Deze schoonmaak ingrediënten mag je NIET mengen

Deze schoonmaakmiddelen niet mengen

Toen ik laatst in een Facebookgroep weer een tip las van iemand om allesreiniger te maken door baking soda te mengen met azijn en in een fles te doen, bedacht ik me dat het misschien wel tijd was voor een artikel over schoonmaakmiddelen mengen. De mevrouw in kwestie vertelde dat ze graag een grote voorraad 'schoonmaakmiddel' maakt door baking soda te mengen met azijn, dit te laten uitborrelen en dan in een fles te gieten voor later gebruik. Mevrouw maakt schoon met zout water, want dat is wat er overblijft na dat borrelen. Dat heb ik haar ook verteld. Ze geloofde me niet, want het werkte heel goed! Ja tuurlijk, met water krijg je al heel wat schoon. Wil je echter meer schoonmaakpower, dan zul je effectiever spul moeten maken. Natuurlijke schoonmaakmiddelen mengen kan ervoor zorgen dat je een krachtig goedje krijgt, maar dat is zeker niet altijd het geval. Sommige middelen kun je beter juist niet mengen, want dan verliezen ze hun werking of worden ze juist schadelijk voor jou en het schoon te maken object. Hieronder vertel ik je over vijf niet zo slimme combinaties. Waar azijn staat kun je trouwens ook 'citroenzuur' lezen, het principe is in dit geval hetzelfde.  

Baking soda + azijn

We weten dat baking soda een fantastische reiniger is en we weten dat azijn echt wel goed kan schoonmaken. De meeste mensen weten ook dat als je die twee bij elkaar doet, ze druk gaan borrelen. Op dat moment kunnen ze heel effectief zijn, omdat ze vuil als het ware los kunnen borrelen. Mijn vorige artikel ging daarover, het effect is geniaal, lees het hier. Na dat borrelen is het echter klaar. Dan houdt je namelijk gewoon water en een beetje natriumzout over. Baking soda is basisch, azijn is zuur. Doe je ze bij elkaar, dan heffen ze elkaar als het ware op. Kortom, lees je weer eens ergens dat je een allesreiniger maakt door baking soda en azijn te mengen, dan zou ik die tip maar niet al te serieus nemen.  

Waterstofperoxide + azijn

Ja, azijn is populair om mee schoon te maken (terecht ook, kijk maar naar dit awesome recept). Zowel waterstofperoxide als azijn staan erom bekend bepaalde (niet alle!) bacteriën te doden. Je ziet dan ook wel eens recepten voorbij komen waarbij je deze twee ingrediënten mengt en daarmee je keuken schoonmaakt. Slecht plan. Je maakt dan namelijk perazijnzuur. '[Perazijnzuur] is een sterk oxidatiemiddel en reageert hevig met brandbare en reducerende stoffen. [...] Ze tast vele metalen aan, waaronder aluminium. De stof is corrosief voor de ogen en de huid. Inademing van PAA kan longoedeem veroorzaken.' Aldus Wikipedia.  

Bleek + azijn

Ja, daar is de populaire azijn weer (het is ook fantastisch, kijk maar hier). Dit keer met bleek. Nu is bleek geen natuurlijk schoonmaakmiddel, maar omdat je ook deze combinatie wel eens ziet wil ik het hier even benoemen. Meng je bleek met azijn dan krijg je dichloor (chloorgas) en stikstoftrichloride. Weer even Wikipedia geraadpleegd over de effecten: 'Chloorgas is irriterend voor ogen en luchtwegen en kan brandwonden veroorzaken op de huid.' Dankzij Harry weet ik nu ook dat:  "Het chloorgas niet alleen adembenemend en prikkelend is, het vormt in je longen een samengaan van chloor (Cl) en waterstofgas (H) tot zoutzuur (HCl) en dat tast de longen blijvend aan." Bedankt voor je input Harry! Overigens verwijdert bleek, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen vuil. Het desinfecteert enkel. Wil je viezigheid verwijderen, zul je toch iets anders moeten gebruiken, zoals zeep. Over zeep gesproken...

Schoonmaakmiddelen-mengen1.jpg  

Zeep + azijn

Wéér azijn! Je ziet het wel vaker in DIY allesreinigers en wasmiddelen: zeep en azijn mengen en je bent klaar. Nou, nee. Zeep is basisch, daar ontleent het zijn schoonmaakkracht aan. Azijn is zuur. Meng je die twee dan hef je beide op. Sterker nog, je 'ontzeept' de zeep dan als het ware. Dat leidt ertoe dat het goedje zich scheidt in oliën, vocht en vieze brokjes. En dat laat dan resten achter op hetgeen je probeert schoon te maken. Hierboven een foto van hoe de boel er uit ziet als je zeep met azijn mengt. Zonder azijn kun je overigens wél een uitstekende allesreiniger maken van zeep.  

Bleek + alcohol

Bleek en alcohol maken samen chloroform. Je weet wel, dat spul dat kidnappers in films op een doekje doen en tegen de neus en mond van hun slachtoffer houden zodat deze knock out gaat. Overigens moet je het spul wel wat vaker dan een paar keer inademen om er KO van te gaan. Je kunt er wel hoofdpijn van krijgen en slaperig van worden. Een grote dosis is gevaarlijk voor de gezondheid. Wat schoonmaakmiddelen mengen betreft is het sowieso een slecht plan om bleek met welk ander middel dan ook te mengen.  

Kortom

Er zijn wel meer combinaties die je beter niet kan maken, maar deze vijf zijn de meest in het oog springende en vaak gebruikte. Vanaf nu weet jij dus beter. En mocht je weer iemand in een Facebookgroep de (goedbedoelde) tip zien geven over het maken van een schoonmaakmiddel door azijn, zeep en baking soda te mixen, dan hoef je maar een linkje naar dit artikel over schoonmaakmiddelen mengen te plaatsen!  

Pin voor later

Deze schoonmaakmiddelen niet mengen     14 berichten

Harry
 

Blij dat je deze combinaties van niet mengen zo duidelijk weergeeft. Even een aanvulling op azijn en bleek. Het chloorgas is niet alleen adembenemend en prikkelend, het vormt in je longen een samengaan van chloor (Cl) en waterstofgas (H) tot zoutzuur (HCl) en dat tast de longen blijvend aan. Harry
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Harry, hartelijk dank voor je aanvulling! Ik ga het erbij zetten.
Lees verder
Lees minder
Marja
 

Goed artikel zeg! Ik verbaas me soms over de onwetendheid... Misschien weet je het antwoord op de volgende mengsel vraag. Ik probeer zelf een wc reiniger te maken, en in eco wc reinigers zit citroenzuur en iets van surfactant. Ik dacht dat dat een zeep is. Dus nu heb ik een mengsel van citroenzuur 50 gram, xhantaangom en een theelepel groene zeep gemengd in 750ml water. Maar geeft zeep ook al in kleine hoeveelheid zon vies prutje? Zou je een alternatief weten?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Marja, Dank je wel! Het is de combinatie met azijn wat het een prutje maakt, maar citroenzuur heb ik persoonlijk niet geprobeerd te combineren met zeep. Toevallig had ik al een alternatief geprobeerd, die wordt 10 november op het blog gepubliceerd.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoezo ontvetten in de badkamer? Daar is met name aanslag van shampoo's en kalk e.d. te vinden. Maar ieder zijn ding! Ik geloof niet dat afwasmiddel en azijn een no-no zijn dus probeer het. Je merkt het snel genoeg als er geen daadkracht vanuit gaat. Zelf gebruik ik een kant en klaar natuurlijk schoonmaakmiddel wat ik kan mengen met wat azijn in een spuitfles met water. Dat gaat heel goed.
Lees verder
Lees minder
Doortje
 

Hallo Marja, Bedoel je met zeep ook afwasmiddel? Dit wordt namelijk vaak gecombineerd met azijn voor in de badkamer. Weet jij anders een beter alternatief om te ontvetten en ontkalken tegelijk?
Lees verder
Lees minder
evel
 

awel ik twijfel nu..... ivm de combi azijn en zeep. (ik ben hier trouwens terechtgekomen omdat ik zonet het goedje van op de foto gefabriceerd heb en wou achterhalen wat er dan wl precies gebeurd was. ik heb een sap en een soort heel vettige creme gemaakt ipv vloeibare allesreiniger. Stomweg door azijn bij mijn opgeloste zeep te gieten haha). Maar nu ik dit zie, dit lijkt dezelfde substantie van vetluis precies... maar dan properder. is het dan wel een goed idee om te wassen met opgeloste blokzeep en dan azijn in je wasmachine te doen? maak je zo net geen vetluis?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Sorry voor de late reactie. Nee wanneer je de cyclus van de wasmachine aanhoudt vormt zich geen vieze substantie, want dan worden ze na elkaar gebruik en niet tegelijk.
Lees verder
Lees minder
Sarah
 

Ik heb een vraagje i.v.m. de was. Ik gebruik altijd azijn als wasverzachter vooral ook bij de sponshanddoeken en de witte was. Aangezien er in het waspoeder voor de witte was altijd een (zuurstof)bleekmiddel inzit vroeg ik mij af of het dan nog veilig is om dan bij de witte was dan azijn als wasverzachter te gebruiken? deze worden dan toch achter elkaar gebruikt en niet gelijktijdig? of is dit toch niet veilig? mvg Sarah
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Sarah, dat is helemaal veilig doordat het achter elkaar en niet tegelijkertijd wordt gebruikt.
Lees verder
Lees minder
A3
 

Kun je alcohol mengen met waterstofperoxide zonder dat er gevaarlijke situaties ontstaan?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi A3, Voor zover ik kan terugvinden op Google moet dat geen problemen op leveren als je max 3% waterstofperoxide oplossing gebruikt. Maar waarom zou je deze twee überhaupt willen mengen? Aangezien ze ongeveer dezelfde eigenschappen bezitten.
Lees verder
Lees minder
evel
 

en ook ik vind dit nu pas terug. dank je voor je antwoord!
Lees verder
Lees minder
Elodie S
 

Hallo, een klein vraagje mag ik een spray maken met citroenzuurpoeder, azijn (eerst verwarmd), gedestilleerd water en een paar druppels etherische citroen olie? En mag ik dit voor heel het huis gebruiken? Badkamer, wc, keuken enz.

En wat zouden de beste hoeveelheden zijn?

Ik wil een ecologische + economische manier vinden om het huis te reinigen.

Vele groetjes vanuit België 😁

Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter