Waarom een toner onmisbaar is in je beautyroutine

Laat ik dit artikel beginnen met de titel te herhalen: toner is een onmisbare stap in je beautyroutine. Maar waarom zou je een toner voor het gezicht gebruiken? Negen van de tien mensen die het gebruik van een toner (of tonic) aanraden zullen zeggen dat een goede toner ervoor zorgt dat je eventuele overgebleven make-up of zeepresten verwijdert. En dat is helemaal waar, maar het is niet de hoofdtaak van een toner. Vandaag leg ik uit waarom een toner zo belangrijk is om dagelijks te gebruiken, welke je het beste mijdt, hoe je een goede toner uitkiest of maakt en wanneer je hem gebruikt.

De pH-waarde van je huid

pH (pondus hydrogenii) is een ander woord voor zuurgraad. Een neutrale pH-waarde ligt rond de 7. Kort door de bocht kun je stellen dat alles wat onder 7 valt ‘zuur’ is en alles daarboven ‘basisch’. Onze huid is redelijk zuur; onder optimale condities heeft het een pH van ongeveer 5,5. Die zogenaamde beschermende zuurmantel op je huid wordt gevormd door zweet en talg en is een soort barrière tegen infecties (acne), irritaties, allergieën en uitdroging. Het belang van een goede, stabiele pH van de huid zie je terug bij kinderen en ouderen wiens huid basischer (minder zuur) is en daardoor vatbaarder is voor infecties en ziektes. Het is dus logisch om de pH zo optimaal mogelijk te houden voor een mooie huid.

Maar nu komt de grap: veel van de huidreinigers die we gebruiken hebben een hoge basische waarde. Met andere woorden, ze ‘ontzuren’ de huid als het ware en strippen het dus eigenlijk van haar natuurlijke bescherming. Producten met een hoge basische waarde kun je vaak herkennen aan het feit dat ze schuimen. Je hebt vast wel eens zeep gebruikt op je huid en daarna het gevoel gehad dat je huid brandschoon is omdat het nog net geen piepend geluid maakt als je er met je vinger overheen gaat, zoals bij glas. Dát is dus niet bedoeling. De meeste soorten zeep hebben een pH van rond de 10.

En pH-neutrale producten dan? Die hebben een pH van 7. Voor de huid gebruik je het beste een pH-huidneutraal product (met een pH van 5.5 dus). Zelfs water, die een pH van 7 heeft, kan de huid dus verstoren (trekkerige huid na een plens water in het gezicht, iemand?).

Wie 1 + 1 heeft gedaan snapt het al: als je je huid niet reinigt met een pH huidneutraal product, dan kan het reinigen meer kwaad dan goed doen. Maar dan… it’s a bird, it’s a plane, it’s superman toner. Een goede toner heeft de pH van je huid en brengt haar dus weer in balans en daarom is toner dus onmisbaar in je beautyroutine.

Hoe herken je een goede toner?

Tot zover de scheikundeles. We weten dus inmiddels dat je toner nodig hebt, maar welke? Toners bestaan in alle geuren, kleuren en samenstellingen en het lijkt alsof er voor elk huidtype wel een toner beschikbaar is.

De grootste boosdoener in standaard toner is alcohol. Als het een beetje vetalcohol is, dan kan dat weinig kwaad, maar je raadt het al: toner bevat vaak véél alcohol en niet de goede variant. Onderzoek toont aan dat alcohol (enthanol) in zelfs kleine hoeveelheden cellen doodt of ze dusdanig beschadigt dat ze niet in staat zijn infecties en irritaties te voorkomen.

Toner met alcohol wordt vaak aangeraden aan mensen met een vette huid of mensen met acne, omdat de huid minder vet zou worden door de uitdrogende werking van alcohol. Het probleem is alleen dat je huid als een gek gaat overcompenseren en dus nog vetter wordt. Met andere woorden, toner met alcohol is een grote no-no, je betaalt grof geld voor een product die je huid beschadigt en niet eens geschikt is om de problemen rondom je huid weg te drinken.

Toner kan ook parabenen bevatten, om te voorkomen dat de boel gaat schimmelen in je mooie flesje. Een goede toner herken je aan natuurlijke ingrediënten zonder alcohol, die ervoor zorgen dat de pH van je huid intact blijft of wordt hersteld en je poriën niet verstoppen. Wees kritisch bij uitzoeken en controleer de ingrediënten.

DIY toner

Geen zin om een goede toner te zoeken of wil je het geld er niet aan uitgeven? Geen zorgen, want een goede toner is zo gemaakt van ingrediënten die je ook kunt eten (en die daarom niet giftig zijn voor de huid). Hieronder een aantal simpele recepten om zelf toner te maken. Ik maak meestal een voorraadje in een lege, glazen fles, maar je kunt het ook bewaren in een sprayfles:

Appelciderazijn toner

Ik schreef er al eens over. Meng een hoeveelheid gedestilleerd water (verkrijgbaar bij de drogist en de supermarkt) met evenveel ongefilterde appelciderazijn die de ‘moederazijn’ bevat. Appelciderazijn staat er namelijk om bekend de pH waarde van je huid in balans te brengen. Deze toner is lang houdbaar en geschikt voor alle huidtypen.

Groene thee appelciderazijn toner:

Trek groene thee met gedestilleerd water. Meng twee delen groene twee met één deel ongefilterde appelciderazijn die de ‘moederazijn’ bevat. Groene thee zit boordevol anti-oxidanten die je huid beschermen en verzorgen. Deze toner is wederom geschikt voor alle huidtypen, maar vooral aan te raden voor de rijpere huid.

Rauwe honing toner:

Rauwe honing heeft een gemiddelde pH van 3.9. Meng een eetlepel rauwe, biologische honing met drie eetlepels gedestilleerd water en bewaar in een glazen potje. De anti-bacteriële, anti-oxiderende honing samen met het water vormen een pH huidneutrale toner die geschikt is voor alle huidtypen.

De makkelijkste DIY toner in de geschiedenis der mensheid

Geen zin, geen tijd, geen producten om een toner te maken? Neem dan een schijfje komkommer en wrijf dit over je huid. Niet alleen werkt dit heerlijk verfrissend en verkoelend, maar komkommer heeft een pH tussen 5.12 en en 5.78 en komt daardoor heel dichtbij de pH van je huid.

Mocht je zelf willen experimenteren met het maken van toner met andere ingrediënten, hier een lijst van producten met hun pH waarde. Mocht je een leuke, slimme, handige toner verzinnen, deel hem dan vooral in de comments! Wil je de pH van een product of je eigengemaakte goedje checken, dan kan dat met pH indicator.

Wanneer een toner gebruiken

Dus je weet inmiddels wat een toner doet, welke toner je moet mijden (of juist niet) en hoe je zelf toner maakt. Rest nog maar één vraag: wanneer moet je een toner voor het gezicht gebruiken?

Toner kun je het beste tweemaal daags gebruiken: in de ochtend en in de avond. ‘s Morgens gebruik je de toner nadat je je gezicht hebt gereinigd en voordat je je dagcrème aanbrengt. ‘s Avonds idem dito: na het reinigen en voor je nachtcrème of -olie. Doe wat toner op een herbruikbaar wattenschijfje en wrijf hiermee zachtjes over je gezicht en hals of spray wat toner op je gezicht en laat het even intrekken. Klaar is kees, je huid blij, milieu blij en voor je het weet heb je een stralende huid met een gezonde gloed.

Bron afbeelding: TotalSocialSolutions via Compfight cc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *