5x dit is waarom je rozenwater voor je huid moet gebruiken

rozenwater-voor-je-huid

Wake up and smell the roses. Vrij vertaald betekent het de schoonheid van het leven waarderen. Als je rozenwater in je huidverzorgingsroutine opneemt kun je echter ook letterlijk wakker worden en de heerlijke geur van rozen ruiken. Rozenwater is namelijk een geweldig product voor je huid. Het wordt al eeuwen gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden, van voedselbereiding tot religieuze ceremonies, maar vooral voor je huid is het even een momentje van natuurlijke luxe. In het artikel van vandaag deel ik vijf redenen om rozenwater voor je huid te gebruiken. Lees snel verder!

Puur natuur

In tegenstelling tot de vele tonics en toners die verkrijgbaar zijn is rozenwater puur natuur. Het wordt hooguit langer houdbaar gemaakt met een heel kleine hoeveelheid alcohol (hier meer over alcohol in cosmetica). Het is vrij van SLS en parabenen en andere ingrediënten die je liever niet op je huid gebruikt. Ik moet hier wel even bij vermelden dat je goed de ingrediëntenlijst van je rozenwater moet lezen. Hoe je dat het beste aanpakt lees je hier. Er moet namelijk Rosa damascena flower in zitten en verder zo min mogelijk andere ingrediënten. Ik heb wel eens 'rozenwater' gezien die bestond uit water, een rits aan ingrediënten en parfum. Dan heb je wel water dat ruikt naar rozen, maar geen rozenwater. Nutteloos en vooral duur voor wat je krijgt. Opletten dus.

Antioxidant

Vrije radicalen klinken niet goed, toch? Klopt als een bus. Vrije radicalen beschadigen je huid waardoor deze sneller tekenen van ouderdom zal vertonen. Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen en neutraliseren ze. Dat is waarom je antioxidanten zo veel tegenkomt in beautyproducten en waarom rozenwater zeker een goede aanvulling op je beautyroutine is. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat damastrozen, waar rozenwater van wordt gemaakt, antioxidanten bevatten en veelbelovend zijn in de strijd tegen vrije radicalen.

Rozenwater voor je huid is geweldig! Het is een betaalbare, natuurlijke antioxidant die je als toner kunt gebruiken en het ruikt hemels!


Hier koop ik mijn rozenwaterNatural Heroes

pH-balancerend

Klikt heel saai en wetenschappelijk, maar de pH van je huid in balans houden is heel belangrijk. Ik schreef er in dit artikel uitgebreid over, maar in het kort komt het op het volgende neer. Je huid heeft van nature een zuurlaagje om zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden van buiten af. Met andere woorden, de pH van je huid is wat lager. Veel middelen waarmee je je huid schoonmaakt, zoals zeep, hebben een hogere pH-waarde. Dat zorgt ervoor dat ze in staat zijn te reinigen, maar na het reinigen is de zuurlaag van je huid beschadigd. Rozenwater heeft een pH-waarde tussen de 4.1 en 4.4 (Rijpkema, 2015) en is dus zurig. Door rozenwater als toner te gebruiken help je de zuurbalans van je huid te herstellen. Dat klinkt suf, maar je huid denkt daar dus anders over.

Betaalbaar

Rozenolie is ontzettend duur. Je hebt ongeveer 2.000 kilogram rozenblaadjes nodig om 1 liter etherische olie van roos te verkrijgen! Geen wonder dat 5 milliliter van de olie tientallen euro's kan kosten. Rozenwater daarentegen is juist heel betaalbaar, want daar kun je redelijk veel van maken met een beperkte hoeveelheid rozen. Een fles rozenwater kost ongeveer net zo veel als een niet-natuurlijke toner, dus je krijgt waar voor je geld. Wil je trouwens zelf aan de slag dan lees je hier hoe je rozenwater kan maken van rozenblaadjes. Nóg goedkoper dan kant en klaar kopen.

De hemelse geur

Kan er iets op tegen de mysterieuze, betoverende, zachte en exclusieve geur van rozen? Door rozenwater te gebruiken als toner ruik je die heerlijke geur twee keer per dag op je huid. In de aromatherapie staat de roos bekend als een ontspannende geur. Je loopt dus ook nog helemaal zen de badkamer uit ;)

Pin voor later

Rozenwater voor je huid is geweldig! Het is een betaalbare, natuurlijke antioxidant die je als toner kunt gebruiken en het ruikt hemels!

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.