DIY natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen insecten in je moestuin

neemolie-insecticide

Het moestuinseizoen is weer begonnen! Ik had grote ambitities voor mijn moestuintje dit jaar, maar de realiteit sloeg me met tijdgebrek om de oren. Ik heb daarom maar een bescheiden aantal plantjes groeien, wat radijsjes, tuinkers, munt en basilicum tot nu toe. Het idee dat ik mijn eten uit mijn eigen tuin kan plukken vind ik heerlijk. Het idee dat insecten met mijn eten aan de haal gaan vind ik minder. Er zijn natuurlijk genoeg pesticiden te koop, maar volgens mij is het hele idee van een moestuin juist dat je onbespoten voedsel kweekt. Het moet dus een natuurlijk bestrijdingsmiddel zijn dat ongewenste insecten uit de weg helpt en gewenste insecten, zoals bijen, juist met rust laat. Zoals altijd heeft moeder natuur ook daar weer een trucje voor. Ik deel daarom vandaag het supersimpele recept voor een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen insecten in je moestuintje. Verderop in het artikel leg ik uit hoe en waarom het werkt, mocht je wat achtergrondinformatie zoeken.

Recept natuurlijk bestrijdingsmiddel

Dit recept is, zoals je gewend bent van me, heel simpel. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig:

* Als je echt héél veel vervelende insecten in je moestuin hebt kun je eenmalig ook 1 eetlepel neemolie toevoegen, maar het uitgangspunt is 1 theelepel.

Neemolie heeft een dikke stroperige structuur, dus het kan zijn dat je het flesje even in warm water moet leggen om het te smelten. Als je zeep erbij gebruikt, kun je het beste lauwwarm water gebruiken zodat deze oplost. Voeg de neemolie toe aan het water en doe alles in de lege fles. Goed schudden voor elk gebruik. Maak niet al te grote hoeveelheden in één keer. Je kunt beter steeds een nieuw mengsel maken, zodat de olie goed en vers blijft.

Hoe te gebruiken

Schud de fles voor gebruik goed en blijf ermee schudden tijdens het gebruik zodat de olie zich goed blijft verdelen in het water. Spuit het natuurlijke bestrijdingsmiddel 's ochtends heel vroeg of 's avonds laat op de bladeren van je plantjes. Vergeet de onderkant van de bladeren niet, want insecten willen zich daar nog wel eens verstoppen. Heb je nog water over, dan kun je ook de grond om de planten inspuiten.

Hoe vaak te gebruiken

Neemolie is biologisch afbreekbaar. Het breekt af binnen zo een 100 uur na gebruik door zonlicht en water.

  • Voor onderhoud: eens per twee weken.
  • Bij bestrijding van een plaag: eens per week
  • Bij veel zon en/of regenval en een plaag: 2 keer per week

Diy natuurlijk bestrijdingsmiddel voor de moestuin

Wanneer je resultaat ziet

Natuurlijke insecticide werkt anders dan chemische. Het is dus niet zo dat je de dag na gebruik van dit bestrijdingsmiddel een kerkhof aan dode insecten om je plantjes heen ziet, zoals dat gebeurt bij chemische bestrijdingsmiddelen. Neemolie heeft door de bijzondere manier waarop het werkt meer tijd nodig. Na een paar weken of een kleine maand zou je een verschil moeten zien in de hoeveelheid insecten.

Hoe het werkt

Neemolie staat bekend om zijn hoge concentratie aan azadirachtine. Deze stof is effectief tegen ruim 200 soorten insecten. Neemolie is echter meer dan de azadirachtine, het bevat ook andere eraan gerelateerde stoffen die de olie zo effectief maken tegen schadelijk insecten. Je ziet neemolie niet voor niets heel vaak terug in natuurlijke bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar in de winkel.

De stoffen in neemolie zorgen er kort gezegd voor dat de insecten hun eetlust en paarlust verliezen. Dat is ook de reden dat de neemolie niet meteen effectief is, het duurt even voor de insecten erdoor sneuvelen en de populatie aan insecten afneemt doordat er geen nieuwe eitjes worden gelegd. Een uitgebreide uitleg over de werking vind je hier.

De kosten

Op een halve liter water heb je ongeveer 5 milliliter neemolie nodig. Met een flesje van 100 ml neemolie kun je dus 10 liter bestrijdingsmiddel maken. Voor dat bedrag vind je geen kant en klaar natuurlijk bestrijdingsmiddel ;)

Onschadelijk voor gunstige insecten

Neemolie is effectief tegen insecten wanneer ze het binnen krijgen. De insecten die het binnen krijgen zijn ook de insecten die je plantjes aantasten. Insecten die juist gunstig zijn voor je planten, zoals bijen, eten de plant niet en zijn daardoor veilig zodra de neemolie is opgedroogd en opgenomen door de plant. Het is daarom belangrijk om de neemolie zeer vroeg in de ochtend of laat in de avond te spuiten, wanneer de gunstige insecten slapen en dus niet in aanraking kunnen komen met de plant voordat de olie is opgedroogd.

En mensen?

Alles wat je oogst uit je moestuin moet je natuurlijk eerst goed wassen voor je het gaat eten, bijvoorbeeld met azijn of baking soda. Azadirachtine wordt gezien als een veilige insecticide in de Europese Unie (zie ook deze peer review). Het lichaam van zoogdieren, waaronder mensen, reageert anders op de stof dan dat van insecten. Het is wel altijd belangrijk te controleren op allergische reacties en ook bij zwangerschap eerst even contact te hebben met de huisarts.

Pin voor later

DIY natuurlijk bestrijdingsmiddel voor de moestuin