DIY: bruisballen maken

Bruisballen-maken

Dit recept staat al zó lang op de planning dat het bijna schandalig is dat het nu pas verschijnt. Volgens mij staat het al sinds 2014 op de to-do-list. Vandaag gaan we dan ein-de-lijk bruisballen maken! Dat lijkt best ingewikkeld, maar dat is het echt niet. Een zeker bekend merk vraagt rond de € 5 per bruisbal en dat is vrij duur als je kijkt naar de ingrediënten en de kleine moeite die het kost om ze te maken. Zelfgemaakte bruisballen zijn daarnaast hartstikke leuk om cadeau te doen aan iemand en niemand hoeft te weten dat je er geen kapitalen voor hebt betaald. Dat blijft gewoon tussen ons. Verderop in het artikel staat trouwens een kort filmpje waarin je kunt zien hoe je bruisballen maakt! 

Ingrediënten (voor 2 grote bruisballen)

  • 100 gram bakingsoda
  • 50 gram citroenzuur
  • 1 eetlepel kaolineklei
  • 25 druppels etherische olie naar keuze
  • Kleine hoeveelheid toverhazelaar
  • 1 bruisbalmal
  • optioneel: 10 ml amandelolie, sheaboter of cacaoboter
  • optioneel: 1 eetlepel epsomzout (bitterzout)
  • optioneel: voedselkleurstof
  • optioneel: bloemblaadjes

Het lijkt een lange lijst, maar als je de ingrediënten eenmaal in huis hebt kun je een flinke hoeveelheid bruisballen maken. Daarnaast zijn een aantal ingrediënten optioneel en kun je er ook andere producten van maken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Kaolineklei kun je vervangen door maïzena, maar ik ben daar niet zo een fan van omdat er hier en daar wordt vermoed dat maïzena schimmelinfecties kan doen ontstaan of verergeren. Qua olie kun je eigenlijk alles gebruiken wat je wilt, zolang het een niet al te felle kleur of sterke geur heeft. De toverhazelaar kun je vervangen door gedestilleerd water of alcohol als het echt niet anders kan. De toverhazelaar kun je het beste in een spuitflacon doen of een pipet gebruiken. Je kunt een kunststof bruisbalmal gebruiken, maar die gaan sneller kapot. Investeer eenmalig in een stevige mal en je kan een hele tijd vooruit.


Werkwijze

  1. Als je kleine wondjes of irritaties op je handen hebt, dan kun je het beste handschoenen dragen tijdens het maken van bruisballen. Citroenzuur is, je raadt het al, zuur en dat kan wondjes irriteren.
  2. Neem een ruime kom en doe daar de bakingsoda, citroenzuur, kaolineklei en eventueel epzomzout in. Gebruik een zeef als er klonters in je ingrediënten zitten.
  3. Meng de ingrediënten goed met je handen of een garde en voeg nu de etherische olie en, als je het gebruikt, de olie of gesmolten boter toe en een paar druppels voedselkleurstof.
  4. Meng alles heel goed met je handen en zorg dat er geen klonters in het mengsel zitten.
  5. Begin nu rustig een kleine hoeveelheid toverhazelaar toe te voegen uit je sprayflacon of pipet en meng tussendoor de ingrediënten steeds goed. Dit blijf je doen tot de ingrediënten de structuur van vochtig zand hebben. Neem een handjevol van de ingrediënten in je hand en knijp erin. Blijven ze aan elkaar plakken? Dan zit je goed? Valt de boel uit elkaar? Dan nog een kleine hoeveelheid toverhazelaar toevoegen.
  6. Zodra je de juiste structuur hebt neem je één van de twee helften van je mal en doe je daar desgewenst een kleine hoeveelheid bloemblaadjes in. Vervolgens vul je de mal met het bruisballenmengsel en druk je het goed aan totdat de mal is gevuld. Dit herhaal je ook met de andere helft van de mal.
  7. Als beide kanten van de mal gevuld zijn neem je een van de helften en doe je daar nog een klein beetje bruisbalmengsel bij, waarna je de andere kant erop drukt. Gebruik lekker veel druk en hou beide uiteinden ongeveer een halve tot hele minuut op elkaar gedrukt.
  8. Haal nu voorzichtig in van de twee kanten van de mal eraf. Kantel de andere mal nu en laat je bruisbal in je hand glijden.
  9. Leg de bruisbal op een bord en herhaal stap 1 tot en met 8 tot je mengsel op is.
  10. Laat de bruisballen minimaal 24 uur uitharden op een droge (!) plek. Daarna kun je ze in een luchtdichte doos bewaren tot gebruik of je kunt ze in dun papier inpakken en cadeau doen.


Hoe te gebruiken

Laat je bad vollopen, doe de bruisbal erin en geniet van de gezellige 'fizz' en de heerlijk geuren van etherische olie. Als je olie hebt gebruikt, let dan wel even op als je uit het bad stapt omdat het de boel wat glad kan maken.


Filmpje


Veelgestelde vragen

Hoe werken bruisballen?

Bruisballen gaan bruisen doordat twee ingrediënten met elkaar reageren zodra er vocht bij komt: de bakingsoda en het citroenzuur. Het is eigenlijk dezelfde reactie als die wanneer je bakingsoda met azijn mengt. Bakingsoda is basisch en citroenzuur is zuur en dat zorgt voor een borrelreactie.

Kun je het citroenzuur vervangen door iets anders?

Je kunt het citroenzuur vervangen door iets anders dat ook zuur is in poedervorm, zoals wijnsteen. Citroenzuur is echter goedkoper.

Moet je perse een bruisbalmal gebruiken?

Nee hoor, je kunt bruisballen ook maken in siliconen cupcakevormen en zelfs bakjes voor ijsblokjes (de bruisballen worden dan wel heel klein).

Waarom valt mijn bruisbal uit elkaar?

Waarschijnlijk heb je er niet voldoende vocht bij gedaan, waardoor de ingrediënten niet aan elkaar blijven plakken. Je kunt de bruisbal gewoon nog gebruiken, maar hij zal geen awards winnen voor 'beste bruisbal' ooit.

Waarom zitten er scheuren in mijn bruisbal na het drogen?

Grote kans dat je te veel vocht of olie hebt toegevoegd, waardoor de ingrediënten op elkaar zijn gaan reageren en uit zijn gaan zetten. Volgende keer iets zuiniger aan doen met de vloeistoffen. Je kunt de bruisbal overigens nog steeds gebruiken.


Zelf bruisballen voor in bad maken

Waarom zakt mijn bruisbal in?

Grote kans dat je te veel vocht of olie hebt toegevoegd, waardoor de bruisbal niet snel genoeg kan uitharden. Je kunt dit corrigeren door meer droge ingrediënten toe te voegen, als je er maar snel genoeg bij bent. Het is ook mogelijk dat er die dag een hoge luchtvochtigheid was en ook daar kan de bruisbal op reageren.

Er zitten allemaal bobbeltjes op mijn bruisbal. Hoe kan dat?

Het is heel belangrijk om tijdens het maken van je bruisballen te zorgen dat er geen klonters in je mengsel zitten, aangezien je die gaat zien in het eindresultaat in de vorm van bobbels.

Welke kleurstoffen kan ik gebruiken?

Als je je bruisbal graag een vrolijk kleurtje geeft, probeer dan eens kleurstoffen voor voedsel. Een andere optie is om speciale kleurstof voor bruisballen te gebruiken, deze kun je na een rondje Google online terugvinden. Hier en daar wordt ook geadviseerd om mica's of pigmenten te gebruiken. Mica's geven een mooie kleur aan je bruisbal, maar houd er rekening mee dat ze je badwater misschien niet kleuren maar wel een ring in je badkuip achter kunnen laten. Pigmenten (zoals ultramarines en oxides) kunnen reageren op het citroenzuur en een nare geur verspreiden. Zonde van je bruisbal dus. Het gebeurt niet altijd, maar houd er rekening mee dat het wel degelijk kan voorkomen. Kleien zijn mooie natuurlijke kleurstoffen die je bruisballen een subtiele tint kunnen geven.

Hoeveel kleurstof kan ik gebruiken?

Je kunt zoveel kleurstof gebruiken als je wilt, maar begin eens met een paar druppels op de bovenstaande hoeveelheid. Te veel kleurstof kan een ring achterlaten in je badkuip en je hebt natuurlijk geen zin om te poetsen na zo een heerlijk ontspannend bad.

Hoe lang zijn zelfgemaakte bruisballen houdbaar?

Bruisballen zijn zo een zes maanden houdbaar, als je ze in een luchtdichte doos bewaart. Hoe meer ze worden blootgesteld aan een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, hoe korter ze houdbaar zullen zijn.


Pin voor later

Zelf bruisballen maken voor in bad

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

2 berichten

lara
 

kan je ook minder etherische olie gebruiken?
Lees verder
Lees minder
BespokeByYou
 

Natuurlijk! Minder kan altijd, maar dan kan het wel zijn dat het minder geurt ;-)
Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter