Maak je eigen natuurlijke anti-muggen kaarsen met dit makkelijke recept en geniet zorgeloos van die gezellige zomeravonden.

DIY: maak je eigen anti-muggen kaarsen

Is het eindelijk eens lekker weer, zit je buiten, word je helemaal lek gestoken door al die muggen die bloed ruiken op het licht af komen. Of lig je lekker languit op de bank na een dagje werken te genieten van een film terwijl er een zacht zomerbriesje door de open ramen waait, krijg je ongewenst bezoek van die bloeddorstige parasieten. Nu kun je wel zo een ding in je stopcontact doen, maar die chemicaliën wil jij en je eventuele kinderen niet inademen en zo een apparaat met een heel hoge pieptoon terroriseert je huisdier. Dus dan maar overgeven aan die gewelddadige sadisten? No way, Jose! Je kunt ze namelijk uit je buurt houden op een heel gezellige manier, namelijk met kaarsjes. Vandaag leg ik uit hoe je zelf natuurlijke anti-muggen kaarsen met etherische olie maakt die muggen uit jouw buurt houden én ook nog eens lekker ruiken.

Waarom geen gewone kaarsen?

De meeste kaarsen hebben een dirty little secret: er zit paraffine, een bijproduct van aardolie, in. Wanneer paraffine wordt verbrand komt er tolueen en benzeen vrij. Die kaars die zo lekker ruikt zou dus zomaar eens de lucht in je woning kunnen vervuilen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat  paraffine kaarsen op de lange termijn gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Denk aan allergieën en astma, maar ook engere ziektes. Als je vaak kaarsen brandt, dan zul je ongetwijfeld ook vaker je gordijnen wassen, want die onzichtbare rook verzamelt zich daarin. Datzelfde onderzoek toonde overigens ook aan dat daar geen sprake van is bij natuurlijke kaarsen, gemaakt van bijvoorbeeld sojawas. Natuurlijke kaarsen kosten helaas al gauw € 20 of meer, maar gelukkig kun je voor een fractie van dat bedrag zelf aan de slag. Dat rijmt.

Je eigen anti-muggen kaarsen maken

Zelf kaarsen maken is een leuk project, ook om te doen met kinderen. Je bent er niet te veel tijd aan kwijt, je kunt een hele lading ineens maken en het scheelt echt enorm in de kosten. Deze kaarsen zijn naast gewoonweg gezellig ook nog eens heel nuttig door de toegevoegde etherische olie. Onderzoek toont namelijk aan dat etherische olie van citronella in kaarsen ervoor zorgt dat er significant minder muggen in de buurt komen. Handig om te hebben dus.

Maak je eigen natuurlijke anti-muggen kaarsen met dit makkelijke recept en geniet zorgeloos van die gezellige zomeravonden.

Maak je eigen natuurlijke anti-muggen kaarsen met dit makkelijke recept en geniet zorgeloos van die gezellige zomeravonden.

Kaarsen maken is eigenlijk een heel simpel proces. Voor bijenwas is het proces iets uitgebreider, maar in dit recept gebruik ik sojawas en daarmee kan een kind de was doen. Woordgrapjes zijn de bom. Je smelt de was, voegt de etherische olie toe en giet het in het potje met daarin de lont. 12 uur laten uitharden en de muggenverdrijvende gezelligheid kan beginnen.

Maak je eigen natuurlijke anti-muggen kaarsen met dit makkelijke recept en geniet zorgeloos van die gezellige zomeravonden.

Maak je eigen natuurlijke anti-muggen kaarsen met dit makkelijke recept en geniet zorgeloos van die gezellige zomeravonden.

Als je een standaard lont gebruikt, zorg dan dat je potje niet te groot is. Anders krijg je namelijk een soort tunnel waarbij de was in de buurt van de lont is verbrand maar de rest van de was nog op zijn plek zit. De overgebleven was kun je natuurlijk gewoon hergebruiken, maar het is mooier als de kaars gewoon helemaal opbrandt. Ik zal in de toekomst nog eens een artikeltje wijden aan het maken van kaarsen en lonten in het algemeen.

Maak je eigen natuurlijke anti-muggen kaarsen met dit makkelijke recept en geniet zorgeloos van die gezellige zomeravonden. Maak je eigen natuurlijke anti-muggen kaarsen met dit makkelijke recept en geniet zorgeloos van die gezellige zomeravonden.

Benodigdheden

Klik op de linkjes om naar de webshop te gaan.

Werkwijze

 1. Neem een metalen of glazen kom en zet deze op een weegschaal voor je hem aanzet, zodat de weegschaal met de kom erop op 0 staat.
 2. Vul het potje dat je gaat gebruiken voor de kaars tot de rand met was en doe dit in de kom. Vul het potje vervolgens nog eens doe deze was ook in de kom.
 3. Weeg hoeveel gram was er in de kom zit en schrijf dit op. Je gaat namelijk etherische olie op basis van het gewicht van de was toevoegen.
 4. Maak het potje schoon en zet de lont in het midden. Om te zorgen dat de lont blijft staan als je de was erin giet klem je de lont tussen twee satéstokjes of sushistokjes die aan elkaar zijn vastgebonden met een elastiekje.
 5. Zet een pannetje met een laagje water op het vuur en plaats hier de kom met was op zodat deze smelt.
 6. Als de was is gesmolten neem je de kom van het vuur. Gebruik een pannenlap, want de kom is warm.
 7. Voeg de citronella etherische olie toe. Gebruik 20 druppels citronella per 100 gram was. Daarom is het handig om te weten hoeveel gram was je hebt gebruikt. Voeg eventueel andere etherische oliën naar wens toe.
 8. Giet de was nu voorzichtig in het potje, zodat de lont niet verschuift.
 9. Zet het potje weg op een plaats met kamertemperatuur. Na 12 uur knip je het teveel aan lont weg en is je kaars klaar voor gebruik!

Andere tips

Laat de kaars niet stollen op een te koude plek omdat de was dan kan barsten. De kaars kan dan gewoon nog gebruikt worden, maar het ziet er minder mooi uit.

Bij de eerste keer branden kun je het beste minimaal 1 uur laten branden zodat je geen tunnel krijgt in je kaars.

Maak je eigen natuurlijke anti-muggen kaarsen met dit makkelijke recept en geniet zorgeloos van die gezellige zomeravonden.

Nog even een kleine waarschuwing. Als je nog wat gesmolten was over hebt, dan kun je misschien nog een klein theelichtje maken of de was bewaren in een glazen afsluitbaar potje voor een volgende keer dat je kaarsen gaat maken. Giet de was niet in de gootsteen, want dat kan de boel behoorlijk verstoppen. Als je de was wilt weggooien, kun je dit beter in een leeg blikje of bakje dat je van plan was weg te gooien.

De potjes die ik hier gebruik heb ik gekocht bij een kringloopwinkel voor 75 cent per stuk. Ze zijn van dik glas gemaakt en ideaal om keer op keer gebruikt te worden. Bij de kringloop stikt het van dit soort potjes overigens. Dus als je thuis geen mooie potje hebt, dan raad ik je zeker aan daar een kijkje te gaan nemen.

Word je toch gestoken door een mug? Bekijk dit handige lijstje met natuurlijke tips tegen jeuk dan eens.

Maak je eigen natuurlijke anti-muggen kaarsen met dit makkelijke recept en geniet zorgeloos van die gezellige zomeravonden.

Shop de ingrediënten uit het artikel

Gels & Wassen

Sojawas

Vanaf:  5,74
 6,16

Gels & Wassen

Bijenwas (geel)

Vanaf:  7,40

Populaire producten

Oliën

Kokosolie

 9,39
Uitverkocht

Overig

Squalaan

 5,37
Vanaf:  5,17
Uitverkocht

Verpakkingen

Aluminium bruisbalmal

 2,44

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 7,23
Vanaf:  4,92

Kleien

Kaoline

Vanaf:  4,09

16 thoughts on “DIY: maak je eigen anti-muggen kaarsen

  • Galina zegt:

   Lonten en sojawas kun je online bestellen natuurlijk (gewoon googlen, zijn echt genoeg aanbieders), maar in grotere steden heb je ook winkeltjes die dit verkopen. Heb het ook wel eens gezien bij knutselwinkels, dus gewoon even een beetje zoeken in je omgeving en je hebt het zo gevonden 🙂

 1. Desi zegt:

  Wauw wat handig! Mijn moeder maakt altijd nieuwe kaarsen van restjes kaars en die gebruikt daar oude plastic bakjes voor. Als de kaars gestolt is, kun je het bakje eraf knippen en heb je een mooie kaars. Dit werkt heel goed met bijvoorbeeld melkpakken (waar je de bovenkant vanaf knipt), bekers waar yoghurt in heeft gezeten of van die verpakkingen voor snoeptomaatjes. Misschien een handige tip voor mensen die geen bakjes hebben of liever een kaars zonder omhulsel hebben.

 2. Marieke zegt:

  Ik ben echt al eeuwen lang van plan om zelf geurkaarsen te maken van sojawas, maar telkens komt het er maar niet van. Stomme smoes natuurlijk, want volgens mij valt het wel mee hoeveel werk het is en is het nog leuk om te doen ook 🙂 Mooie DIY heb je weer gemaakt!

 3. Kim zegt:

  oooh dit ziet er uit als een leuk projectje! Mijn vriend heeft het er ook altijd over dat kaarsen schadelijk zijn (hij heeft stage gelopen bij Philips en daar vertelden ze dat volgens mij?), waardoor al die gezellige geurkaarsen in mijn kamer geen doel meer hebben, haha. As we speak zit ik ook in een erg hete kamer, omdat ik het raam niet open durf te doen, bang voor mogelijke muggen..

 4. Yvonne zegt:

  Leuk idee! Ik hoorde laatst dat muggen niet tegen de geur van kippen schijnen te kunnen, ze zijn zelfs bezig met onderzoek naar het voorkomen van malaria door een geur van kippen op je huid aan te brengen, haha. Ik geloof dat ik toch meer voor deze citronella kaarsen ga. 🙂 Ziet er ook mooi uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *