DIY serum voor het gezicht met een vleugje goud
Toen ik het in één dag maar liefst vier keer voorbij zag komen op Instagram begon het bij me te dagen dat het Farsáli Rose Gold Elixir hip and happening is. Dit exclusieve serum voor je huid zou je huid laten stralen, de perfecte primer zijn en ook nog eens helemaal natuurlijk zijn. Toen ik dat laatste las ging ik toch maar even een blik werpen op de ingrediënten. En zo waar, het bestaat uit rozenbottelolie, pompoenzaadolie, 24 karaats goud, vitamine e, citroengras etherische olie en sinaasappel etherische olie. Een flesje van 30 ml kost maar liefst € 58,50 en het is zo in trek dat een grote beauty webshop je er maar 2 per bestelling laat afnemen. Je snapt hem al, ik besloot een eigen versie te maken, inclusief het vleugje goud.
Over de ingrediënten
Allereerst even over dat 24 karaats goud. Dat moet je met een korreltje zout nemen, het is namelijk gewoon een cosmetische kleurstof die toegevoegd is in vlokjes. Op dat 24 karaats goud moet ik dus even terugkomen. Ik was iets te snel met vertrouwen op wat anderen over het ingrediënt CI77480 te zeggen hadden i.p.v. contact op te nemen met leveranciers van het product. Serena van Beautylab.nl wees me er, terecht, op dat CI77480 wel degelijk de ICNI-naam voor bladgoud is. Sorry voor de slordigheid aan mijn kant, my bad!
Rozenbottelolie is werkelijk een fantastisch ingrediënt als je lief wilt zijn voor je huid. Het barst van de provitamine A, stimuleert celvernieuwing, werkt als antioxidant, vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes, striae, rosacea en littekens. Omdat het celvernieuwing bevordert ontstaat er een soort peelingeffect waardoor je huid er frisser uit gaat zien. Voorwaarde is wél dat het koudgeperst en waar mogelijk biologisch is. Ongeraffineerde rozenbottelolie heeft een diep gele tot oranje kleur, de geraffineerde variant is doorzichtig. Gebruik je een geraffineerde variant, dan is de werking al een stuk minder. Als je een ongeraffineerde rozenbottelolie gebruikt moet je bovendien voorzichtig zijn in de zon, door het peelende effect is de kans dat je huid verbrandt een stuk groter. Verbranding zorgt voor snellere huidveroudering en dat is juist wat je probeert tegen te gaan.
Pompoenpitolie bevat een grote dosis vitamine E en dat is een vitamine waar je huid direct van opleeft. Het werkt namelijk als een antioxidant. Deze laatste gaat de strijd aan met vrije radicalen die je huid beschadigen en daardoor het verouderingsproces versnellen. Het zit bovendien vol gezonde vetzuren die je huid binnendringen en voeden. Ze zorgen ervoor dat een droge huid vocht binnenkrijgt, maar roepen een vette huid tegelijkertijd ook een halt toe. Koudgeperste pompoenpitolie heeft een groengouden kleur. De geraffineerde variant is kleurloos, maar daardoor ook minder effectief. Arganolie is trouwens een goed alternatief. Geen budget voor arganolie? Tarwekiemolie is net zo rijk aan vitamine E en een stuk betaalbaarder.
Over vitamine e vertelde ik daarnet al dat het belangrijk is voor je huid. Vitamine e zorgt er bovendien voor dat je olie zelf minder snel oxideert. Een anti-aging ingrediënt voor je product dus.
Etherische olie van citroengras (lemongrass) heeft natuurlijk een fijne friszoete geur. Daarnaast versterkt lemongrass het bindweefsel, stimuleert het hydratatie en ontgifting.
Etherische olie van sinaasappel versterkt de opperhuid en ondersteunt de celvernieuwing (Rijpkema, 2015). Overigens maken citrusoliën je huid gevoelig voor de zon. Na gebruik kun je dus beter niet in de zon gaan of een sterk zonnefilter gebruiken. Kortom, door de ingrediënten in dit serum zou mijn advies zijn om het enkel 's avonds te gebruiken of onder een zonnebrand met een hoge SPF. Afijn, je weet nu dus wat meer over de ingrediënten, tijd om de handen uit de mouwen te steken.
Benodigdheden gezichtsserum
- 15 ml rozenbottelolie;
- 15 ml arganolie of tarwekiemolie;
- 3 ml vitamine e olie;
- 5 druppels lemongrass etherische olie;
- 5 druppels sinaasappel etherische olie;
- Optioneel: 1/4 theelepel goudkleurige mica.
Hier koop ik mijn ingrediënten
De angel dust mica doet verder niets voor de huid, dus die kun je gerust eruit laten. Het serum krijgt er enkel een luxe look van. De ingrediënten vergen in eerste instantie een kleine investering. Bedenk je echter dat je ongeveer 200 ml ermee kunt maken (en dan houd je nog steeds een aantal ingrediënten over). Reken maar eens uit hoeveel 200 ml van een serum uit de winkel kost. Eenmaal bijgekomen van de schrik kun je hieronder lezen hoe je het zelf maakt.
Werkwijze
Tsjah, makkelijker dan dit bestaat niet: doe alle ingrediënten in een schone, lege fles van donker glas, dop erop en goed schudden. Je serum is klaar! Het handigst is om een flesje met een pipet te gebruiken. Dit kan je voor weinig krijgen bij je apotheek. Je kunt ook een leeg flesje hergebruiken, maar reingi en ontsmet de boel dan even goed. Bewaar de olie op een koele, donkere plek om hem zo lang mogelijk houdbaar te maken. Om te bepalen hoe lang je product houdbaar zal zijn kijk je naar het ingrediënt met de kortste houdbaarheid. Dus als de vitamine e olie 12 maanden houdbaar is, maar de rozenbottel olie 3 maanden, dan is je serum 3 maanden houdbaar.
Gebruik gezichtsserum
Door de pure, onbewerkte ingrediënten in je serum zou ik adviseren het enkel 's avonds te gebruiken of onder een laag zonnebrandcrème met een hoge factor. Breng een paar druppels van het serum aan met je handen of druppel het op je beautyblender en verdeel het over je gezicht. Zorg wel dat je je beautyblender regelmatig schoon maakt, zodat je je gezicht niet in aan het smeren bent met vuil. Zo zie je maar, zelf serum maken is zo gepiept!
Pin voor later
Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.
Foto rozenbottel door: Marina Khrapova
Categorieën
- Dinner (2)
- Food (3)
- Miscellaneous (1)
- DIY (7)
- DIY Gezondheid (8)
- Groen doen (9)
- Health (4)
- Beauty (11)
- Ontspullen (5)
- DIY Schoonmaak (31)
- DIY Huis (2)
- DIY Balkon/tuin (1)
- DIY Cosmetica (10)
- DIY Lifestyle (22)
- DIY Beauty (56)
- Feitjes en weetjes (35)
- Essentiële oliën (10)
- Savvy minerals (1)
- DIY koken & eten (14)
- Mindshift (19)
- CMD | hart (4)
- Home business training (5)
- Podcasts (2)
- tandpasta (1)
- overig (1)
- milieu (2)
- Coronaire microvasculaire dysfunctie (4)
- Human design (6)