Maak shampoo au naturel in 5 minuten

20160723_ShampooAuNaturel_1

De keuze voor shampoo au naturel ontstond omdat het vinden van een goede commerciële shampoo bij mij altijd een struggle is geweest. Behept met veel maar heel fijn haar kreeg ik bij commerciële shampoos binnen 2 á 3 dagen een ‘vet` hoofd. Nu hoor ik je denken: dat is toch niet zo erg, je doucht en wast je haar toch elke dag? Helaas is iedere dag douchen voor mij geen optie. Ik heb namelijk een hele droge huid en door elke dag douchen werd mijn huid zo droog dat ik eczeem kreeg op mijn ellebogen en armen. Ik kan je vertellen dat het er heel lelijk uitzag en ook nog eens erg jeukte. Mijn dermatoloog gaf aan dat ik maximaal twee keer per week mocht douchen, wat trouwens voor mij een super tip bleek te zijn (naast het gebruik van magnesiumolie). Maar ik dwaal af… Met slechts twee keer douchen liep ik dus vaak een dag of twee met een vet hoofd rond, wat ik echt vreselijk vond :-( . Want ja, je wilt toch niet dat iedereen door heeft dat je niet iedere dag doucht. Ook had ik geen zin om mezelf te moeten verdedigen over het hoe en waarom. Wist je trouwens dat commerciële shampoos de natuurlijke oliën van je hoofdhuid strippen? Onze hoofdhuid probeert dit te balanceren door juist meer natuurlijke oliën aan te maken. Hetgeen resulteert in een ‘vet’ hoofd! Dus wat doe je dan? Je gaat op zoek naar een shampoo die de boel in balans houdt.

Zoektocht naar shampoo au naturel

Het begon met een ayurvedische kruidenpoeder (gemaakt van diverse kruiden, wasnoten etc.). Dit middel heb ik jarenlang met veel plezier en gemak gebruikt. Met deze shampoo au naturel was mijn hoofd maar liefst vijf dagen lang vetvrij. Helaas kreeg ik opeens last van schilfertjes in mijn haar. Volgens mijn huisarts was dit geen roos maar een zeer droge hoofdhuid. Dus weer op zoek naar een nieuwe shampoo om deze droge huid te verzorgen. Een recept was via Pinterest snel gevonden, de ingrediënten had ik voorhanden dus direct aan de slag ;-). Je weet inmiddels, ik laat er geen gras over groeien… 

Maak je eigen shampoo

Hoe maak je shampoo au naturel?

Het is eigenlijk heel simpel: * ½ cup gedestilleerd water * ¼ cup Ecover lavendel & aloë vera handzeep (origineel recept is met Castille zeep) * 2 theelepel avocado olie * 1/8 theelepel pepermunt essentiële olie * 1/8 theelepel tea tree essentiële olie * 1 theelepel plantaardige glycerine (dit geeft de shampoo iets meer body) * (optioneel) 10 – 15 druppels essentiële olie naar keuze voor een lekker geurtje Pak een oude (schoongemaakte) shampoo fles of zoals ik een keramiek zeeppompje. Giet en druppel alle ingrediënten erin. Goed schudden voor gebruik om de ingrediënten goed te vermengen. Het is behoorlijk vloeibaar daarom spoot ik drie pompjes direct op mijn haar. De hoeveelheid is onder andere afhankelijk van de lengte en viesheid van je haar. Masseer je hoofdhuid gedurende een minuut of twee en spoel je haar goed uit. Om het PH niveau van je hoofdhuid weer te balanceren is het handig om 1 eetlepel citroensap of appelcider azijn vermengd met 1 cup (ca. 240 ml)  water te gebruiken als spoelmiddel. De azijngeur is weg zodra je haar weer droog is. Mocht de geur je toch erg tegenstaan, gebruik dan 6-8 druppels essentiële olie naar keuze voor een fijne geur. Ik kies vaak voor sinaasappel, yammie.

Wat je verder nog wel moet weten over shampoo au naturel

Wanneer je overstapt naar shampoo au naturel krijg je te maken met een overgangsperiode. Je haar kan stug, plakkerig, vet, zwaar of droog aanvoelen. Je hoofdhuid heeft even tijd nodig om af te kicken van alle chemische middelen en om de balans van de natuurlijke hoofdhuid oliën te herstellen. Dit kan een aantal weken duren. In deze periode raad ik je zeker aan de naspoeling zoals hierboven beschreven te gebruiken.

Wees geduldig, het eindresultaat is het wachten waard!

Deze shampoo gebruik ik inmiddels al acht weken met veel plezier. Mijn haar glanst mooi en voelt prettig aan. Helaas zijn mijn schilfertjes nog niet verdwenen, so the search continues… Inmiddels ben ik een nieuw recept aan het testen maar deze shampoo blijf ik voor de afwisseling wel gebruiken omdat hij me goed bevalt. Heb jij problemen met je haar? Wat was jouw oplossing? Of zou je deze ‘au naturel` manier wel eens willen proberen? We horen het graag!