5 technieken die je verlossen van belemmerende gedachten en ruimte geven voor groei in jouw business

Belemmerende gedachten

Je luistert naar je upline. Je hebt je netwerk lijsten netjes ingevuld, je elevator pitch is kant-en-klaar en je kent hem uit je hoofd. Iedereen weet precies wat ze aan je hebben en waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Zelfs met je IPA's ben je al aardig onderweg en toch lijkt er geen schot in te komen. Mensen reageren wel maar nemen niet echt de volgende stap. Ze lijken gewoon nooit tijd te hebben voor jou. Misschien lijkt het zelfs alsof alles tegenzit. Hoe kan het dat, ook al doe je alles wat je hoort te doen, het toch lijkt alsof het niet lukt? Herkenbaar? Dan is het de hoogste tijd om je mindset onder de loep te nemen. In de training van vandaag gaat het om hoe je mindset je business kan maken maar ook kan breken. Wil je weten hoe dit werkt lees of kijk dan zeker verder!  

Mindset is cruciaal

Ik heb het op twee manieren eigenlijk ontdekt in mijn leven. De eerste manier was op het moment dat ik vastliep met mijn gezondheid. Ik was er al een aantal jaren behoorlijk mee aan het tobben en ik moest eigenlijk accepteren dat bepaalde dingen niet meer konden in mijn leven. Dat was het moment dat ik vastliep. Was dit het, of kan ik er meer uit halen? En zo ja, hoe ga ik dat dan invullen? Natuurlijk is er niks mis mee om iets te accepteren wat niet meer anders zal zijn, laat ik dat vooropstellen! Maar dan wilde ik wel eerst zeker weten dat het echt niet meer anders kon en dat ik er alles aan had gedaan om te kijken of dit het is. Ik besloot een coaching programma te volgen in de hoop hier antwoorden op te vinden. Tijdens dit programma werd ik mij bewust van mijn eigen mindset.  

Mindset kan beperken

Ik ontdekte dat ik een hele beperkende mindset bezat met betrekking tot autorijden. Ik stelde me allerlei doemscenario’s voor. Stel dat ik een aanval krijg tijdens het rijden en ik iemand aanrijd of schade veroorzaak. Deze mindset was zo ontzettend sterk aanwezig, dat ik hierdoor eigenlijk alle situaties uit de wegging, waarbij het nodig was dat ik auto moest pakken. Mijn wereld werd erg klein. Het begon bij dat ik echt niet kon autorijden; in die periode kon ik thuis niet eens naar het toilet lopen. Na verloop van tijd werd ik steeds sterker, maar bleef autorijden in mijn hoofd een onmogelijkheid. Toen ik leerde dat de juiste mindset zo ontzettend belangrijk is om verder te komen in het leven, dacht ik, oké wat nou als ik mijn mindset verander?  

Aan de slag

Ik ben mijn situatie gaan omdenken. Ik heb gewoon gezegd: ‘Oké wat is nou het ergste wat kan gebeuren wanneer ik ga autorijden en ik krijg een aanval waarbij ik nitrospray moet gebruiken?’ Het allerergste dat bij mij naar boven kwam is dat ik iemand aanrijd met zeer ernstige gevolgen. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben! Maar daartussen zitten natuurlijk enorm veel gradaties. Mijn aanvallen voel ik eigenlijk altijd aankomen waardoor ik dus tijdig actie kan ondernemen. Dus toen bedacht ik het volgende: wanneer ik last krijg tijdens het rijden kan ik een parkeerplaats opzoeken en wachten tot het overgaat. 'Maar wat nou als je nergens zo snel kunt parkeren?' schreeuwde een stem in mijn hoofd. 'Dat is echt onverantwoordelijk!' Maar gelukkig kwam er een andere stem die rustig zei: ‘Dan zet je je gevarenlichten aan, neem je je spray en rijd je verder zodra dat weer kan.’  

Gewoon doen

Erover nadenken is één ding. Uiteindelijk moet je het gewoon doen. En dat heb ik gedaan. De eerste keer ging het helemaal goed, geweldig ging het zelfs, dat gaf natuurlijk zelfvertrouwen waardoor mijn mindset alweer iets minder rigide werd. Hierdoor merkte ik dat ik weer wat meer kon openstaan voor een positieve afloop. De tweede keer dat ik auto ging rijden ging de heenweg heel erg goed, maar de terugweg... Boem. Ik kreeg een aanval en niet zo'n kleintje ook. Mijn eerste reactie was een schrikreactie. Het gevoel dat mijn hart in mijn keel klopte. Ik werd er zelfs bijna onpasselijk van. Maar zo snel als dat omhoog kwam, kwam ook de gedachte op: ‘Mariska je hebt een keus. Je weet wat je moet doen. Je pakt gewoon je nitrospray en je gaat rustig ademen. Er gebeurt niks. Ik stond toevallig bij het stoplicht, wat hielp, omdat ik stilstond op het moment dat ik de aanval kreeg. Ik had zoiets van oké, ik pak mijn spray, ik ga sprayen en als het niet tijdig onder controle is dan zet ik mijn gevarenlichten aan. Op dat moment kwamen die stapjes zo mijn hoofd binnenrollen wat direct werd gevolgd door rust en kalmte. De nitro deed zijn werk en ik kon gewoon doorrijden. Ik had nog wel last, dus ik zei tegen mezelf: ‘nu geen gekke dingen doen, gewoon je voorganger blijven volgen en de stoplichten in de gaten houden. Wanneer hij remt doe jij dat ook.’ Alles ging goed en ik ben veilig thuisgekomen. Wat natuurlijk weer een boost was voor mijn zelfvertrouwen. Moet je je dus voorstellen dat ik al zeker anderhalf jaar niet meer had gereden omdat ik dat niet durfde. Ik heb mezelf al die tijd gek lopen maken. Waarmee ik mijn wereld zelf heel erg heb verkleind.  

Business mindset

Zo werkt het eigenlijk ook in business. Ik begon mijn business in de zomer van 2017, met de verkeerde focus en de verkeerde activiteiten. Dat kun je teruglezen of kijken in mijn vorige trainingen; check mijn resources onderaan deze pagina. Maar er kwam een moment dat ik wel ging doen wat ik moest doen. Dat ik trouw dagelijks mijn IPA’s deed. Maar toch gebeurde er helemaal niks. De mensen kwamen niet naar me toe. Dit klinkt misschien raar maar ik combineerde mijn activiteiten met attraction marketing, waarmee je dus mensen zou moeten aantrekken die heel erg geïnteresseerd zijn in wat jij te vertellen hebt en daardoor zelf ook actie ondernemen. Wanneer ze wel kwamen of reageerden, want ik kreeg gelukkig wel wat meer reacties dan voorheen, wilden ze eigenlijk nooit de volgende stap nemen. Al gauw werd in een gesprek met één van mijn coaches duidelijk dat ik last had van belemmerende gedachten.  

Wat zijn belemmerende gedachten?

Dat zijn gedachten die groei in het leven tegengaan en tegenhouden. Ze ontstaan voornamelijk tot onze zesde levensjaar, omdat we tot die tijd nog geen filter hebben in onze hersenen. Hierdoor krijgen we dus alle prikkels, situaties en problemen ongefilterd binnen. Er is geen filter dat selecties maakt: dit is voor mij, dat is voor mijn moeder, dat is voor mijn vader of dat gaat over mijn broer of dat gaat over mijn zus. Nee, wij krijgen gewoon alles binnen en associëren alles met onszelf. Vandaar dat kinderen wanneer ze onder de zes zijn en hun ouders gaan uit elkaar, denken dat het hun schuld is. Ze hebben geen idee dat de gevoelens en spanningen die ze waarnemen, bij hun ouders horen en niet bij henzelf. Hierdoor gaan ze actie ondernemen en dingen denken die hun leven zal inkleuren. Een aantal voorbeelden van dingen die een kind vaak gehoord kan hebben en nu nog steeds met zich meedraagt als ‘waarheid’:

Het geld groeit ons niet op de rug.

Wanneer je ouders dat altijd zeiden, dan is dat iets wat waarschijnlijk nu nog steeds in je achterhoofd een rol speelt in jouw leven en je zult dus bij alle beslissingen die je neemt, ergens een stemmetje hebben, bewust of onbewust, dat zegt: hé het geld groeit ons niet op de rug. Doe geen gekke dingen. Koop dat niet, want het geld groeit ons niet op de rug.

Wie voor een dubbeltje geboren is kan geen kwartje worden.

Als je dat je hele leven gehoord hebt kun je er de donder op zeggen, dat jij er heel veel moeite mee gaat hebben, om te groeien. Want je kunt toch nooit beter worden dan een dubbeltje, dat zal je altijd blijven, want dat is een heilige overtuiging die heel diep van binnen bij jou aanwezig is. Dat zaadje is heel vroeger gepland, heeft water gekregen, is gaan bloeien en groeien - weliswaar als onkruid - het is groter geworden en het belemmert je in wat je doet. Zo heb je echt nog veel meer belemmerende gedachten.  

Hoe reageer jij

Stel je nu eens voor dat iemand een gesprek met je aanknoopt en je vraagt welke droom jij hebt in het leven (als je al iets kunt verzinnen, want ik ken een heleboel mensen die denken geen droom te hebben. Ben jij zo iemand, doe dan een keer mee met een mini droom workshop in de community, dan ontdek je in 30 minuten dat zelfs jij ook ergens van droomt! Sorry, ik dwaal af). Maar oké, jouw droom is dat je een nieuwe keuken, auto of badkamer wilt. Of misschien wat groter: dat je je baan vaarwel wilt zeggen en je eigen tijden wilt bepalen en daarmee financiële vrijheid wilt creëren. Die persoon doet je het volgende aanbod: ‘Ik heb een enorm goede business opportunity voor je waarmee je extra geld kunt verdienen, terwijl je mensen helpt met hun gezondheid, fit zijn, droom waarmaken etc. Er is wel een initiële investering voor nodig. Want je moet wel eerst zelf ervaren wat de producten of de business je brengen voordat je dat over kunt brengen. Dit kost je X per maand. Ergens diep van binnen voel je, dit is het helemaal voor mij! Dit voelt gewoon goed, het product en het extra geld kan ik zelf heel goed gebruiken en daar ga ik ook heel veel plezier van beleven.  Ja, ik wil daar nu eigenlijk wel geld mee verdienen. Het lijkt me helemaal geweldig dat ik die nieuwe keuken kan aanschaffen of wat je dus maar wilt doen met dat geld. Maar de vraag wordt gesteld en het eerste wat je zegt is niet: ‘Ja ik ga ervoor!’, maar: ‘Ik zou wel willen maar ik heb er geen geld voor’.  

Is dat echt zo?

Heb je daar echt geen geld voor of word je tegengehouden door een belemmerende gedachte? Werkt je oerinstinct tegen, dat roept: ‘nee nee, niet groeien, nee nee, we moeten het allemaal bij het oude houden, want dat kennen we. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.‘ Ook zo'n bekende die heel veel mensen in hun achterhoofd horen. Is het daadwerkelijk zo dat je er geen geld voor hebt? Of misschien denk je: 'ja maar,dat kan ik helemaal niet.' Hoe vaak zeg jij: 'dat kan ik niet'? Misschien zeg je het wel heel vaak. Ik hoor het in ieder geval heel vaak om me heen en ook ik zeg het nog te vaak. Maar is het echt iets wat je niet kunt of is het een belemmerende gedachte die jou ervan weerhoudt het überhaupt te proberen? Om daadwerkelijk te ontdekken of je het echt niet kunt?  Zeker bij dingen die je nog nooit gedaan hebt; hoe weet je dan of je dat niet kunt? Maar toch reageren we vaak al bij voorbaat met 'ik kan het niet'.  

