alcohol in cosmetica

Is alcohol in cosmetica altijd slecht?

Alcohol in cosmetica en verzorgingsproducten wordt vaak, in tegenstelling tot de vrijdagmiddagborrel, als niet zo gezellig ervaren. Het staat erom bekend je huid uit te drogen en schade toe te brengen aan je huidcellen, waardoor het logischerwijs zoveel mogelijk gemeden moet worden. Maar is dat wel echt zo? Is alle alcohol slecht? Nee, eigenlijk niet. Er zijn namelijk verschillende soorten alcohol, die uit verschillende bronnen worden gewonnen en die niet allemaal even slecht voor je huid zijn. Drie keer raden waar het artikel van vandaag over gaat? ūüėČ Ik vertel jullie alles over¬†verschillende vormen van alcohol in cosmetica en in hoeverre ze de huid beschadigen. Zo begrijp je bij het lezen van een ingredi√ęntenlijst beter of het product schade aan je huid zal brengen.

Goede soorten alcohol

Cetylalcohol (hexadecanol)

Cetylalcohol is een zogenaamde vetalcohol, een witte, wasachtige substantie. Dat heeft allerlei betekenissen op scheikundig niveau, maar kort gezegd komt het erop neer dat het zich gedraagt als een olie zonder dat het een olie is. Vroeger werd het gewonnen uit potvisolie en was het dus absoluut niet vegan. Vandaag de dag wordt het veelal gewonnen uit palmolie en hoewel het dus niet van dieren afkomstig is, leidt de verbouwing van palmbomen tot verwoesting van kostbaar regenwoud. Mensen die palmolie om die reden mijden kunnen dus beter geen cetyl alcohol gebruiken.

Het goede nieuws is dat cetyl alcohol mild is voor de huid. Het wordt toegevoegd om de huid te verzachten en om een crème te verdikken en te binden. Mensen die last hebben van eczeem kunnen gevoelig zijn voor cetyl alcohol. Ironisch genoeg wordt het vaak toegevoegd aan crèmes om eczeem te verzachten.

Stearyl alcohol

Ook weer een vetalcohol die zowel uit palmvet als van dierlijke oorsprong kan zijn. Stearyl alcohol is een zeer veel gebruikt ingredi√ęnt in een breed scala aan producten, dus je bent het vast wel eens tegengekomen. Net als cetyl alcohol is stearyl alcohol in principe mild voor de huid en kun je het gerust gebruiken. Stearyl alcohol kan de huid lichtjes irriteren, dus mensen met een gevoelige huid kunnen het beste even testen op een klein stukje huid om te zien wat de reactie is.

Cetearyl alcohol

Cetearyl alcohol is een mix van stearylalcohol en cetylalcohol. Hierboven legde ik al uit dat beiden de huid verzorgen en ervoor zorgen dat je huid vocht blijft vasthouden. Een combinatie van die twee is dus veilig voor gebruik op je huid.

alcohol in cosmetica

Slechte soorten alcohol

Ethanol (ethyl alcohol, alcohol denat.)

Ethanol is de meest voorkomende soort alcohol, zowel in drankjes als in cosmetische producten¬†en¬†wordt op grote schaal geproduceerd door vergisting van suikers. In je drank zorgt het ervoor dat je ‘s morgens met een bonkend hoofd wakker wordt en hoopt dat er geen foto’s zijn genomen de avond ervoor. In cosmetica wordt het gebruikt als oplosmiddel, ontsmettingsmiddel, conserveermiddel, parfumbasis en antischuim ingredi√ęnt. In cosmetica wordt het meestal gedenaturiseerd, ofwel ongeschikt voor consumptie gemaakt, zodat je niet over gaat op je gezichtstonic als de wijn op is.

Ondanks dat het een veelgebruikt ingredi√ęnt is (mede omdat het goedkoop is), doet het je huid absoluut geen goed. In tegenstelling tot wat er veelal wordt gezegd is het niet bewezen dat ethanol an sich¬†kankerverwekkend is als het wordt gebruikt op de huid, maar ethanol breekt w√©l¬†de natuurlijke beschermlaag van je huid af. Hierdoor zijn andere ingredi√ęnten beter in staat in de huid door te dringen, dus ook de slechte ingredi√ęnten en andere negatieve invloeden van buitenaf. Daarnaast droogt ethanol¬†je huid uit, waardoor je huid er op den duur ouder uit gaat zien.

Als je ethyl alcohol dus ergens in het begin van de ingredi√ęntenlijst van een product voorbij ziet komen, kun je het beter links laten liggen. Als de alcohol achteraan de lijst wordt vermeld zit er slechts een klein beetje van in het product als conserveringsmiddel en is het veiliger voor gebruik.

Methanol (methyl alcohol)

Methanol is het ingredi√ęnt dat aan ethanol wordt toegevoegd om het te denaturaliseren, ofwel ondrinkbaar te maken. Het is namelijk ontzettend giftig bij inslikken. Methanol wordt gemaakt van hout en wordt onder andere gebruikt voor de productie van formaldehyde, ook niet bepaald een fijn ingredi√ęnt. Methanol mag dan ook niet meer dan 5% van het product omvatten.¬†Op een paar badproducten na kom je het eigenlijk niet vaak tegen.

Isopropyl alcohol (isopropanol)

Isopropyl alcohol is een zeer veel voorkomend ingredi√ęnt in bijvoorbeeld aftershave en reinigingsmiddelen, maar ook in make-up en haarverzorgingsproducten.¬†Waar je het ook regelmatig tegenkomt zijn EHBO-pakketjes, omdat het ook wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel. Ook dit type alcohol kun je beter mijden in je verzorgingsproducten, omdat het¬†je huid¬†flink kan irriteren.

Benzylalcohol

100% natuurlijk, maar kan toch schadelijk zijn voor de huid. Benzylalcohol wordt veelal gewonnen uit etherische oli√ęn zoals jasmijn, ylang ylang en hyacint, maar het zit ook in castoreum, een ander woord voor het scrotum van een bever. Vegans kunnen dus het beste even navraag doen over de herkomst van de benzylalcohol in hun product.

Benzylalcohol is een veelgebruikt product in parfum, omdat het een lichte fijne geur heeft. Bij contact met de huid kan het een allergische reactie opwekken.¬†Het ingredi√ęnt¬†kan bovendien de ogen irriteren, dus het is raadzaam om een product dat in grote mate benzylalcohol bevat niet te gebruiken in de buurt van je ogen.

Ik hoop dat het met dit artikel iets makkelijker wordt om de soorten alcohol in je cosmetica te onderscheiden van elkaar. Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *