DIY vanille suikerscrub

DIY-vanille-suikerscrub

Een van de dingen die echt overpriced zijn en die je zonder veel moeite zelf kunt maken is scrub. Zelfs als je niet bezig bent met 'groen', 'bewust' of 'natuurlijk' is zelf scrub maken heel slim, want het scheelt enorm. Loop eens een winkel binnen waar ze goede natuurlijke scrub verkopen en kijk eens naar het prijskaartje. Scrubs die voor € 20 over de toonbank gaan zijn geen uitzondering. Zelfgemaakte scrub is niet alleen makkelijk te maken en goedkoop, maar het is ook milieuvriendelijker, omdat het geen plastic beads bevat. Vandaag deel ik het recept voor DIY vanille suikerscrub. Een vriendin was jarig en wilde graag een envelopje, maar ik wilde er iets leuks bij doen en dus verzon ik deze vanille suikerscrub. Ik deel zowel het basisrecept als ideeën om het wat luxer en verzorgender te maken.

Benodigdheden vanille suikerscrub

  • Een glazen pot (bijvoorbeeld een lege pot van je kokosolie);
  • Basterdsuiker;
  • Een goede kokosolie;
  • 1 vanillestokje.

Je kunt ook andere suiker gebruiken, zoals witte suiker of rietsuiker, maar persoonlijk vind ik die te ruw. Ik geef daarom de voorkeur aan basterdsuiker. De hoeveelheden hangen af van de grootte van je pot.

Werkwijze

Vul de pot voor ongeveer voor 4/5 met suiker (dus bijna vol). Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit bij de suiker en roer dit heel goed door met een vork zodat er geen klontjes vanille meer in zitten. Snij het vanillestokje vervolgens in tweeën of vieren (afhankelijk van hoe groot de pot is) en stop de stukjes bij de suiker. Draai het deksel op de pot en schud nog even goed. Laat de afgesloten pot minimaal 24 uur staan zodat de vanillegeur in de suiker kan trekken. Schud af en toe met de pot. Als de suiker lekker naar vanille ruikt vis je de stokjes eruit. Je kunt ze nu weggooien (of in een flesje met vodka bewaren om zelf vanille-extract te maken). Als je kokosolie gestold is (en rond deze tijd van het jaar zal dat het geval zijn) kun je hem het beste kort verwarmen tot hij vloeibaar is. Ook hier hangt de hoeveelheid kokosolie die je nodig hebt af van het formaat pot dat je gebruikt. Je hebt ongeveer 2/5 van de pot nodig aan kokosolie. Doe de vanillesuiker in een kom en giet daar de vloeibare kokosolie bij. Let er goed op dat je kokosolie niet te heet is. Roer het mengsel zorgvuldig door zodat de olie zich goed verdeelt. Doe de scrub terug in de pot en hij is klaar voor gebruik. De vanillegeur is niet overheersend en vrij subtiel. Je ruikt het vooral op je huid nadat je de scrub hebt gebruikt. Deze scrub is overigens niet geschikt voor het gezicht, daar is hij te ruw voor, maar voor je lichaam is het pure weldaad en de kosten voor dit heerlijke goedje? Ongeveer € 2,50.

Variaties

Hierboven dus het basisrecept voor de vanille suikerscrub, maar je kunt deze scrub ook 'pimpen' door er andere ingrediënten aan toe te voegen. Vervang bijvoorbeeld (een gedeelte van) de kokosolie door een andere olie. Hierbij kun je denken aan amandelolie, jojobaolie, macademiaolie, avocado-olie of welke olie ook je voorkeur heeft. Speel een beetje met de verhoudingen tot het naar wens is. Om de huid nog meer te voeden kun je een eetlepel vitamine E olie toevoegen. Om het nóg beter voor de huid te maken voeg je een eetlepel rauwe honing toe. Niet alleen heeft rauwe honing een anti-bacteriële werking, maar het zit vol anti-oxidanten waar je huid heel blij van wordt. Of maak er een echte herfst of feestdagen scrub van door er speculaaskruiden doorheen te mengen. Mogelijkheden zat dus.


Hier koop ik mijn ingrediëntenNatural Heroes

Controleer altijd of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.