Ben je het waard

Wie ben ik nou. Wie luistert er naar mij. Wat heb ik te vertellen, dat iemand wil horen. Nog meer voorbeelden van belemmerende gedachten en er zijn er ongetwijfeld wel een paar die je herkent. Deze hoor ik ook heel vaak met betrekking tot netwerk marketing: ‘Ik ben toch veel te oud om een business te starten.’ Is dat zo? Wie zegt dat? Dat zeggen jouw gedachten tegen je, maar dat is helemaal nergens op gebaseerd. Want iedereen die een netwerk of passie of liefde voor een product heeft, kan hierover delen en daardoor ook geld verdienen. Ben jij je eigenlijk bewust van die belemmerende gedachten? Ik denk, nu ik er een aantal genoemd heb, dat je best wel her en der zegt, oh ja daar heb ik ook wel eens last van. Ik wil je uitdagen om eens een hele week ernaar te kijken. Word je bewust van je gedachten wanneer je in een nieuwe situatie terecht komt. Of als iemand je een kans aanbiedt. Ga dan na, zeker wanneer je initiële gedachte positief is of je voelt je bijvoorbeeld enthousiast worden, wat dan je tweede gedachte is. Want dan komen vaak de belemmerende gedachten, het stemmetje in ons hoofd wat ons ervan af praat. Wat zegt dat we het vooral niet moeten doen om die en die reden. Om al deze gedachten te organiseren, zodat je er na een week rustig op terug kunt kijken en kunt zien welke gedachten bij jou het sterkst je vooruitgang belemmeren, heb ik een handige freebie gemaakt waarop je dit kunt noteren.

Dit is om je bewust te worden van de gedachten die je hebt. Dat is de eerste stap in dit proces. Want je denkt misschien, ja allemaal leuk Mariska, die belemmerende gedachten, maar wat doe ik daar dan mee? Leuk als het staat opgeschreven maar wat dan? Natuurlijk laat ik je niet hangen want dat zou natuurlijk niet eerlijk zijn. Dus lees nog even verder hoe je hiermee aan de slag kunt.  

Belemmerende gedachten loslaten

Er zijn verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan. Hieronder deel ik er een aantal die ik als fijn heb ervaren.  

Aroma Freedom techniek

Deze techniek gebruik ik zelf met heel veel plezier en resultaat. Er wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën die het proces van ontdekken en loslaten versnellen en vergemakkelijken. Althans zo heb ik het ervaren na het proberen van diverse technieken. Het viel zelfs tijdens mijn coaching opleiding op dat ik veel sneller ging dan de andere studenten, waarna we hebben vastgesteld dat dit moest komen door de oliën. Daarom wordt deze techniek ook standaard gebruikt in mijn Masterclass. Geuren roepen vaak associaties op met vroeger, en leuke maar ook minder leuke andere herinneringen. Geur wordt in deze techniek onder andere gebruikt om weer positieve associaties te maken. Om oude herinneringen naar boven te laten komen waarnaar je vervolgens objectief kijkt en je ontdekt of deze wel of niet van jou is. Voorbeeld: Je moeder zei vaak wanneer je wat leuks zag wat je wilde hebben: ‘we hebben geen geldboom in de tuin staan.’ Dit zinnetje heeft in jou een gevoel van schaarste geplant, maar het is niet eens van jou, het is iets van je moeder, haar beleving van geld. Nu je dit weet, kan en mag je dit gevoel loslaten zodat het jou niet meer belemmert om te kopen wat jij wilt of mooi vindt. Maar ook om te doen wat jij wilt met jou leven.  

EFT

Wordt ook wel tapping genoemd. Dan werk je met tikken op je hoofd en op je handen. Zoek maar eens op Google of Youtube dan zie je hoe dit in zijn werk gaat.  

Omdenken

Omdenken is wat je tegen jezelf zegt of wat je vaak denkt, anders te gaan benaderen. Denk dan aan: Ik haal nooit de doelen die ik stel in mijn leven. Stel jezelf dan de volgende vraag: Is dat echt waar? Dan komen er vast dingen naar boven zoals; o ja ik ben geslaagd voor mijn diploma, ik heb die en die cursus afgemaakt, het is gelukt om gisteren de was te doen of om die persoon te bellen die al lang op je lijstje stond. Conclusie, je behaalt zeker doelen. Het is een generalisering wanneer je zegt; nee ik stel geen doelen, die behaal ik nooit. Dat is dus niet waar! Op het moment dat je dat vaststelt, geef je jezelf ruimte om weer positieve stappen naar voren te gaan zetten. Door in te zien dat 'nooit' een groot woord is krijg je ademruimte en de ruimte om te zien dat je wel degelijk doelen haalt. Begin dan met kleine doelen die haalbaar zijn en ga weer stap voor stap vooruit.  

