Een bentonietklei haarmasker reinigt je haar intensief, geeft het haar weer volume en brengt krullen weer tot leven. Maak het zelf met dit handige recept!

Detox je haar met een bentonietklei haarmasker

We gaan nog even door met detoxen. Eerder deze week deelde ik een bericht om een detox gezichtsmasker met actieve kool te maken, maar je hoofdhuid kan af en toe ook een goede schoonmaakbeurt gebruiken om al die restjes haarproducten te verwijderen. Dat kan dus heel makkelijk, gewoon met modder 😉 Bijzondere modder dan wel he, bentonietklei om precies te zijn. Hoe dat werkt leg ik je vandaag uit met dit simpele DIY recept.

Dit bentonietklei haarmasker is geschikt voor elk haartype, maar dames met heel droog en broos haar kunnen beter een oliemasker gebruiken (klik hier voor het recept). Dames met krullen zullen dit kleimasker echt helemaal fantastisch vinden, want het brengt je krullen weer tot leven en zorgt dat ze weer ‘bouncy’ worden.

Over bentonietklei

Bentonietklei is de Superman onder de kleien. Hij is in staat om maar liefst 15 keer zijn gewicht aan water, inclusief vuil en vet, op te nemen en kan dus heel intensief reinigen. Bentonietklei is negatief geladen en je hebt vast wel bij natuurkunde geleerd dat tegenpolen elkaar aantrekken. Veel vuildeeltjes op je huid zijn positief geladen en worden dus aangetrokken door de negatief geladen klei. Dat is het eigenlijk in een notendop. Daarnaast bevat bentonietklei ook nog tal van fijne mineralen die weer af worden gegeven aan je huid. Een soort wisselwerking eigenlijk waarbij het slechte wordt weggenomen en het goede wordt teruggegeven.

Een tijdje geleden raadde een bekende foodie aan om klei te drinken. Persoonlijk vind ik dat écht geen goed plan en raad het dan ook ten zeerste af. Eet gewoon gezond en gebruik klei lekker op je huid en haar.

Een bentonietklei haarmasker reinigt je haar intensief, geeft het haar weer volume en brengt krullen weer tot leven. Maak het zelf met dit handige recept!

Benodigdheden bentonietklei haarmasker

Klik op de linkjes hierboven om naar het product in de webshop te gaan.

Je kunt de bentonietklei ook mengen met water in plaats van appelciderazijn, maar besef wel dat bentonietklei een hoge pH van 9 heeft. Appelciderazijn haalt de pH van bentoniet weer omlaag. Hoe het zit met pH kun je hier lezen en waarom je je haar beter niet kunt wassen met producten met een hoge pH, zoals baking soda, lees je hier.

Heel kort samengevat komt het erop neer dat er op je haar een zuurlaagje ligt en als je je haar (en huid) wast met producten die een hoge pH hebben, dan verwijder je dat zuurlaagje waardoor ze kwetsbaarder worden. Dat wil je juist niet, dus probeer je de boel te balanceren.

Werkwijze

Doe de appelciderazijn en het water in een kommetje en schep hier beetje bij beetje de bentonietklei bij terwijl je goed roert. Gebruik géén metalen kom of lepel, want de bentonietklei verliest daardoor zijn werking. Hout of plastic zijn in dit geval beter. Je kunt het ook in een mixer doen met een kunststof deeghaak voor een zeer gladde massa, maar persoonlijk vind ik dat niet zo nuttig, aangezien je dan met een berg afwas zit.

Als je droog haar hebt voeg je ook nog een theelepeltje olie toe aan het masker. Vermeng alle ingrediënten zo goed mogelijk met elkaar.

Maak je haar nat en verdeel het mengsel over je haarwortels. Laat dit zo een vijf minuten inwerken en spoel het dan uit. Let op, laat de klei niet opdrogen, want krijg je het moeilijk uit je haar en loop je kans dat je haar door de harde klei beschadigd raakt.

Nadat de klei is uitgespoeld was en verzorg je je haar zoals gewoonlijk. Je zult zien dat je haar na het drogen zachter voelt en meer volume heeft. Dat komt omdat het héél schoon is en niet verzwaard wordt door achtergebleven vuil!

Dit masker kun je eens per maand gebruiken voor een intensieve schoonmaakbeurt van je hoofdhuid en haar.

Alternatieven

Een iets mildere klei is rhassoulklei. Deze kun je ook goed inzetten voor je haar, meer daarover lees je hier.

Pin voor later

Een bentonietklei haarmasker reinigt je haar intensief, geeft het haar weer volume en brengt krullen weer tot leven. Maak het zelf met dit handige recept!

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.

Populaire producten

Aanbieding!

Oliën

Neemolie

Vanaf:  5,95 Vanaf:  4,75
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 8,75  6,75
Aanbieding!

Kleien

Kaoline

Vanaf:  4,95 Vanaf:  3,50
Vanaf:  2,95
Aanbieding!
 4,95  3,95
Aanbieding!

Etherische Olie

Etherische olie Pepermunt

 8,20  6,95
Aanbieding!

13 thoughts on “Detox je haar met een bentonietklei haarmasker

 1. Nesrin zegt:

  Prachtige foto’s weer! Ik vind jouw posts hier elke keer weer zo fijn. Ik ken bentonietklei niet en ben super benieuwd naar spul. Het lijkt mij ook heel geschikt voor mensen die sulfaatvrije shampoo gebruiken en dus altijd wel iets van build up van producten in het haar hebben wat je zonder sulfaat er nier uitkrijgt.

 2. Hailey zegt:

  Wat gaaf! Die wil ik echt proberen! Ik zat dit weekend er toevallig aan te denken dat mijn krullen weer een maskertje kunnen gebruiken. Verkoop je deze masker ook?

 3. Linda - Zaailingen zegt:

  Dit vind ik wel interessant hoor! Ik was nu een tijdje 2x per week met Aleppozeep, maar het voelt toch nog een beetje vettig. Misschien is dit dan wel een oplossing. Een vriendin van mij gebruikt alleen nog rhassoulklei en helemaal geen shampoo meer. Zei je nou laatst dat je ook alleen nog maar dit masker gebruikt?

  Het valt me trouwens op dat je base met zuur mengt. Kan dat omdat de werking van de klei niet met de pH te maken heeft en bij soda/azijn wel? Ik zag laatst een shampoo bar met azijn erin. Misschien ook om de pH te verlagen, maar ik vroeg me af of dat dan nog wel werkt. Zal ik eens proberen om azijn toe te voegen aan een Aleppozeepoplossing of weet jij dat ik me moeite beter kan besparen? :’)

  • BespokeByYou zegt:

   Nee, ik gebruik ook nog gewoon shampoo 😛 Dit masker gebruik ik eens in de zoveel tijd om intensief te reinigen, dus als een extraatje 🙂 bentonietklei werkt op basis van negatieve lading die positieve lading aantrekt, hij reinigt dus op een andere manier. Je kunt een zuur toevoegen aan een base om de pH to corrigeren, maar als je er te veel van toevoegt kan de een het ander opheffen als het ware. Je kunt dus proberen een heel klein beetje azijn toe te voegen aan je zeep om de pH iets omlaag te halen, maar ik vraag me af of je hier succes mee gaat boeken. Wie weet! Mijn ervaring met het wassen met pure zeep is niet al te best, daarom ben ik er ook mee gestopt 🙁

   • Linda - Zaailingen zegt:

    Herkenbaar! Ik ben ook niet helemaal weg van de Aleppozeep, maar ik zal voor de lol toch eens wat oplossinkjes maken met verschillende pH. Beetje experimenteren 🙂
    Welke shampoo gebruik je nu dan? Eentje met SL(E)S?

    O ja, ik mis trouwens de optie hieronder om een bericht te krijgen als je op mijn reactie gereageerd hebt. Zou ik wel handig vinden en levert jou misschien vaker terugkerende bezoekers op 😉 Ik dacht er nu toevallig aan, omdat mijn haar nog naar azijn ruikt, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *