Ontdek het geheim hoe je een bos rozen langer goed kunt houden?

Koop jij wel eens een bos rozen of krijg je ze wel eens van je attente partner. Dan wil je vast weten hoe je ze zo lang mogelijk mooi kunt houden. Maar niet alleen mooi, het is natuurlijk ook wel erg leuk als ze ook echt open gaan. Niets is zo onbevredigend als een bos rozen die zich niet mooi of volledig openen.

Vorig jaar deed ik al een test met enkele rozen in een vaas en verschillende ingrediënten om vast te stellen welk ingrediënt nu het geheime recept is voor prachtige, open en volle rozen. De uitkomst was toen best verrassend, althans dat vond ik. Nieuwsgierig lees dan ‘Hoe houd je rozen zo lang mogelijk goed’.

Uitdaging

Begin dit jaar werd ik benaderd door Bert van rozenkwekerij Zuurbier en Bilashaka flowers die mijn artikel had gelezen. Allereerst vond hij het super leuk dat ik dit had getest, maar hij had wel zo zijn kanttekeningen. Met name omdat het om individuele rozen ging. Hij gaf aan dat dit een vertekend beeld kan geven omdat je altijd verschillende rozen in een bos hebt zitten, dus daardoor al verschillende uitkomsten kunt krijgen.

Hij daagde mij uit om de test nogmaals te herhalen, maar dan met 10 - wat er uiteindelijk 12 zijn geworden - bossen van 10 rozen. Op die manier kun je in percentages vaststellen hoe de bos reageert op het ingrediënt wat je gebruikt om de bos zo lang mogelijk mooi te laten zijn.

Ja ik hoor je al denken, waar ga je die laten? Nou daar hoefde ik me totaal niet druk over te maken want de rozen werden op 12 april aangeleverd inclusief de benodigde vazen. Super fijn!

 

De ingrediënten

Er waren hier en daar wat andere ingrediënten dan de eerste keer. Dus ik noem ze nog even hier op. Van links naar rechts - in de time lapse video kun je zien hoe ze zich ontwikkelen - beginnend op de achterste rij.

  1. Waterstofperoxide
  2. Bergkristallen
  3. ¼ appelcider en ¼ suiker
  4. 2 dr purification essentiële olie
  5. Chrysal clear - rauwe rozen (deze zijn nog helemaal gesloten)

    Voorste rij

  6. Alleen water
  7. 2 nieuwe stuivers
  8. ⅛ zout
  9. 2 dr teatree essentiële olie
  10. Chrysal clear - rijpe rozen (zijn al open)
  11. Chrysal clear - normale rozen (tussen gesloten en open in ;-) )

Handige tips om je bos zo lang mogelijk goed te houden

Bert was zo lief om alle rozen ongeveer 2 tot 3 cm iets schuin af te snijden (mag ook met een tuinschaar). Terwijl hij de rozen in de vazen aan het zetten was gaf hij nog enkele interessante tips:

  • Was je vaas zorgvuldig met wat chloor - ik kies zelf liever voor het natuurlijke alternatief waterstofperoxide - dit is om bacteriën zo min mogelijk kans te geven om te groeien.
  • Snijdt of gebruik een tuinschaar en haal 2 tot 3 cm schuin van de steel af. Maak deze wond niet te groot, ook weer om bacteriën geen kans te geven.
  • Er zijn mensen die denken dat ze de steel beter kunnen schrappen, maar dit maakt de rietjes (in de steel) voor transport van water en voedsel voor de bloem stuk. Schrappen is daarmee absoluut not done!
  • Gebruik een glazen vaas omdat deze makkelijker schoon te maken zijn. Stenen vazen zijn vaak poreus waardoor bacteriën weer meer kans krijgen om te groeien. Daarnaast kun je met een glazen vaas de kwaliteit en hoeveelheid van het water goed vaststellen.
  • Vul zeker ⅔ van de vaas met koud water. Ja koud, niet lauw of warm!
  • Ververs het water pas wanneer het er troebel uitziet, dit kan soms meer dan een week zijn.
  • Bij verversen spoel je ook de stelen af met water en knip of snijd je weer 2 tot 3 cm schuin van de steel af.
  • Zorg dat de vaas vrij blijft van bladeren.
  • Zet je bos rozen niet in de volle zon, naast de kachel of in de tocht.
  • Werk zo schoon mogelijk, dus handen wassen voordat je met de rozen aan de slag gaat. Dit is om zoveel mogelijk je bos rozen te beschermen tegen bacteriën.
  • Koop NOOIT rozen die nog helemaal in knop zitten.

 

Het resultaat

Nu kan ik een dag tot dag verhandeling geven, maar wat je natuurlijk zo snel mogelijk wilt weten is, wat is nu de beste manier. En heel eerlijk deze keer was er een stuk minder van dag tot dag waar te nemen. Wat dat betreft had Bert zeker gelijk. Het is heel anders om bossen rozen te testen dan losse rozen.

Het idee was om met percentages te gaan werken en je precies te vertellen hoe elke bos het deed. Maar A dat wordt een heel lang artikel en B ik geloof niet dat je daar op zit te wachten.

Tromgeroffel………..van de 11 bossen rozen was de bos met ⅛ zout in het water de mooiste bos. Op 21 april was dit de enige bos die volledig en heel mooi zijn open is gegaan en maar 1 roos was een beetje slapjes. De bos die het het slechtste deed was de rauwe bos rozen met Chrysal clear voeding. 30% van deze rozen is echt opengegaan en de rest bleef dicht en zag er na een kleine week niet zo heel florissant meer uit.

Maar!!!!!

 

Onverwachte wending

Het testen nam een geheel onverwachte wending. Ik had namelijk, circa 25 rozen die over waren in een grote vaas gezet op de grond gezet en er daarna niet meer echt naar omgekeken. Totdat ik na 6 dagen zag dat het water op was. Ik had geen zin om te wassen en zo dus ik heb er gewoon water in gegoten. Drie rozen waren door het droogstaan helemaal verdroogd (daarom wist ik dat ze water nodig hadden ;-) ) en twee waren maar een stukje open gegaan. Maar alle andere rozen stonden daar letterlijk te stralen.
Deze bos heeft tot en met 29 april gestaan. Want toen de blaadjes echt bruin werden en helemaal verdroogd waren vond ik het tijd om ze toch weg te gooien al zagen ze er nog steeds best mooi uit.

Dus uiteindelijk is de bos waar alleen in het begin Chrysal clear (1 zakje) bij is gegooid en daarna alleen maar aangevuld is met water, de uiteindelijke echte winnaar.

Nooit gedacht dat iets waar je juist geen aandacht aan geeft zo zou floreren. Maar misschien was het juist daarom, de bos wilde graag gezien worden en liet zich daarom van haar beste kant zien. Nee alle gekheid op een stokje, ik heb werkelijk geen idee waarom die bos het mooiste en het langste resultaat heeft opgeleverd. Maar wat ik wel zeker weet, is dat ik met volle teugen van de bos genoten heb.

 

 

Mijn keuze

Die mag duidelijk zijn, want ik houd van simpel en weinig gedoe. Dus ik verzorg mijn volgende bos rozen met het zakje van de bloemist en vul het water aan wanneer dat nodig is. Of ik wissel het af met ⅛ zout in mijn vaas want dat had ook mooie geopende rozen tot gevolg.

Oh ja, nog een leuk weetje op 23 april besloot ik alle rozen die er nog stonden weg te gooien. Want het begon een beetje sterk te ruiken naar uitgebloeide rozen. De rozen met het zout begonnen ook bruin te worden, dus de hoogste tijd. En nog iets anders wat me opviel tijdens de test, is dat de essentiële oliën bossen in verhouding minder dorstig waren dan de overige rozen. Wellicht een verklaring waarom deze beide maar middelmatig scoorden. Bij de teatree is 50% volledig geopend en de purification zelfs maar 30%.

 

Geweldige ervaring

Bedankt rozenkwekerij Zuurbier voor deze geweldige kans om deze rozentest 2.0 uit te voeren. De kwaliteit van jullie rozen was echt goed. Mooie stevige stelen en de rozen wanneer ze goed openden waren echt prachtig. Daarnaast heb ik nog nooit van een man zoveel rozen tegelijk gekregen, dus een soort van droom die uitkwam, maar dan wel een beetje anders ;-)

Bedankt Bert voor het brengen en het plaatsen van de rozen in de vazen. Dit was een aardige klus waar ik wel een beetje tegenop zag. Bedankt voor je enthousiasme, je prachtige verhalen over jullie kwekerij in Kenia. Waar jullie zoveel mogelijk werken met natuurlijke middelen om eventuele ziekten en beestjes te bestrijden. Waar restanten niet zomaar worden weggegooid maar worden gebruikt om de lokale wildlife van voedsel te voorzien. Je hebt mij geïnspireerd om met net zoveel passie mijn werk te doen als jij mij hebt laten zien.

Bedankt voor de samenwerking! Ik ga zeker opletten of ik de volgende keer de blauwe zuurbier hoes om de rozen in de winkel zie staan, want dan neem ik er zeker eentje mee!

 

Facebook updates

Wanneer je het leuk vindt kun je ook nog een drietal video updates bekijken.

 

1 reactie

Hielian Jansen
 

Wat leuk je experiment te lezen. Zelf houd ik rozen tot wel twee weken goed en gaan ze altijd open.. Ik doe nooit zakjes of iets anders in het water. Wel een schone glazen vaas. 

Koud water en schuin afsnijden. Geen blad in het water en de dorens van de steel af. 

Elk dag beetje koud water bij vullen en dat is alles. Eventueel na een week nogmaals herhalen. 

 

Groetjes Hielian

Lees verder
Lees minder

Laat een reactie achter