Affirmaties

Een andere die ik met heel veel plezier gebruik en ook met heel veel resultaat, zijn affirmaties. Wellicht denk je nu oh nee,dat is echt helemaal niks voor mij. Ik begrijp je! Ik had echt een hekel aan affirmaties, dat geneuzel, dat gezweef daar had ik echt helemaal geen zin in. Totdat ik leerde om goede affirmaties te doen. Wat ik daarmee bedoel zal ik heel eerlijk uitleggen. Jaren geleden werd er een boek gepubliceerd met de naam ‘The Secret’. Het gaat over hoe je de wet van aantrekkingskracht kunt gebruiken om alles in je leven aan te trekken wat je maar wilt. Hier moest je dan affirmaties opschrijven met wat je wel wilde in je leven en er werd geadviseerd om een visionbord te maken. De affirmaties moest je iedere dag - het liefst meerdere malen - opzeggen en je moest ook vaak naar je visionbord kijken. En dan visualiseren hoe je je daarbij zou voelen als dat je leven zou zijn. Wat daar alleen niet bij verteld werd, was dat het wel heel belangrijk is, wanneer je dat doet, in wat voor bui, humeur, vibratie je je bevindt. Voel je je vrolijk, happy of ben je chagrijnig, verdrietig of boos over iets, dan is dát wat je zult aantrekken; niet wat er op die mooie plaatjes staat of in die prachtige affirmaties.

Tijdens mijn coaching opleiding leerde ik dat het dus heel belangrijk is dat je eerst je vibratie verhoogt voordat je je affirmaties opschrijft en bepaalt. Daarna is het ook belangrijk dat je in een hoge vibratie bent wanneer je je affirmaties opzegt of leest. Ben jij een beginneling dan kun je op internet een heleboel kant en klare affirmaties vinden. Voor business, voor je gezondheid, voor meer overvloed, verzin het maar.

Maar het sterkste zijn de affirmaties die je op maat maakt voor jou en wat jij wilt bereiken met wat dan ook in je leven. Schrijf een affirmatie altijd in de tegenwoordige tijd, zorg ervoor dat deze positief is en vermijd woorden als, willen, kunnen, nooit, niet, schulden en dat soort dingen. Voorbeeld: wanneer je geen schulden meer wilt hebben in je leven dan zeg je dus niet: ‘Ik wil schuldenvrij zijn of ik wil geen schulden meer in mijn leven’, dat is een hele zwakke affirmatie waarmee je helaas juist alleen maar lage vibraties aantrekt. Wat je wel opschrijft is:’Ik heb meer dan voldoende geld om van te leven en ik houd zelfs nog over om leuke dingen van te doen deze maand.’ Zie je het verschil? Bij de laatste krijg je ook een positief en fijn gevoel. Dat is iets wat je jezelf graag toewenst. Dit veroorzaakt een hogere vibratie wat weer positieve dingen aantrekt in je leven.  

Gebruik een motto

Kun je je echt niet vinden in het gebruiken van affirmaties kies dan voor een motto dat je ergens ophangt waar je hem vaak ziet. En zeg deze met regelmaat hardop. Eén uit mijn kindertijd maar nog net zo actueel vandaag de dag is die van Pippi Langkous.

Ik heb het nog nooit gedaan maar ik denk dat ik het wel kan.

Het is geen affirmatie, maar meer een hart onder je riem. Zo van, ik laat me niet belemmeren door mijn oude gedachtes of denkpatronen die allemaal ooit een doel hebben gediend. Want naast oude meuk die helemaal niet van jou is, maak je bij iedere vervelende situatie weer nieuwe belemmerende gedachten aan. Al wordt dit wel minder wanneer je steeds bewuster gaat leven ;-)  

Mijn advies

Kies ervoor om jouw belemmerende gedachten te ontdekken. Schrijf ze deze hele week op. Ga aan de slag met omdenken en als ze erg lastig of hardnekkig zijn, kies je voor een techniek als AFT of EFT onder begeleiding. Waar groei is, is pijn en soms ook verdriet maar dat heb je nodig om te groeien. Dus omarm het, wees niet bang, want ook angst hoort bij groeien. Omarm je belemmerende gedachten. Laat ze los. Je zult zien, dat binnen no time je business echt gaat veranderen. Ik spreek uit ervaring.

Wij hebben een startproduct in ons bedrijf waar een bepaald prijskaartje aan hangt. In mijn gedachten maar ook hardop zei ik heel vaak dat het wel erg duur was. Zelfs in gesprekken met prospects was dat iets wat ik vaak als eerste zei. ‘Het is wel wel duur hoor’, zei ik aan het begin of eind van het gesprek en dan was ik verbaasd wanneer de mensen afhaakten. Op het moment dat ik die belemmerende gedachten los kon laten en ik het kon zien als een waardevolle toevoeging in mijn leven, maar ook in het leven van mensen waarmee ik sprak over het product, veranderde er in een keer van alles. De prijs was helemaal geen issue meer.

Natuurlijk vonden sommige mensen het wel duur, zij hebben tenslotte ook last van belemmerende gedachten of het is geen prioriteit om dit issue nu te tackelen. Maar wanneer men nu zegt tegen mij: ‘het is wel duur’, dan zeg ik nee hoor het is niet duur. Het kan wel veel zijn om in één keer uit te geven. Hoe belangrijk is het voor jou op dit moment om deze stap in je leven te maken? Hoe graag wil jij dat er iets verandert in je leven?  Maar dat is een gespreksonderwerp voor een hele nieuwe training, hoe je ermee om kan gaan als mensen zeggen; ik heb geen geld hiervoor.

Terug naar de belemmerende gedachten, want daar begonnen we mee. Dit is zoals het bij mij heeft gewerkt en ik heb het ook heel veel om me heen gezien. Zodra mensen hun belemmerende gedachten loslaten, over rijk zijn bijvoorbeeld, dan heb je mensen die onbewust denken dat mensen die rijk zijn, ook egoïsten zijn. Zo zijn er nog ontelbare andere belemmerende gedachten die mensen kunnen hebben. Op het moment dat je je er bewust van wordt, merk je, dat je ze ook los kunt laten. Waardoor je in je leven en in je business hele nieuwe stappen in de goede richting gaat zetten. Stel je dan eens voor hoe je leven er dan uit komt te zien? Dan wordt alles mogelijk, toch!  

Resources die je kunnen helpen een succes te maken van je business:

Aflevering 1 - meer weten... Wat zij de drie cruciale stappen voor betere resultaten in je netwerk marketing business? Ik vertel je over hoe ik deze stappen te lang links heb laten liggen en hoe ze mijn bedrijf en mijn resultaten hebben veranderd.

Aflevering 4meer weten... Het bepalen van je IPA's (inkomen producerende activiteiten) zorgen ervoor dat je niet harder werkt maar juist smarter, terwijl je toch minstens dezelfde maar in principe betere resultaten behaald in je business.

Inspire to be - meer weten... Marjolein Prins is registertherapeut en aangesloten bij de beroepsvereniging NBVH en overkoepelende organisaties. Ze is gespecialiseerd in het werken met alle denkbare vormen van stress, spanning of andere struikelblokken in het leven. Zij heeft de opleiding Hypnotherapie en Integrale Psychosociale therapie in 2009 afgerond. Daarnaast is zij opgeleid tot NLP-practitioner, PDS-therapeut, AFT-practitioner en heeft zij een groot aantal andere opleidingen gevolgd ter ondersteuning van haar cliënten in haar praktijk Inspire to Be en volgt zij ieder jaar weer nieuwe workshops en opleidingen. Neem contact op via haar website www.inspiretobe.nl.

Waren deze tips waardevol voor jou?

Ik hoop het van harte! Want ik doe elke week mijn uiterste best om de beste tips die mij helpen in mijn business, met jou te delen. Zodat jij ook een succesvolle marketing business kunt runnen, terwijl je je droomleven ontwerpt.

Wil je deze informatie delen, omdat je graag waardevolle tips deelt met de mensen om je heen? Klik op één van de knoppen onder dit artikel en vertel wat jou vandaag het meeste heeft aangesproken.

Vraag van de week

Wat fluistert het stemmetje het vaakst in jouw oor?

Luistertip:

Pin voor later

5 technieken die je verlossen van belemmerende gedachten en ruimte geven voor groei in jouw business