DIY Detox masker met actieve kool

masker-met-actieve-kool2

Iedereen die ooit op vakantie per ongeluk het lokale kraanwater heeft gedronken of bij het verkeerde restaurant heeft gegeten is bekend met de zwarte pilletjes die je dag weer redden. Die zwarte pilletjes bestaan uit actieve kool en dat zorgt ervoor dat de vergiftiging als het ware uit je lichaam wordt getrokken. Detoxen dus, en dan niet de marketing term, maar detoxen for real. Na een verhuizing en verbouwing met héél veel - té veel - schuurwerk was mijn huid wel toe aan een intensieve schoonmaakbeurt. Ik ging op zoek naar een nieuw recept voor een reinigend masker en kwam heel veel recepten tegen met actieve kool.

Pikzwart is weer eens wat anders, dus ik besloot me erin te verdiepen. Blijken veel van die DIY maskers te worden gemaakt met - wait for it - LIJM! Nee serieus, lijm en actieve kool worden gemengd en dit wordt dan op het gezicht gesmeerd. Vervolgens laat men het opdrogen en trekt het dan als een soort peel-off masker eraf. Het effect is fantastisch. Ja duhhh, je hebt net je halve opperhuid eraf getrokken, dus ja, niet gek dat je huid er beter uit ziet. Het is echter funest voor een gevoelige huid en kan zelfs een averechts effect hebben, want je hebt net de beschermingslaag van je huid verwijderd. Het idee van actieve kool in je beauty routine is echter niet slecht. Actieve kool heeft namelijk de fantastische eigenschap vuil te adsorberen. Adsorberen - geen typo dus - is anders dan absorberen, vuil hecht zich in dit geval namelijk op moleculair niveau aan de poriën van de actieve kool. Kortom, het perfecte ingrediënt voor een DIY detox masker!

Benodigdheden DIY masker met actieve kool

Detox gezichtsmasker met actieve kool

  • 1.5 eetlepel aloë vera gel
  • 1 eetlepel bentonietklei
  • 1/2 theelepel actieve kool

Je kunt ook honing gebruiken in plaats van aloë vera gel, maar met bovenstaande ingrediënten maak je in ieder geval een vegan friendly masker. De bentonietklei is ook een fantastische reiniger en zorgt ervoor dat je het masker makkelijker kunt aanbrengen.

 


Hier koop ik mijn ingrediëntenNatural Heroes

Werkwijze

Disclaimer: actieve kool kan behoorlijk vlekken, dus draag niet je mooiste outfit als je het masker gaat gebruiken. Geen zorgen, je wast het wel weer weg (met Dr. Bronner's zeep bijvoorbeeld), maar voorkomen is beter dan weer een extra was, am I right? Neem een kommetje en doe daar eerst de aloe vera gel in.Doe het niet andersom, want dan krijg je een klonterboel. Dus eerst echt die aloe vera in het kommetje. Daarna doe je beetje bij beetje de bentoniet erbij terwijl je steeds roert met een houten of plastic staafje/lepeltje. Gebruik geen metaal, want bentonietklei absorbeert zware metalen en je wilt juist detoxen in plaats van vervuilen. Voeg als laatste de actieve kool toe en roer nog eens goed om. Gebruik je vingers of een kwast om het masker op je gezicht aan te brengen. Laat de boel 10-15 minuten drogen en was het dan af. Persoonlijk was ik het het liefst onder de douche weg, want het geeft best een kliederboel in de wasbak. Waarom je het dan überhaupt zou doen? Omdat je huid zó schoon is erna! Echt, ik sta elke keer weer mijn huid te bestuderen na het masker met actieve kool en verbaas me over hoe schoon mijn poriën zijn.

Pin voor later

Detox gezichtsmasker met actieve kool

 

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.