Een veelgestelde vraag is 'wat is gefractioneerde kokosolie nou precies?' In dit artikel wordt dit uitgelegd en lees je alle voordelen ervan op een rijtje.

Gefractioneerde kokosolie: het vloeibare broertje van kokosolie

Oke, dit is weer zo een spreekbeurtartikel, maar ik krijg de vraag wat nou precies het verschil is tussen kokosolie en gefractioneerde kokosolie wel héél vaak in mijn mailbox. Gefractioneerde kokosolie is hier in Nederland namelijk nog niet zo bekend en dus weten mensen vaak gewoon niet wat het nou precies is. Heel kort gezegd is gefractioneerde kokosolie een soort kokosolie die altijd vloeibaar is en dus niet stolt bij lagere temperaturen. Hoe dat precies voor elkaar wordt gekregen vertel ik je hieronder.

Wat is gefractioneerde kokosolie nou precies?

Gewone kokosolie wordt hard bij een temperatuur van minder dan 25 graden omdat onder andere de laurinezuur die erin zit dan stolt. Haal je het laurinezuur weg, dan blijft de kokosolie vloeibaar omdat het dan voornamelijk bestaat uit middellange vetzuren. Lekker scheikundig, maar zo is het nou eenmaal. De reden dat laurinezuur niet standaard uit de kokosolie worden gehaald, zodat de boel altijd vloeibaar blijft, is omdat het veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Gefractioneerde kokosolie wordt gewonnen door middel van destillatie. De olie wordt gesmolten, waarna hij héél langzaam wordt afgekoeld. De verschillende soorten vetzuren, zoals laurinezuur, stollen elk bij een andere temperatuur en door het langzame afkoelen kunnen ze worden gescheiden. De laurinezuur wordt verwijderd en wat overblijft is een ‘fractie’ van de kokosolie, vandaar de naam gefractioneerde kokosolie.

Hetzelfde als capric/caprilyc triglyceride?

Mensen die zich verdiepen in ingrediëntenlijsten en het zelf maken van producten komen regelmatig het ingrediënt capric/caprilyc triglyceride tegen. De vraag die dan ook regelmatig gesteld wordt aan is of dat hetzelfde is als gefractioneerde kokosolie. Ja en nee. Lekker duidelijk antwoord hè. Gefractioneerde kokosolie bestaat wel voornamelijk uit capric/caprilyc triglyceride, maar de capric/caprilyc triglyceride wordt niet op dezelfde manier gewonnen en hoeft ook niet altijd uit kokosolie te worden gewonnen. Capric/caprilyc triglyceride wordt gewonnen door het scheiden (fractioneren) van de verschillende vetzuren die het bevat, om daarna enkel de capric/caprilyc triglycerides weer toe te voegen aan de olie. Het is een stabiel en veilig ingrediënt dat heel veel in cosmetica wordt gebruikt.

De voordelen van gefractioneerde kokosolie

Je zou je kunnen afvragen waarom je gefractioneerde kokosolie zou gebruiken in plaats van virgin kokosolie. Immers, in virgin kokosolie kun je koken én het bevat meer gezonde voedingsstoffen, zoals laurinezuur. Toch heeft gefractioneerde kokosolie zeker zijn voordelen. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje.

  • Vloeibaar: je hoeft gefractioneerde kokosolie nooit te verhitten om het vloeibaar te maken, het is altijd klaar voor gebruik.
  • Geurloos: voor iedereen die niet goed tegen kokosgeur kan (hoi mam!). Het is trouwens ook kleurloos, mocht dat relevant zijn.
  • De perfecte draagolie: het is geur- en kleurloos, dus de perfecte draagolie om etherische oliën in te mengen.
  • Zeer licht op de huid: gefractioneerde kokosolie voelt een beetje als droge olie.
  • Langer houdbaar: omdat de instabielere onderdelen zijn verwijderd is gefractioneerde kokosolie veel langer houdbaar dan virgin kokosolie.
  • Geeft geen vlekken: ideale massageolie dus, want je lakens hebben na het wassen niet nog van die vetvlekken erop.
  • Het perfecte haarserum: als je al snel een vet haar krijgt wanneer je olie als haarserum gebruikt, dan zou ik zeker een gefractioneerde kokosolie gebruiken. Het is echt top!

Wil je zelf de voordelen van gefractioneerde kokosolie eens ervaren, klik dan hier om naar de webshop te gaan.

Populaire producten

Oliën

Kokosolie

 9,95
Vanaf:  6,25

Overig

Squalaan

 6,50

Etherische Olie

Etherische olie Lavendel

 8,75

Oliën

Neemolie

Vanaf:  5,95
Vanaf:  5,95

Zouten en zuren

Citroenzuur (ahydraat)

Vanaf:  4,95

Kleien

Kaoline

Vanaf:  4,95

4 thoughts on “Gefractioneerde kokosolie: het vloeibare broertje van kokosolie

  1. Claire zegt:

    Interessant artikel! Ik gebruik kokosolie als make-up remover maar ik vind het heel vervelend dat het vast is. Hierdoor moet ik het eerst smelten of ik krijg allemaal brokken kokosolie op mijn gezicht haha. Ik had eigenlijk gefractioneerde kokosolie bij je moeten bestellen maar ben het bij mijn vorige bestelling helemaal vergeten. Maarja volgende keer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *