Detox je haar met een bentonietklei haarmasker

bentoniet-kleimasker

We gaan nog even door met detoxen. Eerder deze week deelde ik een bericht om een detox gezichtsmasker met actieve kool te maken, maar je hoofdhuid kan af en toe ook een goede schoonmaakbeurt gebruiken om al die restjes haarproducten te verwijderen. Dat kan dus heel makkelijk, gewoon met modder ;) Bijzondere modder dan wel hè, bentonietklei om precies te zijn. Hoe dat werkt leg ik je vandaag uit met dit simpele DIY recept. Dit bentonietklei haarmasker is geschikt voor elk haartype, maar dames met heel droog en broos haar kunnen beter een oliemasker gebruiken (klik hier voor het recept). Dames met krullen zullen dit kleimasker echt helemaal fantastisch vinden, want het brengt je krullen weer tot leven en zorgt dat ze weer 'bouncy' worden.

Over bentonietklei

Bentonietklei is de Superman onder de kleien. Hij is in staat om maar liefst 15 keer zijn gewicht aan water, inclusief vuil en vet, op te nemen en kan dus heel intensief reinigen. Bentonietklei is negatief geladen en je hebt vast wel bij natuurkunde geleerd dat tegenpolen elkaar aantrekken. Veel vuildeeltjes op je huid zijn positief geladen en worden dus aangetrokken door de negatief geladen klei. Dat is het eigenlijk in een notendop. Daarnaast bevat bentonietklei ook nog tal van fijne mineralen die weer af worden gegeven aan je huid. Een soort wisselwerking eigenlijk waarbij het slechte wordt weggenomen en het goede wordt teruggegeven. Een tijdje geleden raadde een bekende foodie aan om klei te drinken. Persoonlijk vind ik dat écht geen goed plan en raad het dan ook ten zeerste af. Eet gewoon gezond en gebruik klei lekker op je huid en haar. 

bentonietklei-haarmasker.jpg

Benodigdheden bentonietklei haarmasker

  • 50 ml appelciderazijn
  • 50 ml water
  • 50 gr bentonietklei
  • Optioneel: 1 theelepel olie, bijvoorbeeld avocado-olie.


Hier koop ik mijn ingrediëntenNatural Heroes

Je kunt de bentonietklei ook mengen met water in plaats van appelciderazijn, maar besef wel dat bentonietklei een hoge pH van 9 heeft. Appelciderazijn haalt de pH van bentoniet weer omlaag. Hoe het zit met pH kun je hier lezen en waarom je je haar beter niet kunt wassen met producten met een hoge pH, zoals baking soda, lees je hier. Heel kort samengevat komt het erop neer dat er op je haar een zuurlaagje ligt en als je je haar (en huid) wast met producten die een hoge pH hebben, dan verwijder je dat zuurlaagje waardoor ze kwetsbaarder worden. Dat wil je juist niet, dus probeer je de boel te balanceren.

Werkwijze

Doe de appelciderazijn en het water in een kommetje en schep hier beetje bij beetje de bentonietklei bij terwijl je goed roert. Gebruik géén metalen kom of lepel, want de bentonietklei verliest daardoor zijn werking. Hout of plastic zijn in dit geval beter. Je kunt het ook in een mixer doen met een kunststof deeghaak voor een zeer gladde massa, maar persoonlijk vind ik dat niet zo nuttig, aangezien je dan met een berg afwas zit. Als je droog haar hebt voeg je ook nog een theelepeltje olie toe aan het masker. Vermeng alle ingrediënten zo goed mogelijk met elkaar. Maak je haar nat en verdeel het mengsel over je haarwortels. Laat dit zo een vijf minuten inwerken en spoel het dan uit. Let op, laat de klei niet opdrogen, want krijg je het moeilijk uit je haar en loop je kans dat je haar door de harde klei beschadigd raakt. Nadat de klei is uitgespoeld was en verzorg je je haar zoals gewoonlijk. Je zult zien dat je haar na het drogen zachter voelt en meer volume heeft. Dat komt omdat het héél schoon is en niet verzwaard wordt door achtergebleven vuil! Dit masker kun je eens per maand gebruiken voor een intensieve schoonmaakbeurt van je hoofdhuid en haar.

Alternatieven

Een iets mildere klei is rhassoulklei. Deze kun je ook goed inzetten voor je haar, meer daarover lees je hier.

Pin voor later

bentonietklei-haarmasker1.jpg

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.