Een uniek moederdagcadeau: zelfgemaakt badzout

zelf-badzout-maken

Weet je nog, toen je voor moederdag een tekening kon maken en je hoofd niet hoefde te breken over een leuk cadeau? Good times. Toen ik wat ouder werd kocht ik steeds maar een bosje bloemen voor mams, want ze houdt van bloemen en 'ik weet het anders ook niet, hoor'. Dit jaar besloot ik eens wat origineels te regelen voor moeders en schoonmoeders. De een houdt van in bad liggen en de ander geniet intens van een voetenbadje. Toen ik dat besefte had ik even een eurekamomentje, want zelf badzout maken! Vinden ze vast leuk, een zelfgemaakt cadeautje. Daar ben ik dus mee aan de slag gegaan en vandaag deel ik het recept, voor iedereen die ook eens met wat anders dan een tijdschriftenbon wilt aan komen zetten.

Filmpje

Geen zin om te lezen:

Benodigdheden

Dit badzout is natuurlijk niet alleen geschikt voor moederdag, je kunt het ook gewoon voor jezelf maken of als cadeautje voor iemand. Denk aan een vriendin die net bevallen is en straks wel even een rustmomentje kan gebruiken bijvoorbeeld. Je kunt het zo simpel of juist zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, daarom zijn een aantal ingrediënten hieronder optioneel.

  • 150 gram zeezout of dode zeezout
  • 150 gram epsomzout (ook wel bitterzout genoemd)
  • 10-15 druppels van je favoriete etherische olie
  • Optioneel: bloemblaadjes, zoals rozen, calendula of lavendel
  • Optioneel: mica in je favoriete kleur(en) + een beetje alcohol

Vooral het epsomzout zou ik zeker niet weglaten. Het is zó een fijn spul om spieren te ontspannen en het maakt het water heerlijk zacht.

Werkwijze

Neem een grote kom en doe hier het (dode) zeezout en het epsomzout in. Roer dit goed om met je handen zodat de zouten gelijkmatig vermengd raken. De basis is nu klaar en in principe kun je dit al gebruiken als badzout. Je doet het gewoon in een afsluitbare glazen pot en zolang er geen vocht bij komt is het zout heel lang houdbaar. Ja, zo simpel is zelf badzout maken inderdaad! Wat je nu gaat doen, hangt af van hoe je het verder wilt 'pimpen'. Ik heb de opties opgedeeld in drie categorieën.

zelf badzout maken voor moederdag

Etherische olie toevoegen

Je kunt één of meerdere soorten etherische olie toevoegen aan je badzout. Lavendel is hierbij zeer populair, want de geur staat bekend om zijn ontspannende werking, maar voel je vrij om te freestylen met de geuren. Je kunt één of meerdere etherische oliën gebruiken, jouw feestje. Voor meer informatie over veilig gebruik van etherische olie kun je hier klikken. Gebruik in totaal zo een 15 druppels en roer dit goed om, zodat de geur zich gelijkmatig over het zout verdeelt.

Kleur toevoegen

Mica's geven je badzout een prachtige kleur en je hebt er echt maar een heel klein beetje van nodig om gelijk effect te zien. Je moet ervoor zorgen dat de mica aan het zout blijft 'plakken'. Als je etherische olie hebt gebruikt in je recept, dan hoef je geen alcohol te gebruiken. Als je geen etherische olie hebt gebruikt, spray je een heel klein beetje alcohol op het zout. Geen zorgen, de alcohol verdampt, maar het zorgt er wel voor dat de mica goed blijft kleven. Je kunt ook badzout in verschillende kleuren maken en dan in laagjes in een potje doen. In dat geval maak je eerst een basishoeveelheid. Deze verdeel je vervolgens in aparte kommetjes en dan voeg je aan elke kom de gewenste kleur toe. Begin met 1/8 theelepel, dit zou eigenlijk al meer dan genoeg moeten zijn. Neem de tijd om de mica goed te mengen met het zout, zodat je een gelijkmatige verdeling krijgt. Vervolgens doe je het zout, kleur voor kleur, in een glazen pot. Je kunt ook meerdere afwisselende 'strepen' maken. Het is helemaal aan jou.

Bloemblaadjes toevoegen

Wil je er bloemblaadjes aan toevoegen, dan kun je dat doen naar smaak. Persoonlijk zou ik dit doen nadat je de eventuele kleurstoffen hebt toegevoegd, zodat de bloemblaadjes niet bedekt worden door de mica. Voeg steeds een beetje toe, vermeng goed en kijk of je het gewenste effect hebt bereikt. Als je etherische olie gebruikt zou ik wel een bloemensoort nemen, want rozen in combinatie met eucalyptus is gewoon raar, om maar een voorbeeld te noemen.

Wat ik maakte

zelf badzout maken voor verjaardag

Ik gebruikte een combinatie van grapefruit en jasmijn etherische olie en voegde de kleur Peach Puff (perzikkleur) en Snow White (wit) toe aan mijn badzout. De combinatie van grapefruit en jasmijn geeft een heerlijk frisse geur en is dus geschikt voor dames die daarvan houden.

Gebruik

Doe een flinke schep badzout in je badwater of een voetenbadje. Beweeg met je hand in het water zodat het sneller oplost en geniet van een heerlijk (voeten)bad.

Pin voor later

diy badzout

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.