Ingrediëntenlijsten van cosmetica ontcijferen in 4 stappen

ingredientenlijst-lezen

'Marketeers ruin everything', zegt een van mijn favoriete marketeers. Klopt ook, zodra er geld aan valt te verdienen wil de waarheid er nog wel eens onder lijden. Ook bij cosmetische producten. Bedrijven zijn verplicht om hun ingrediëntenlijst op het label van het product te zetten, maar omdat dit vaak scheikundige of Latijnse namen zijn gaat er bij de meeste mensen geen belletje rinkelen. Ik bedoel, het woord isohexadecane bijvoorbeeld is er niet een dat je te pas en te onpas gebruikt. 'Ja, doe mij maar wat isohexadecane erbij, kan niet zonder'. Zei niemand ooit. Toch is het heel nuttig om een aantal basispunten voor het lezen van ingrediëntenlijsten op cosmetica te kennen. Mensen worden steeds skeptischer over loze kreten en bewuster van hun keuzes. Het is dan ook niet zo raar om je skills op het gebied van ingrediëntenlijsten van cosmetica ontcijferen eens wat te verbeteren. Ik help je daar vandaag mee in vier stappen. Disclaimer: niet alle producten op de foto's zijn dierproefvrij. Aangezien ik bijna al mijn producten zelf maak, had ik helaas niets met een noemenswaardige ingrediëntenlijst om op de foto te zetten en moest ik gebruik maken van andermans producten. 

Stap 1: bekijk wat er op de voorkant staat

Een product moet natuurlijk goed verkopen en de meeste marketeers weten dat mensen de ingrediëntenlijst van cosmetica niet (kunnen) lezen. De oplossing is om op de voorkant van de verpakking een aantal uitspraken te doen over het product. Denk hierbij aan een uitspraak als 'verrijkt met arganolie'. Oke top, denk je dan, arganolie is goed voor je huid. Ja, klopt als een bus, maar dan moet er natuurlijk wel voldoende in zitten. Er zijn helaas merken die aan 'angel dusting' doen. Dat wil zeggen dat ze een miniscule hoeveelheid, bijvoorbeeld 0.1%, van een ingrediënt toevoegen aan het product om vervolgens op de voorkant een uitspraak over te doen. Hoe je erachter komt of er veel van een ingrediënt in het product zit verwerkt lees je in stap 2. Lang niet alle merken doen aan angel dusting, maar wees je er wel van bewust dat het kan zijn dat je diep in de buidel tast voor een product dat het niet helemaal waard is. Een andere term die veel wordt gebruikt is 'hypoallergeen'. Dat betekent 'betekent minder dan normaal of weinig stoffen die allergische reacties oproepen'. Heb je het aandachtspunt al gespot? 'Minder dan normaal' wil dus niet zeggen dat het volledig vrij is van allergenen. De term hypoallergeen is niet eens wettelijk gedefinieerd. De enige manier om te weten of je een allergische reactie kunt hebben op een van de ingrediënten is door de ingrediëntenlijst na te gaan. 'Dermatologisch getest' is er nog zo een. Het wil zeggen dat het product is getest door een arts op vrijwilligers. Wat de uitslag van die test is weet je echter niet, ook niet het aantal vrijwilligers of hoe lang het product is getest. Ook hier ontbreekt een wettelijk kader. 'Verstopt de porieën niet' of 'niet comodogeen' zie je ook wel eens voorbij komen. Je raadt het al, wederom is er geen wettelijk kader en zou je het technisch gezien op plamuur kunnen zetten.

In het kort:

 • Vertrouw niet blind op de kreten op de voorkant van de verpakking.
 • Wees je bewust van angeldusting.
 • 'Hypoallergeen', 'dermatologisch getest' en 'verstopt de porieën niet' betekenen niet zo veel in de praktijk.

ingrediëntenlijst lezen

Stap 2: bekijk de volgorde van de ingrediënten

Oke, door naar de achterkant waar je stiekem veel meer informatie over je product kunt terugvinden. Het uitgangspunt is dat de ingrediënten in een aflopende volgorde worden genoemd. Dat wil dus zeggen dat er van het eerste ingrediënt het meeste in het product zit en van de laatste ingrediënten het minst. Alles wat minder dan 1% van het product omvat wordt simpelweg achteraan benoemd en hoeft niet in aflopende volgorde te staan. Meestal is het zo dat de eerste 5 tot 7 ingrediënten overheersen in het product. De laatste 5 ingrediënten zijn vaak geurstoffen en conserveermiddelen. Zo kun je al een eerste indruk krijgen van het product. Staat 'alcohol' tussen de eerste ingrediënten, dan kun je het product beter niet gebruiken op een droge of gevoelige huid. Niet alle soorten alcohol zijn overigens slecht voor de huid, klik hier om daar meer over te lezen. Staat 'aqua' vooraan, dan heb je dus een product gebaseerd op water. Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar denk er even over na of je tientallen euro's wil betalen voor iets dat voornamelijk uit water bestaat. Het is niet altijd slecht als een bepaald ingrediënt achteraan de lijst staat. Immers, van sommige ingrediënten heb je niet veel nodig. Denk hierbij aan etherische olie, dat is al bij een paar druppels werkzaam.

In het kort:

 • Hoe korter de lijst, hoe beter.
 • Ingrediënten worden op volgorde van hoeveelheid vermeld op de ingrediëntenlijst.
 • Het uitgangspunt is dat de eerste 5 tot 7 ingrediënten overheersen in het product.
 • De laatste 5 ingrediënten zijn meestal geurstoffen en conserveermiddelen.
 • Het is niet per definitie slecht als een ingrediënt achteraan staat; soms heeft je huid je aan weinig al genoeg.

Stap 3: herken triggerwoorden

Je hoeft niet werkelijk elk ingrediënt uit je hoofd te leren om het te herkennen. Hieronder een aantal triggerwoorden waarmee je moeilijk uitspreekbare ingrediënten makkelijk kunt identificeren.

 • Perfume / parfum: dit ingrediënt is beschermd door handelsgeheimen en kan op zijn beurt ook weer bestaan uit tientallen ingrediënten die niet hoeven te worden prijsgegeven zodat ze niet nagemaakt kunnen worden.
 • -paraben: een discussie over parabenen laten we hier even achterwege, maar als je parabenen mijdt, dan herken je ze doordat het ingrediënt eindigt met -paraben.
 • Sodium lauryl sulfate (SLS) / Sodium laureth sulfate (SLES): als je niet zo goed tegen agressieve reinigers kunt, dan kun je deze ingrediënten beter mijden.
 • -cone / -siloxane: als je liever geen siliconen gebruikt, controleer de lijst dan op ingrediënten die eindigen op -cone of -siloxane, zoals dimethicone.
 • Paraffinum liquidum: als je liever geen minerale olie gebruikt.

ingrediëntenlijst lezen

Stap 4: zoek de eerste 5 ingrediënten op als je ze niet herkent

Woorden als 'alcohol', 'aqua' of 'parfum' doen bij de meesten wel een belletje rinkelen. Maar merk je dat een ingrediënt dat je niet kent ergens vooraan de lijst staat, dan kun je deze het beste even opzoeken. Als je dit een paar keer doet, dan zul je na verloop van tijd merken dat je bepaalde ingrediënten direct herkent zonder hoeven te zoeken. De ingewikkelde naam 'Butyrospermum Parkii Nut Butter' staat bijvoorbeeld gewoon voor simpele sheabutter en na een tijdje weet je dat gewoon.

Via deze sites zoek je ingrediënten op:

Hopelijk kun je met deze tips de ingrediëntenlijst beter lezen. Laat je niet voor de gek houden en zorg dat je de basics kent. Niet alleen kun je dan producten uitkiezen die passen bij jou, jouw huid en jouw levensstijl, maar je kunt er een hoop geld mee besparen. Zo kosten de ingrediënten van de wereldberoemde Crème de La Mer slechts zo een € 30, maar een potje van 100 ml kost hier in de winkel ruim € 400! Klik hier voor het volledige artikel daarover.

Pin voor later

ingredientenlijst lezen