Je haar wassen met baking soda (no poo methode) kan heel schadelijk zijn voor je haar. In dit artikel lees je waarom.

Je haar wassen met baking soda: een goed idee?

To poo or not to poo, that is the question. Je haar niet meer met shampoo wassen is een soort hype sinds Anna Nooshin het geheim achter haar mooie haar bekend heeft gemaakt. Ze wast haar haar namelijk bijna niet en als ze het al doet, dan enkel met water. Dat werkt dus niet voor iedereen en baking soda toevoegen als reinigingsmiddel is daardoor heel populair. Even naspoelen met appelciderazijn en klaar. De een zweert erbij en zegt dat haar haar nooit mooier is geweest, terwijl de ander met coupe grease en kapot haar rondloopt.

Deze laatste groep zie ik vaak wanhopig in Facebookgroepen en op fora vragen hoe lang de ‘overgangsperiode’ nog duurt en of ze iets verkeerd doen. Het zou zomaar kunnen dat hun haar simpelweg niet geschikt is voor deze redelijk agressieve manier van schoonmaken. Agressief?!?! Ik hoor het de aanhangers al roepen. ‘Nee joh, het is juist hartstikke mild voor het haar, want je gebruikt juist geen agressieve chemicaliën zoals SLS’. Klopt, je gebruikt inderdaad geen reinigers zoals SLS, maar mild voor het haar zou ik het ook niet noemen. Begrijp me niet verkeerd, als je ziet hoeveel ik heb geschreven over baking soda dan zul je weten dat ik een enorme fan ben ervan, maar het kan niet altijd feest zijn. Vandaag leg ik je dus uit waarom je haar wassen met baking soda niet voor iedereen geschikt is.

Hoe werkt dat wassen met baking soda eigenlijk?

De meeste recepten voor baking soda shampoo zijn iets in de richting van een eetlepel baking soda in 250 ml water oplossen en dan verdelen over het haar. Even laten intrekken en dan afspoelen. Tot slot even naspoelen met appelciderazijn en je wasbeurt zit er weer op.

De boel schuimt natuurlijk niet, dus het is vaak even wennen voor de newbies. Ook wordt altijd geadviseerd om de methode minimaal 2 maanden vol te houden. Als je stopt met het reinigen met shampoo blijft je hoofdhuid veel talg produceren en het duurt even voor je lichaam de balans weer heeft gevonden. Dit wordt de overgangsperiode genoemd waarbij je haar voornamelijk gewoon een vettige look heeft. Bij de een trekt het na een tijdje weg en bij de ander is het een periode voor onbepaalde tijd, waarna wordt afgehaakt.

Je haar wassen met baking soda (no poo methode) kan heel schadelijk zijn voor je haar. In dit artikel lees je waarom.

De voordelen van no poo

De no poo methode wordt steeds populairder omdat er toch redelijk wat voordelen aan gekoppeld zijn. Het is op de eerste plaats gewoon echt hartstikke goedkoop. Stel je wast je haar twee keer per week. 104 wasbeurten per jaar dus. Een eetlepel baking soda is ongeveer 10 gram, dus voor het hele jaar heb je iets meer dan een kilo baking soda nodig. Voor een euro of 6 ben je dan klaar voor een heel jaar! Daar heb je niets eens een fatsoenlijke fles shampoo voor.

Over flessen gesproken, de no poo methode is eigenlijk ook vrij minimalistisch en zero waste. Geen lege shampooflessen meer elke keer en op termijn scheelt dat dus behoorlijk in je afvalberg.

Tot slot vormt het een natuurlijk alternatief. Al die agressieve reinigerers in shampoo, zoals SLS zijn helemaal niet nodig en doen meer kwaad dan goed. Baking soda is niet schadelijk voor mens, dier en natuur.

Waarom het niet voor iedereen werkt

Het is een suf en redelijk saai onderwerp, die pH, helemaal mee eens, maar toch is het o zo belangrijk om te begrijpen hoe het werkt. Even in het kort dus. pH geeft aan hoe zuur of basisch een oplossing is. Een pH van 7 is neutraal, alles daaronder is zuur en alles daarboven is basisch. Water heeft een pH van 7 en je huid en haar hebben een pH van rond de 5. Dat is dus zurig en deze zogenaamde zuurmantel zorgt ervoor dat je haar beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Meer over pH vind je in dit artikel.

De schubben in je haar gaan open staan bij gebruik van basische producten en sluiten zich bij gebruik van zurige producten. Producten die schuimen, zoals shampoo, hebben een hogere pH. Je haar wordt er wel schoon van, maar omdat de haarschubben open staan voelt het vaak droog en stroef aan. De meeste shampoos hebben een pH van rond de 7, maar ideaal zou zijn als het zo rond de 5.5 zou zijn. Bij een kappersmerk is de pH vaak beter gebalanceerd en tadaaa, het mysterie waarom je haar zachter aanvoelt na een kappersbezoek is opgelost. Maar nu komt het:

Baking soda heeft een pH van 9!

