raar is om een product dat je gebruikt om de vloeren mee te boenen ook kunt gebruiken voor je gezicht, maar dat is bijvoorbeeld niet anders bij baking soda. Dat kun je gebruiken om heerlijke cupcakes te maken, maar ook om vervolgens de oven waarin je ze hebt gemaakt te reinigen.

12. Van Magic Soap kun je makkelijk een allesreiniger maken door dit te vermengen met water en in een verstuiver te gieten. Let wel op dat je de zeep voldoende verdunt, zodat je geen witte strepen op je meubels krijgt.

13. In de zeer sterk verdunde versie kun je Dr. Bronner's zeep ook gebruiken als middel om je ramen te lappen. Ik heb een hond die graag de hele dag uit het raam tuurt en ondertussen het glas onder kwijlt, dus van deze toepassing maak ik graag en naar volle tevredenheid gebruik.

14. En als je dan toch druk aan het poetsen bent, kun je gelijk ook het toilet reinigen met deze zeep. In dat geval verdun je de zeep niet te veel. Bleek is namelijk niet het gezondste schoonmaakmiddel om te gebruiken.

15. Mijn hond wordt, met haar overgevoelige huid, hooguit twee keer per jaar gewassen. Vroeger, toen ik nog geen etiketten las, gebruikte ik daar gewoon hondenshampoo voor. Tegenwoordig gebruik ik deze basic zeep om mijn puppy (hoe oud ze ook wordt, ze is gewoon mijn baby), daarna een druppeltje kokosolie om de vacht weer te laten glanzen en de huid te voeden. Als ze stinkt in de tussentijd gebruik ik een washandje gedrenkt in verdunde appelciderazijn om geurtjes te verwijderen.

Dr-bronners-magic-soap.jpg

16. Om je klerenkast altijd fris en schoon te laten ruiken kun je wat zeep raspen, in een (thee)zakje doen en ophangen in je kast.

17. Mierenplaag? Geen probleem, strooi wat geraspte zeep in de buurt van de hopen, kunnen ze niet zo waarderen. Het is niet insect vriendelijk, maar een stuk milieuvriendelijker dan al die chemische verdelgers. Bladluis ga je ook op deze manier tegen, door wat verdunde, vloeibare zeep te spuiten.

18. Tot slot kun je je groente en fruit wassen met deze zeep voordat je het eet. De precieze verhoudingen voor het maken van de verschillende middeltjes vind je op de site van Lisa Bronner. Dr. Bronner's zeep kost rond de € 5 en is zowel online als in steeds meer winkels te verkrijgen.