DIY Kaarsje in kopje

DIY-kaarsje-in-kopje5

Dit projectje staat al zo lang als mijn blog bestaat - toch al 3.5 jaar - op de planning, maar steeds vergat ik kopjes mee te nemen bij de kringloop. Een paar weken geleden ben ik daarom eens doelbewust naar de kringloop gegaan voor kopjes, want zo vlak voor de kerst leek het me leuk om nog even wat inspiratie te geven voor de aankleding van de tafel. Zo een kaarsje in kopje maakt de tafel namelijk hélémaal af! Het enige wat je nodig hebt zijn oude kopjes, wat sojawas en houten lonten, die knisperen namelijk heel gezellig. Je kunt er ook etherische oliën aan toevoegen voor een lekker geurtje. Dit zal echter nooit zo sterk zijn als bij 'gewone' geurkaarsen waar chemische parfums aan zijn toegevoegd. Snel aan de slag dus! Ik scoorde deze kopjes voor een paar euro bij de kringloop. 

DIY kaarsjes in kopjes

De benodigdheden

100% puur natuurlijke etherische oliën kun je met mij mee bestellen, stuur een berichtje met je wensen voor een offerte.

Werkwijze

De hoeveelheid sojawas die je nodig hebt hangt af van de afmeting van de kopjes die je gebruikt. Vul het kopje met sojawas en doe de was in een glazen of metalen kom. Vul het kopje nog eens en doe ook deze was weer in een glazen of metalen kom. Zet de kom op een pannetje met een bodempje water en zet dit alles op middelhoog vuur op je fornuis.  

DIY kaarsje in kopje.jpg

Prepareer ondertussen de lont. Een houten lont klem je in een clip, die er voor zorgt dat de lont recht blijft staan. Bij een houten lont hoef je dus niet lastig te doen met het vastmaken van de lont aan stokjes en dergelijke. Gebruik je een gewone lont, dan kun je hier lezen hoe je ervoor zorgt dat de lont niet in zijn geheel in de was verdwijnt.  

DIY kaarsje in kopje   

Als de was is gesmolten neem je de kom van de pan. Voeg nu de etherische olie toe als je deze gebruikt. Roer goed door en giet in de kopjes. Plaats vervolgens de houten lont in het midden.  

DIY kaarsje in kopje   

Laat de boel nu een paar uur, maar bij voorkeur een dag stollen op een plek die niet té koud is. Als de was te snel afkoelt kan de kaars barsten. De kaars is dan nog bruikbaar, maar minder mooi.  

DIY kaarsje in kopje   

Eenmaal gestold knip je de lont bij met een schaar en dan is de kaars klaar voor gebruik!  

December blends

Deze blends heb ik geleend van mijn artikel over heerlijk geurende zelfgemaakte wax melts. Ze zijn heerlijk! De hoeveelheden heb ik verdubbeld, omdat je voor een kaars meer sojawas gebruikt. De onderstaande hoeveelheden zijn voor ongeveer 200 gram sojawas. Gebruik je dus minder was, gebruik dan ook minder etherische olie.

Pumpkin’ spice

  • 60 druppels kaneel;
  • 40 druppels gember;
  • 60 druppels nootmuskaat;
  • 12 druppels kruidnagel;
  • 12 druppels kardamom.

Sweet december

  • 120 druppels sinaasappel;
  • 60 druppels kaneel;
  • 8 druppels kruidnagel.

Christmas tree

  • 80 druppels grove den;
  • 80 druppels cederhout.

 

Pin voor later

DIY kaarsje in kopje

Laat kaarsen nooit onbeheerd branden, brand kaarsen nooit in de buurt van brandbare objecten of vloeistoffen, brand kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.