Schrijf in 5 stappen je netwerk marketing elevator pitch en vertel je verhaal voortaan in minder dan 2 minuten

Schrijf elevator pitch

Iemand vraagt aan jou:  wat doe jij eigenlijk voor werk? En je praat, je praat, je praat en je praat en 10 minuten later staat die persoon je alleen nog maar glazig aan te kijken. En misschien een half uur later heeft men nog steeds geen flauwe notie van waar jij je nou eigenlijk mee bezig houdt. Misschien zijn ze allang afgehaakt en weggelopen omdat ze er toch niks van begrijpen. Het is mij echt gebeurd. Herken jij dit ook? Dan is deze training zeker iets voor jou.  

Beetje eigenwijs

Ik had dus geen elevator pitch. Waarom niet? Omdat, zoals ik in de vorige aflevering al vertelde, stronteigenwijs was. Mijn upline had zeer zeker uitgelegd dat het handig was een verhaal klaar te hebben waarin ik binnen 2 minuten iemand kort en bondig kan vertellen wat mijn product of business opportunity is. Maar door mijn eigenwijsheid heb ik dus geregeld meegemaakt dat mensen afhaakten. Vaak gebeurde dit al binnen vijf minuten, want ik praat nogal langdradig ;-) hiermee raakte ik de aandacht van deze mensen kwijt en was mijn kans verkeken. Om jou te behoeden voor dezelfde fout ga ik vandaag samen met jou in 5 stappen je elevator pitch schrijven. Nou ja, ik ga het natuurlijk niet schrijven, dat ga jij zelf doen. Nu denk je misschien: is het niet gewoon een soort verkooppraatje? Ik snap wat je zegt. Maar: stel je voor: iemand staat een half uur tegen jou aan te praten over wat hij of zij allemaal doet. Wat voel jij dan? Waarschijnlijk denk je al na 2 minuten: 'Hallo, come to the point. Ik vraag je wat je doet, of wat je me te bieden hebt en je blijft maar praten, praten, praten, praten.' Mee eens? Dus: het is fijn als iemand jou kort en bondig kan duidelijk maken wat die persoon eventueel voor jou zou kunnen betekenen. Wanneer jij het fijn vindt om op die manier benaderd te worden of dat mensen zo met jou omgaan, dan is het toch logisch dat jij hetzelfde terug doet?

Elevator pitch in 5 stappen

Deze stappen bestaan uit een vijftal vragen die je gaat beantwoorden. Om het wat makkelijker te maken geef ik bij iedere vraag een kort voorbeeld.  

Wie ben jij en wat heb je hiervoor gedaan?

Voorbeeld: mijn naam is Mariska en de afgelopen jaren heb ik wegens gezondheidsredenen niet gewerkt. Voor jou kan dit zijn dat je 20 jaar bij human resources hebt gewerkt, je 15 jaar secretaresse bent geweest, je al 5 jaar in een kledingwinkel staat. Schrijf dit op. Zoals je van mij inmiddels gewend bent krijg je een gratis sjabloon dat je onder de video kunt downloaden en die je hiervoor kunt gebruiken.    

Wat gebeurde er in je leven waardoor je rond bent gaan kijken?

Voor mij zou dat er zo uit kunnen zien: dat ik na een hartinfarct ontdekte dat ik een chronische hartaandoening heb, en dat ik na experimenteren met diverse medicatie die niet hielpen, op zoek ging naar alternatieven.  

Hoe hoorde je van dit bedrijf of product?

Voorbeeld: ik ging dus op zoek naar alternatieve manieren om verlichting te krijgen van de aandoening die ik heb. Via Instagram leerde ik Danielle kennen, die mij kennis liet maken met essentiële oliën. Sinds ik deze oliën en nog wat andere natuurlijke supplementen gebruik ben ik van een zielig hoopje mens veranderd in een zelfverzekerde netwerk marketing boss babe. Ik wil even tussendoor opmerken dat het heel handig is om twee elevator pitches te schrijven. Eén over het product en één over de business. Op die manier kun je de verschillende mensen die je in je leven gaat tegenkomen een passende pitch vertellen. Want de één zal meer geïnteresseerd zijn in het product terwijl de andere eigenlijk wel geld wil verdienen vanuit huis, waardoor de business opportunity beter aansluit als pitch. Maar we gaan weer verder met de stappen voor je pitch ;-)  

Waarom wilde je deel uit gaan maken van dit netwerk marketing bedrijf?

Vertel dit in een paar zinnen. Voor mij kan dat er zo uitzien: niet lang nadat ik was begonnen met het gebruik van de essentiële oliën en de natuurlijke supplementen, ging ik het delen met de mensen om mij heen. Want het was gewoon een wonder wat er met mij was gebeurd en op een gegeven moment gingen mensen vragen: als het bij jou wondertjes veroorzaakt, kan dat dan ook bij mij? Toen ik hoorde, dat ik door te delen en mensen net zo enthousiast te krijgen als mezelf, geld kon verdienen, ging er voor mij een enorme deur open.  

Wat doet het voor je of wat gaat het voor je doen?

Want als je net begonnen bent in de netwerk marketing, dan kun je nog niks vertellen over wat het voor je gedaan heeft. Zeker niet wanneer je mensen zoekt voor je business opportunity. Ben je nog maar een half jaar bezig dan heb je nog geen verhaal dat je al verschillende reisjes hebt gemaakt met het bedrijf of dat je een bepaalde rang hebt behaald in het bedrijf. Dat heb je dan nog gewoon niet. Kies er dan voor om te vertellen wat het jou gaat brengen. Het is daarbij niet de bedoeling dat je een één of ander lulverhaal gaat ophangen. Vertel een open en eerlijk verhaal, waarbij je je kwetsbaar opstelt, waarin je deelt wat jij denkt dat deze business of dit product je gaat brengen. Daar kun je gewoon heel eerlijk over zijn. Ben je al wel langer bezig, dan heb je hier als het goed is al wel een verhaal, zo niet doe dan wat ik hierboven geschreven heb. Dit is hoe het er voor mij uit kan zien: Met het beginnen van mijn eigen business wordt het mogelijk om voor mezelf financiële vrijheid te creëren en durf ik weer te dromen van een leven waarin ik weer wat kan betekenen voor een ander. Zoals je ziet heb ik gekozen voor de optie, wat ik geloof dat deze business voor mij gaat brengen.  

Voorbeeld elevator pitch

Mijn naam is Mariska en de afgelopen jaren heb ik door gezondheidsredenen niet gewerkt. Na een hartinfarct werd ontdekt dat ik een chronische hartaandoening heb en na experimenteren met diverse medicatie die niet hielpen, ging ik op zoek naar alternatieven. Tijdens de zoektocht naar alternatieve manieren om verlichting te krijgen van de aandoening die ik heb, leerde ik via Instagram Danielle kennen. Zij liet mij kennis maken met essentiële oliën. Sinds ik deze oliën en nog wat andere natuurlijke supplementen gebruik ben ik van een zielig hoopje mens veranderd in een zelfverzekerde netwerk marketing boss babe. Niet lang nadat ik was begonnen met de essentiële oliën en de natuurlijke supplementen, ging ik het delen met de mensen om mij heen. Want het was gewoon een wonder wat er met mij was gebeurd en op een gegeven moment gingen mensen vragen: als het bij jou wondertjes veroorzaakt, kan dat dan ook bij mij? Toen ik hoorde, dat ik door te delen en mensen net zo enthousiast te krijgen als mezelf, geld kon verdienen, ging er voor mij een enorme deur open. Met deze stap, het beginnen van mijn eigen business, wordt het mogelijk om voor mezelf financiële vrijheid te creëren en durf ik weer te dromen van een leven waarin ik wat kan betekenen voor een ander. Zoals je ziet bevat mijn pitch een stukje product en opportunity. Dus als je dat fijner vind kun jij ook een combinatie van de twee gebruiken. Kijk gewoon waar jij je het prettigst bij voelt. Mijn pitch duurt circa 60 seconden wat de meest ideale lengte is. Maar iets langer is ook oké als het maar niet meer dan 2 minuten is!  

Moeite met het schrijven van je pitch?

Ik vond het lastig om mijn pitch te schrijven. Om mezelf op weg te helpen, heb ik een sjabloon ontworpen waarin je dit stap voor stap kunt doen. Klik op de button hieronder om dit sjabloon te downloaden voordat je aan de slag gaat. Maar het gebruik van dit sjabloon is geen garantie dat inspiratie zomaar op komt borrelen. Ik gebruik ter ondersteuning essentiële oliën die mij inspireren maar die ook eventuele blokkades die ik in mijn hoofd heb en die eigenlijk ieder mens wel heeft, tijdelijk of voorgoed op te heffen. Mijn favoriete blend hiervoor heet Valor maar ook citroenolie is er één die ik hier graag voor gebruik. Gebruik de olie in je diffuser of doe een druppel op je hand, wrijf je handen over elkaar, maak een kommetje met je handen en plaats deze over je neus en inhaleer een aantal keren diep in. Pak je pen en laat de woorden stromen. Maak het jezelf makkelijk door eerst de vragen te beantwoorden. Daarna knoop je het aan elkaar en maak je er een geheel van. Lees het een paar keer door, haal alle overtollige nietszeggende woorden en zinnen eruit en laat het voorlopig hierbij.  

BT-elevator-pitch.jpg

Maak het je eigen

Vanaf het moment dat je elevator pitch klaar is, ga je hem zo vaak als je kunt hardop oefenen. Oefen tegen de spiegel, je man, je kinderen, wanneer je aan het schoonmaken bent thuis, wanneer je in je auto zit. Net zolang tot het er als vanzelf uitrolt. Je zult merken dat je elevator pitch alweer is veranderd ten opzicht van de eerste versie. Maar dat is normaal, laat dat gebeuren. Het verhaal moet je eigen worden en passen bij jou.  

Resources

10 extra tips die je helpen, bij het schrijven van je elevator pitch, deel ik in mijn Facebooklive - bekijk hier

 

Waren deze tips waardevol voor jou?

Ik hoop het van harte! Want ik doe elke week mijn uiterste best om de beste tips die mij helpen in mijn business, met jou te delen. Zodat jij ook een succesvolle marketing business kunt runnen, terwijl je je droomleven ontwerpt.

Wil je deze informatie delen, omdat je graag waardevolle tips deelt met de mensen om je heen? Klik op één van de knoppen onder dit artikel en vertel wat jou vandaag het meeste heeft aangesproken.

Elke maandag vind je op het blog een nieuwe video training en gratis resource. Iedere dinsdag doe ik een Facebooklive met ruimte voor Q & A dus zorg dat je dit niet mist www.facebook.com/bespokebyyou Ik hoor graag hoe jij over dingen denkt! Beantwoord onderstaande vraag in de reacties.  

Vraag van de week

Heb je al een elevator pitch maar heb je hem nog niet gebruikt omdat je wacht totdat hij perfect is? Of denk je eigenlijk dat je hem gewoon helemaal niet nodig hebt?

Laat het me weten hieronder in een reactie.