Zo een hoge pH verzwakt de zwavelbruggen in het haar. Ik zal je niet vervelen met de details, maar die zwavelbruggen zijn belangrijk voor gezond haar. Ze worden niet verzwakt van één keer wassen met baking soda, maar na verloop van tijd wordt die kans wel groter. Dat is ook de reden waarom veel dames in het begin goede resultaten behalen met de baking soda methode en dan opeens, van de een op de andere dag, niet meer. Je haar wassen met heel basische producten is gewoon schadelijk (bron).

Je haar wassen met baking soda (no poo methode) kan heel schadelijk zijn voor je haar. In dit artikel lees je waarom.

Naspoelen met appelciderazijn

Als je je inleest over wassen met baking soda krijg je eigenlijk altijd wel de tip om je haar na te spoelen met verdunde appelciderazijn. Die is namelijk zuur en herstelt die pH waarde waar ik het net over had. Klopt als een bus. Naspoelen met appelciderazijn is een oude truc die goed helpt om je haar glad en glanzend te krijgen en alle zeepresten te verwijderen. Ook na baking soda zal appelciderazijn zeker de zuurgraad van het haar aanpassen, maar de vraag is of eventuele schade dan nog te herstellen valt. Bij de een wel en die heeft prachtige lokken, power to her! Bij de ander niet en zij heeft haar dat er uit ziet als een bezem. In dat geval is het haar wassen met baking soda misschien niet het beste plan ooit, hoe goed de bedoelingen ook zijn.

Alternatieven

Om je haar goed te verzorgen zul je goed op de ingrediënten van je shampoo moeten letten. Ik heb een artikel geschreven over hoe je in vier stappen de ingrediëntenlijst van je producten ontcijfert, dus daar zou je mee kunnen beginnen. Daarnaast kun je de pH van je shampoo eens meten met een pH indicator. Zo een indicator kun je bijvoorbeeld kopen bij collega Iris van Druantia. Met 5 meter aan indicatorpapier kun je héél veel meten.

Wil je je haar niet wassen met shampoo, dan heb ik binnenkort een heel fijn intensief reinigend haarmaskerrecept voor je. In de tussentijd vind je hier een lijst van producten uit de no poo familie die wat milder zijn voor het haar.

Pin voor later

Je haar wassen met baking soda (no poo methode) kan heel schadelijk zijn voor je haar. In dit artikel lees je waarom.

Foto’s door Alex Holyoake, Seth Doyle en Tamara Bellis.

Populaire producten

Oliën

Kokosolie

 9,39
Uitverkocht

Overig

Squalaan

 5,37
Vanaf:  5,17
Uitverkocht

Verpakkingen

Aluminium bruisbalmal

 2,44

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 7,23
Vanaf:  4,92

Zouten en zuren

Baking soda

Vanaf:  4,92

4 thoughts on “Je haar wassen met baking soda: een goed idee?

 1. geertruurzaam zegt:

  Het haar van de kinderen was ik helemaal niet, hooguit spoel ik het zand eruit. Ze hebben allemaal prachtig haar, maar zijn dan ook niet niet in de pubertijd. Kan me voorstellen dat de hormoonhuishouding dan wat verandert 🙂
  Voor mezelf ben ik nog steeds zoekende… ben al 1,5 jaar aan het proberen wat er werkt, maar heb dé methode nog niet gevonden. Misschien was daarmee beginnen tijdens mijn zwangerschap in elk geval niet de beste zet ooit…

 2. Jessica J. zegt:

  Interessant! Ik had geen idee dat de pH-waarde van de producten de reden is dat ik m’n haar zelf zo zacht niet krijg!
  Ik was m’n haar meestal met producten zonder SL(E) S, maar die zitten natuurlijk nog steeds in plastic flacons…

 3. Claire zegt:

  Wat een interessant artikel. Ik heb nog nooit no poo geprobeerd omdat ik écht niet tegen vet haar kan. Hoewel dat natuurlijk ook een kwestie van wennen is. Maar 2 maanden met vet haar lopen, no thank you. Ik ben nu aan het experimenteren met haarzeep maar ik merk dat het mijn schilfers niet echt verminderd. Daarnaast is mijn haar ineens heel droog. Mijn haar is eindelijk mega lang (hoera na die lange bob van vorig jaar) maar ik heb écht geen zin om het af te knippen. Ahhh ik wil je haarmasker recept NU! Ik ben echt benieuwd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *