Het beste haarmasker ooit

kokosolie avocado haarmasker

Jaren geleden had ik een collega met haar dat zo erg glansde dat het bijna onnatuurlijk leek. Het zag er zo gezond en mooi uit, die volle bos haar. Zelf was ik toen nog niet bezig met natuurlijke schoonheid, dus ik kon me niet anders voorstellen dan dat ze een of ander topproduct uit de hogere segmenten gebruikte. Op een dag vroeg ik het haar en ze antwoordde 'kind, haal gewoon een pot kokosolie bij de toko, smeer het in je haar, spoel het uit en morgen zit je haar net zo mooi.' En zo, lieve mensen, begon mijn affaire met kokosolie (al haal ik het niet bij de toko). Het haarmasker van mijn collega gebruikte ik een hele tijd, maar toen stopte ik ermee om de een of andere reden en vergat ik het. Sinds een aantal maanden ben ik er weer mee begonnen, heb ik er een nieuw wonderingrediënt aan toegevoegd en vraag ik me af waarom ik het ooit heb opgegeven. Hallo good hair day! Dit kokos- en avocado olie haarmasker is voor iedereen, maar vooral voor de dames die net als ik krullend haar hebben dat pluist als een malle. Je weet wel, dat haar dat heel mooi gestijld kan zijn om vervolgens bij zelfs de kleinste verhoging van de luchtvochtigheid eruit te zien alsof het onder stroom staat. Het wonderingrediënt waar ik het net over had is avocado-olie. Ik lees heel vaak dat verschillende oliën, waaronder avocado olie, in staat zijn je haar te voeden met proteïne. Goed verhaal, ware het niet dat olie geen proteïne bevat. Wat sommige oliën, waaronder dus avocado-olie, wél kunnen doen is voorkomen dat je haar proteïne verliest door ze in staat zijn door te dringen in het haar.

haarmasker3

Belangrijker nog is de grote hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetzuren die avocado olie bevat. Deze vetzuren zijn in staat vocht in te brengen in het haar, te voeden en te versterken. Dat zorgt voor mooie, gezonde lokken. De antioxidanten in de olie stellen je haar in staat zichzelf te repareren en sneller te groeien. Kortom, avocado-olie voor je haar is net zo gezond als avocado's voor je gezondheid. Meng het met kokosolie en je hebt het simpelste haarmasker ooit, maar met grootse resultaten. Het kokos- en avocado olie haarmasker laat je een minuut of twintig zitten als je haast hebt, maar als je meer tijd hebt dan is een paar uur beter. Zelf doe ik dit altijd op zondag vlak voor of na het eten, zodat het daarna nog een paar uur de tijd heeft om zijn werk te doen voor ik onder de douche spring. Op maandag heb ik prachtig glanzend haar, blijft de frizz weg en doet mijn haar braaf wat ik wil.

Benodigdheden

 • Voor kort haar: 1 eetlepel avocado-olie en 1 eetlepel kokosolie
 • Voor lang haar: 1,5 eetlepels avocado-olie en 1,5 eetlepels kokosolie
 • Optioneel: etherische olie van rozemarijn


Ik shop bij NATURAL HEROES

Werkwijze

 1. Als de kokosolie nog in vaste vorm is, smelt het dan in een pannetje op het kleinste pit op de laagste stand. De olie smelt snel, dus blijf erbij staan. Haal het pannetje direct van het vuur als de helft van de olie is gesmolten. Door de resterende warmte zal de rest binnen een mum van tijd ook zijn gesmolten.
 2. Voel voorzichtig of de kokosolie niet te heet is en laat even afkoelen als dat het geval blijkt te zijn.
 3. Voeg de avocado-olie toe en druppel eventueel wat etherische olie van rozemarijn erbij (5 druppels).
 4. Borstel je haar uit. Neem wat olie op je vingers en masseer dit in op je hoofdhuid. Ga zo door tot je de gehele hoofdhuid hebt gehad. Verdeel de rest van de olie over het haar.
 5. Maak een knotje in je haar als het lang is en bedek het met een badmuts of een oude handdoek.
 6. Laat het masker minimaal 20 minuten zitten, maar je kunt het ook gerust een paar uur laten zitten.
 7. Spoel het masker uit met shampoo. Doe dit zorgvuldig. Soms kan twee keer wassen nodig zijn om de olie te verwijderen.
 8. Gebruik indien gewenst nog een conditioner voor je haarpunten, tenzij je de reverse hair washing methode toepast. Dan gebruik je geen conditioner, omdat de olie je haar al heeft geconditioneerd.
 9. Laat het haar na het wassen aan de lucht drogen en breng het daarna in model zoals je altijd doet.
 10. Geniet van je good hair day.

  DIY olie haarmasker voor krullend haar

Over de olie

Om het maximale uit dit haarmasker te halen heb je een koudgeperste avocado-olie nodig. Deze bevat alle goede eigenschappen die ik hierboven beschreef en die garantie heb je niet als de olie tijdens productie is verhit. Avocado olie is verkrijgbaar bij veel winkels, zelfs de supermarkt, maar de kwaliteit is niet altijd even goed. Het Duitse merk Ölmühle Solling biedt koudgeperste biologische avocado-olie die heerlijk ruikt en een rijke 'romige' structuur heeft én het flesje heeft een heel handig tuitje, zodat je de kostbare olie niet morst. Het is verkrijgbaar bij collega Iris van gezondheidswinkel Druantia voor € 5,90 voor een glazen fles van 100 ml. Wil je weten of jouw kokosolie geschikt is, gebruik dan deze checklist om de kwaliteit te controleren.

Detox haarmasker

Wil je je haar intensief reinigen of heb je krullen die hun veerkracht zijn verloren, probeer dan eens dit detox masker met bentonietklei.

bentoniet-kleimasker

Controleer altijd of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.