DIY glazen spuitflacon

DIY sprayflacon LAW

'Maareh, waar koop jij je glazen spuitflacons, voor zelfgemaakt schoonmaakmiddel en dat soort dingen?', vroeg mijn beste vriendinnetje laatst. Nou ja, niet dus. Die krengen zijn in grotere formaten bijna niet te verkrijgen hier in Nederland. Je kunt ze natuurlijk importeren uit de VS waar je ze in alle soorten en maten kunt kopen, maar afgezien van het prijskaartje loop je het risico importkosten te moeten betalen én het werkt een beetje averechts om te proberen jezelf en het milieu te sparen maar ondertussen zulke simpele items van zo ver weg te laten komen. Dus zocht ik een simpelere oplossing ervoor en tadaaa, die heb ik gevonden.

Vandaag leg ik uit hoe je bijna voor nop een DIY glazen spuitflacon kunt maken. 'Maken' is overigens een groot woord, want het is zo simpel dat je je zult afvragen waarom je er niet eerder op bent gekomen. Waarom überhaupt een glazen spuitflacon? Nou, omdat plastic schadelijk is voor het milieu, maar ook voor onszelf door de weekmakers (ftalaten) die het bevat. Zelfs al hergebruik je een lege plastic spuitflacon een aantal keren, na een tijdje wordt het plastic broos en gooi je het weg, waarna er niet een nieuwe spuitflacon van wordt gemaakt, want dat is te kostbaar en nog te lastig op dit moment.

Het flesje wordt gedowncycled naar een ander, goedkoper plastic product, dat uiteindelijk alsnog ooit een keer op een stortplaats in een derde wereldland terecht komt. Glas daarentegen is duurzamer en kan eindeloos gerecycled worden. Beter voor jou en beter voor het milieu. Ik vertel er wel even gelijk bij dat hoewel deze DIY sprayflacons grotendeels van glas zijn gemaakt, ze nog steeds niet de heilige graal van duurzaamheid zijn. De spuitmond is namelijk van plastic, aangezien ik geen andere, makkelijk verkrijgbare alternatieven heb kunnen vinden ervoor. Suggesties zijn overigens van harte welkom in de comments hieronder.

DIY glazen spuitflacon

Benodigdheden

  • Een glazen fles met een schroefdop en een opening met een diameter van 2,5 cm inclusief de flesranden;
  • Een spraydop met schroefmechanisme van een oude fles schoonmaakmiddel.

Ik gebruikte een lege glazen fles Acqua Panna die ik nog had slingeren. De spraydop komt van een lege fles glasreiniger die nog beneden in het hok stond. Wie wat bewaart heeft wat, maar waarom ik dat ding heb bewaard is me een raadsel. Je kunt natuurlijk een andere fles nemen, met een bredere opening, maar de kans is aanwezig dat de standaard spraydop er dan niet op past. Kwestie van een keer uitproberen.

DIY glazen spuitflacon

Werkwijze

Inmiddels zul je het wel hebben begrepen, maar voor de volledigheid zeg ik het toch nog maar even. Schroef de dop van de fles en draai er de spraydop op. Klaar is je DIY glazen spuitflacon!

DIY allesreiniger

Omdat het zo simpel is deel ik ook even een recept voor de inhoud van je nieuwe spuitflacon; een allesreiniger. Dit heb je nodig:

100% puur natuurlijke etherische oliën kun je met mij mee bestellen, stuur een berichtje met je wensen voor een offerte.

Doe eerst het water in een kom en voeg daar vervolgens rustig de zeep en eventueel wat druppels etherische olie aan toe, denk aan tea tree olie of oregano-olie, vanwege hun antibacteriële eigenschappen. Zet een trechter op de fles, houd de fles schuin en giet heel voorzichtig het zeepmengsel erin. Als je het te snel doet gaat de zeep schuimen en loopt je fles over, weet ik inmiddels uit ervaring. Je hebt nu een allround schoonmaakmiddel, zonder giftige chemicaliën en helemaal dierproefvrij (en trouwens ook vegan).

Pin voor later

Diy glazen sprayflacon spuitfles