Zelf wc-blokjes maken: milieuvriendelijk en goedkoop

zelf-wc-blokjes-maken feat

Als er één klusje in het huis voor altijd afgeschaft mag worden dan is het wel het schoonmaken van het toilet. Maar dan wel op zo een manier dat het er permanent schoon blijft verder. Wát een rotklus vind ik dat. Zelf maak ik de toiletten hier in huis eens per week grondig schoon. Echter, ik merkte dat ze tussendoor hier en daar wel een opfrisbeurt konden gebruiken. Veel mensen hebben van die wc-blokjes aan de rand hangen. Elke keer als je het toilet doorspoelt spoel je ook chemische schoonmaakmiddelen en kleurstoffen mee als je zo een ding hebt hangen. Niets voor mij dus. Al die plastic dingen dragen ook nog eens bij aan de almaar groeiende hoop afval. Bovendien denk ik dat er na verloop van tijd veel viezigheid en bacteriën aan dat kunststof ding plakken. Ik kan hier verder geen bewijs voor vinden, het is gewoon wat ik denk en ik vind het vies. Hoe dan ook, ik wilde dus iets hebben dat mijn toilet af en toe een opfrisbeurt kan geven en dus ging ik aan de slag met zelf wc-blokjes maken. Dat recept deel ik vandaag met jullie, inclusief een boel foto's.  

Zelf wc blokjes maken

Vooraf wil ik nog even een disclaimer met jullie delen. In tegenstelling tot wat men je op Pinterest probeert wijs te maken is het niet zo dat je met deze zelfgemaakte wc-blokjes nooit meer het toilet hoeft schoon te maken. Aan schoonmaken ontkom je niet. Met deze toiletblokjes kun je een schoonmaakbeurt wél iets langer uitstellen en de boel even opfrissen tussendoor. Tevens maken deze blokjes natuurlijk niet schoon onder de rand, daar heb je echt een borstel voor nodig. Maar het is perfect wanneer er onverwacht bezoek voor de deur staat, als het toilet intensief wordt gebruikt door een groot huishouden, als je hard water hebt of als je gewoon, net als ik, een schoonmaaktic hebt.  

Benodigdheden

  • 200 gram baking soda;
  • 100 gram citroenzuur;
  • optioneel: 15-20 druppels etherische olie, zoals tea tree en sinaasappel.

Verder heb je water of alcohol in een spuitflacon nodig en een (siliconen) ijsblokjesvorm. Zelf gebruikte ik trouwens een bonbonvorm, vond ik leuk uitzien.  

Werkwijze

Doe de baking soda samen met het citroenzuur in een kom en roer goed door elkaar.   zelf-wc-blokjes-maken

zelf wc blokjes maken

Druppel de etherische olie erbij als je deze gebruikt. Niet alleen ruiken etherische oliën lekker, ze zijn ook nog bijzonder effectief bij de schoonmaak. Ik gebruikte tea tree vanwege zijn schoonmaakkracht en sinaasappel vanwege de ontkalkende eigenschappen en de vrolijke geur.

Zelf wc-blokjes maken met baking soda, citroenzuur en etherische olie is goedkoop, scheelt veel afval en is helemaal natuurlijk!  

Meng de boel goed. Spray nu een paar keer met het water of de alcohol op het mengsel en begin weer goed om te roeren. Je gaat hiermee door tot je de structuur van vochtig zand hebt bereikt. Wil je zien hoe dat eruit ziet, kijk dan eens mijn filmpje over het zelf maken van bruisballen.  

Zelf wc-blokjes maken met baking soda, citroenzuur en etherische olie is goedkoop, scheelt veel afval en is helemaal natuurlijk!  

Nu ga je het mengsel verdelen over de ijsblokjesvorm. Druk het héél goed aan, want het moeten stevige blokjes worden. Druk ieder individueel vormpje net zo lang aan tot je er geen deuk meer in kunt drukken, want dan is het vormpje vol genoeg.

  Zelf wc-blokjes maken met baking soda, citroenzuur en etherische olie is goedkoop, scheelt veel afval en is helemaal natuurlijk!   

Laat de blokjes nu een dagje drogen op een droge plaats. Haal ze vervolgens uit de vorm en bewaar ze in een afsluitbare pot. Het is namelijk belangrijk dat er geen vocht bij komt, anders gaan ze al in de pot bruisen en dat is niet de bedoeling.

  Zelf wc-blokjes maken met baking soda, citroenzuur en etherische olie is goedkoop, scheelt veel afval en is helemaal natuurlijk!

Gebruik

Ik gebruik deze blokjes één à twee keer per week, maar vaker of juist minder vaak mag uiteraard ook. Leg een wc-blokje in het toilet (in het watergedeelte). Je zult zien dat het blokje begint te bruisen en een geur gaat verspreiden. Als het blokje uit is gebruisd ga je even met een toiletborstel over het toilet en spoel je door. Klaar! De onderhoudsbeurt zit er weer op.  

Pin voor later

Zelf wc-blokjes maken met baking soda, citroenzuur en etherische olie is goedkoop, scheelt veel afval en is helemaal natuurlijk!

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

 

10 berichten

Nadia
 

Leuke DIY! Maar mij niet helemaal gelukt volgens mij...ik heb het mengsel een beetje gesprayed met water en daarna mijn vormpjes gevuld. Alleen het is gigantisch gaan bruisen en dus grote schuimkoppen op komen staan. Wat doe ik fout?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Nadia, heb je gesprayed voordat je het in de vormpjes deed, of eerst de vormpjes gevuld en daarna gesprayed? Ik doe het in de schaal en spray echt maar heel weinig. Zodra het al een beetje plakt pers ik het in de vormpjes dan spray ik niet meer. Gewoon laten uitharden Het schuimen komt over het algemeen van toch net iets teveel water gebruik.
Lees verder
Lees minder
Simone Simone
 

Ik had gewild dat ik dit eerder had gezien! Leuk recept (je plaatjes laden niet bij mij en sommige links ook niet), bedankt, maar de textuur van nat zand geeft veel te veel schuim al!

Lees verder
Lees minder
Lily
 

Het werkte bij mij wel, maar het schuim kwam niet tot aan de rand. Is dat bedoeling en kan je iets doen om te zorgen dat het daar wel komt? Is toch wat schoner denk ik.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Lily, deze tablets zijn meer bedoeld om tussendoor het toilet op te frissen en zijn niet in staat om het goed schoon te maken onder de rand. Hiervoor raad ik aan gewoon de borstel te gebruiken. Je kunt wel, terwijl het lekker bruist, je borstel erdoorheen halen en dan onder de rand schrobben. Of je gooit de tablet in de spoelbak en trekt door. Maar of dat echt schoonmaakt durf ik te betwijfelen.
Lees verder
Lees minder
Patty
 

Blokjes gemaakt maar ze lijken te rijden in ijsklontjes houder. Heb ik het dan te vochtig gemaakt. Verder heb ik tea tree en citroen olie ipv sinaasappel olie gebruikt.
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Hoi Patty, klopt dan zijn ze te vochtig. Je kunt alles weer teruggooien in een kom en extra baking soda en citroenzuur erbij doen tot het voelt als licht vochtig zand. Daarna volg je weer de stappen. Het is ook nog een optie om de ijshouder in de vriezer te zetten en dan daar te bewaren. Je pakt wanneer je nodig hebt. Voor het toilet maakt het niet uit ;-). Citroen is een heel goed alternatief voor sinaasappel. Succes ermee!
Lees verder
Lees minder
Anneleen
 

Ik blijf wat problemen hebben om vast blokjes te maken ze vallen uit elkaar of schuimen te erg. Dus ik vroeg me af of het even effectief zou zijn om het droge mengsel in een pot bij te houden en in plaats van een blokje in de wc te gooien en lepel van het droge mengsel?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Nee hoor de werking blijft precies hetzelfde. Dus gewoon lekker met een lepel erin scheppen. Als ik geen zin heb doe ik het ook gewoon in een pot ;-)
Lees verder
Lees minder
Veronique
 

Kan je deze blokjes ook in de stortbak doen zodat als je doorspoelt het in de wc terecht komt

Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter