Wat is de beste kokosolie?

productvergelijking-kokosolie-ah

Er is nogal wat aanbod, maar welke is nou de beste kokosolie? Tijd om de proef op de som te nemen en een aantal verschillende merken met elkaar te vergelijken. Bespoke By You kiest voor Royal Green als de beste kokosolie, maar dat is niet het enige goede merk, kijk hieronder maar! O en psst...waarom kokosolie nou precies zo goed is kun je hier lezen en waar je het zoal voor kunt gebruiken lees je hier.  

Perfectly Pure Coconut Oil

Perfectly Pure kokosolie

Perfectly Pure Coconut Oil is te koop bij Holland & Barrett voor € 13,99. De pot is van glas gemaakt en er zit 453 gram in. Vanwege de eeuwige discussie over de gezondheidsschade door plastic verpakkingsmateriaal, geef ik de voorkeur aan een glazen pot. Deze olie is ‘virgin’. Holland & Barret beschrijft het als ‘een pure onbewerkte kokosolie die alle goede stoffen afkomstig uit de kokosnoot nog bevat’. Deze olie blijkt, na navraag bij Holland & Barrett, koudgeperst. Volgens het label kun je deze olie gebruiken om te koken, maar ook bijvoorbeeld als moisturizer. Deze olie is niet geurloos; hij heeft een matige tot sterke kokosgeur. Persoonlijk vind ik dat lekker, maar er zijn genoeg mensen die de geur ranzig vinden en zij zullen deze variant zeker overslaan.  

MiaFlora Coconut Oil

MiaFlora kokosolie  

Ook deze olie is bij Holland & Barrett te koop en wel voor € 9,39 voor 207 ml. Deze olie zit in een plastic verpakking en dat is gelijk al een minpunt. Deze kokosolie is niet virgin. Op het label staat dat deze olie gebruikt kan worden voor een zachte huid en een optimale conditie van het haar. Hij is geschikt voor vegans. Wat mij overigens opviel was de identieke tekst over de kwaliteitsgarantie op zowel de olie van Perfectly Pure als MiaFlora. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat beide producten door Holland & Barrett worden gemaakt. Op het label van de MiaFlora kokosolie staat het volgende ‘Uitsluitend voor uitwendig gebruik’. Holland & Barrett geeft aan ‘Het product is door de leverancier op de markt gebracht als uitwendig product en heeft geen voedingsadviezen ingewonnen, gecontroleerd of iets dergelijks.’ Deze olie is ontgeurd en vormt daardoor een alternatief voor mensen die niet van de geur houden. Na navraag bij Holland & Barret blijkt dat het proces van ontgeuren gebeurt door lichte verhitting.  

Royal Green Extra Virgin Coconut Cream - vinden wij de beste kokosolie

beste kokosolie  

De volgende olie die ik testte was van Royal Green en heet Extra Virgin Coconut Cream. De naam zou anders doen vermoeden, maar dit is dus wél een olie en geen crème of room. De olie is verkrijgbaar in potten van 325 ml (€8,99),maar je kunt de olie ook kopen in een pot van 1400ml (€34,99) en dan is hij per 100ml iets goedkoper. Deze koudgeperste, biologische, extra virgin kokosolie zit in een glazen pot. Extra virgin is een leeg begrip (meer daarover lees je hier), maar ik ga er van uit dat deze olie in ieder geval gewoon virgin is. De labels zien er trouwens een stuk vrolijker uit dan bij de eerste twee, met een kort achtergrondverhaaltje over Royal Green. Volgens het label is deze olie bedoeld om mee te koken, maar als ik hem mag eten, zal het ook geen kwaad kunnen op mijn huid. Deze variant heeft een sterke kokosgeur, maar er is ook een ontgeurde variant verkrijgbaar van Royal Green (€24,99, die is overigens niet virgin en zit in een plastic pot).  

Amanprana Extra Virgin Cocos

Amanprana kokosolie  

De Aman Prana Extra Virgin Cocos bestelde ik online voor € 8,75 voor een (glazen) pot van 325 ml. Hij is ook verkrijgbaar in een pot van 1600 ml (€ 39,95). Deze olie is ook extra virgin. Amanprana is een fair trade, biologische ongeraffineerde olie die, volgens het label, geschikt is voor op brood, voor braden, wokken, bakken en frituren en voor huid, haar en massage. Eigenlijk kan ik heel kort zijn over deze olie: hij bezit alle eigenschappen die ik voor de olie van Royal Green heb beschreven.  

Bio Today Kokosolie

productvergelijking kokosolie  

Deze kokosolie is biologisch en 100% natuurlijk, aldus de pot. Over de productiewijze staat het op het label het volgende geschreven: 'Verse kokosnoten zijn geschild, gesneden en gedroogd, na zorgvuldige mechanische persing van de olie is deze gefilterd. Door onze zorgvuldige productiemethode, verliest onze kokosolie geen nutriënten en blijft de smaak intact.' Bio Today wordt gemaakt door het bedrijf De Smaakspecialist (website). Op de verpakking staat niet dat dit virgin kokosolie is, dus dan ga ik er even gemakshalve van uit dat het geen virgin kokosolie is. Ook staat er niet dat de olie koud geperst is, terwijl ook dit informatie is waar je trots op mag zijn en dus altijd zult vermelden. De olie smeert goed uit, trekt snel in en verzorgt mijn huid goed. De geur is niet te overheersend en deze olie is dus geschikt voor mensen die niet houden van kokos(geur). Yay voor de biologische afkomst, nay voor het feit dat het niet virgin is en waarschijnlijk (weet ik dus niet zeker) niet koudgeperst is.  

Raw Superfood Kokosolie

productvergelijking kokosolie  

De Raw Super Food Kokosolie kost € 5,89 bij de Appie voor een pot van 400 gram. Deze kokosolie is niet alleen biologisch, maar ook extra virgin. Extra virgin bestaat niet bij kokosolie, zoals ik in mijn artikel over kokosolie heb uitgelegd, dus ik ga ervan uit dat het gewoon virgin kokosolie is. Op de verpakking staat dit over de manier waarop deze kokosolie wordt verkregen: 'Verse kokosnoten zijn geschild, gesneden en gedroogd, na zorgvuldige mechanische persing van de olie is deze gefilterd. Door onze zorgvuldige productiemethode, verliest onze kokosolie geen nutriënten en blijft de smaak intact.' Hey, wacht eens even! Dat klinkt bekend. Dit is precies hetzelfde verhaal als op het label van Bio Today Kokosolie. En wat blijkt? Ook deze Kokosolie wordt gemaakt door De Smaakspecialist, maar dan wordt verwezen naar een andere website (die inmiddels niet meer bestaat). Dus belde ik het bedrijf op. Een hele vriendelijke medewerker van customer services stond mij te woord en vertelde mij dat er wel degelijk verschil zit tussen de kokosolie van Raw Superfood en BioToday. De producten van Raw Superfood zijn superfoods die niet verhit zijn boven een temperatuur van 45 graden. Koudgeperst dus in dit geval. Deze olie is iets sterker van geur en maakt huid en haar zacht en verzorgt goed.  

Omega & More Biologische Kokosolie

productvergelijking kokosolie  

Deze koudgeperst, virgin kokosolie van biologische teelt wordt gemaakt door Witsenburg en is online verkrijgbaar vanaf € 7,46. De kokosolie wordt gemaakt van kokosnoten die minimaal een jaar oud zijn, want van te jonge kokosnoten krijg je geen goede kokosolie. Daarnaast wordt de olie niet verkregen uit kopra en is hierdoor puurder. De kokosolie wordt gemaakt van kokosnoten uit Sri Lanka die groeien op de plantage van Witsenberg zelf, waardoor de kwaliteit  beter kan worden gegarandeerd. Er is ook een ontgeurde variant van Omega & More, verkregen uit kopra en vervolgens verhit. Deze olie zit in een plastic verpakking, is niet virgin en is ontgeurd. Hij zal daarom niet veel doen voor de huid, maar in de keuken zal hij goed van pas komen. Terug naar de virgin variant. De kokosolie trekt snel in, houdt de huid zacht en soepel, smeert goed uit en ruikt lekker.  

Staat jouw merk er niet tussen?

Gebruik dan deze checklist om de kwaliteit van je kokosolie te beoordelen en voor jezelf te bepalen wat jij de beste kokosolie vindt. Het hele artikel vind je hier.