5 redenen voor meditatie irritatie?

Meditatie irritatie

Overal lees je het terug: het wondermiddel meditatie. Je moet bijna wel onder een steen geleefd hebben om niet iets gelezen te hebben over meditatie en anders is het je wel aangeraden. Dat aanraden kan zowel door een professional zoals je dokter of een psycholoog zijn gedaan als door een van je vrienden of vriendinnen bij de lunch. Meditatie verandert je brein, het vermindert je stressniveau, het voorkomt allerlei welvaartsziekten, kortom, het wondermiddel van deze tijd. Maar bijna nergens lees je iets terug over hoe moeilijk het kan zijn, hoe frustrerend, hoe ontmoedigend je pogingen kunnen voelen. Tijd voor een eerlijke blog dus. Al 30 jaar doe ik pogingen tot meditatie en heel eerlijk? Zo’n leeg hoofd krijgen is me echt nog nooit gelukt. Stapels met boeken heb ik doorgeworsteld en allerlei tips uitgeprobeerd, speciale weekenden gevolgd maar het enige dat bij mij helpt is om juist wél ergens aan te denken. Er blijken verschillende redenen waarom het zo lastig is om te mediteren of om aan mediteren te beginnen.

1. Te druk of te gestrest

Ik snap het hoor, rondrennende kinderen, drukke baan of studie, sporten, net te laat voor die opdracht en socializen is ook belangrijk. En als je dan toch tijd over hebt, dan kan beter die was even gedaan worden in plaats van 10 minuten voor jezelf. Echt, mediteren is niet alleen maar monnikenwerk waarbij je uren aan het mediteren bent op een kleedje. Gewoon even 10 minuten de tijd nemen voor jezelf kan echt niet slecht zijn. Over monniken gesproken, een bekende uitspraak van hen is:

Dagelijks 10 minuten mediteren. Heb je het te druk? Dan 20 minuten. Ben je te gestrest? Dan 30 minuten.

 

2 Niet kunnen stoppen met denken

Zelf heb ik niet één gedachte die door mijn hoofd raast maar wel vijfhonderd bezigheden en nog meer gedachten dan er letters in het dikste boek staan. En dat allemaal achter elkaar. Dit is nou precies waar meditatie je bewust van maakt. Al die gedachten die op de achtergrond door je hoofd razen. Juist door even stil te zijn word je jezelf bewust van wat er op de achtergrond ‘meedenkt’. Door dit tijdens mediteren tegen te houden wordt het alleen maar erger. Als een bal die je in het zwembad onder water probeert te houden schieten de gedachten omhoog. De kunst blijkt om één gedachte te nemen en die tot rust te brengen of om een kabbelend beekje voor je te zien en daar iedere gedachte die opkomt op een blaadje langzaam de rivier af te laten varen. Probeer het maar eens en mocht het riviertje een stroomversnelling worden, dan mag je jezelf concentreren op het eerst rustiger laten worden van de rivier.

3 Te veel afleiding

Makkelijk praten zo’n monnik in Tibet. Lekker rustig in zo’n klooster waar iedereen aan het mediteren is in plaats van “maaaaam, waar liggen mijn sokken”? of de neus van mijn hond tegen mijn been die nu écht vraagt om te spelen. De kunst is om een rustig(er) tijdstip te zoeken of er zelf een te creëren. Vraag of iedereen je even met rust wilt laten en laat gebeurtenissen daarna gewoon aan je voorbijtrekken. Gedachten van binnenuit en gebeurtenissen van buitenaf zijn er nou eenmaal. Neem ze waar, stop ze niet weg maar doe er verder niets mee. Laat ze gewoon weer gaan. Oefenen dat je niet overal op hoeft te reageren is een belangrijk deel van meditatie. De rust die je zoekt, vind je alleen van binnen, niet buiten.  

4 Er geen nut van inzien

Een hele lange rij onderzoeken heeft uitgewezen dat meditatie goed is voor je lijf en geest. Het ene onderzoek is wetenschappelijker dan het ander maar allemaal komen ze tot een positief resultaat. Echt, je komt er niet onderuit dat een vorm van meditatie goed voor ons als mens is. Ik merk dat de mensen die zeggen dat het niets voor hen is, vaak denken dat je op een matje in een voor velen van ons onmogelijke yogahouding, uren met je ogen dicht moet zitten. Dat blijkt gelukkig niet het geval te zijn, er zijn vele manieren om meditatie te beoefenen. Soms is het ook weerstand. Mediteren is werken aan jezelf en het kan veel losmaken en je daardoor rusteloos doen voelen. Het kan ook zijn dat je het lastiger vindt dan anderen. Als je bijvoorbeeld AD(H)D hebt, kan het lastig zijn om die orkaan aan gedachten die langskomt tot bedaren te brengen. Al zijn daar tegenwoordig ook natuurlijke hulpmiddelen voor.  

5 Het lukt me gewoon niet om het te doen

Eigenlijk kan je niets verkeerd doen. Er is geen goed of fout. Er zijn gelukkig veel verschillende manieren van meditatie. Het kan zijn dat de een je gewoon niet goed ligt maar dat andere vormen je heel goed bevallen. De klassieke meditatie is ook meteen de moeilijkste, maar dit betekent niet dat andere vormen minder effectief zijn voor je gezondheid. Zitten in de klassieke houding en er dan een klank of een zin die je steeds herhaalt aan toevoegen helpt vaak al enorm. Het bekende ‘Ohm’ kan werken maar je kunt ook een ander woord nemen. Als zin kun je bijvoorbeeld een affirmatie gebruiken. Ook mindfulness oefeningen kunnen je helpen door bijvoorbeeld met bewuste aandacht je voeten neer te zetten terwijl je loopt. Oefen eerst eens 5 of 10 meter en doe dan weer wat anders. Maar ook de afwas doen of groenten snijden terwijl je bewust je aandacht richt op wat je doet, hoe het aanvoelt kan je al helpen om spanning af te laten vloeien. Ook geleide-meditaties of ontspanningsvisualisaties kunnen helpen om direct je stressniveau naar beneden te helpen. Zo hoef je zelf alleen maar te luisteren en te volgen.

 

Meditatie hoeft niet altijd perfect te zijn

Meditatie en mindfulness gaat om het je bewust worden van gedachten en emoties zonder dat je deze wilt veranderen, zonder er een waardeoordeel aan te geven. Iedereen die regelmatig mediteert weet dat het de ene keer makkelijker gaat dan de andere keer. Er is echter geen goed of fout. Wat doe je als je nou juist last hebt van vervelende gedachten en gevoelens die steeds opkomen?  Dan kan het bijna onmogelijk voelen om ‘bij je gedachten te blijven’ of  ‘je gedachten los te laten’. En hoe heftiger de gevoelens des te heftiger is het om ‘te blijven bij je gevoelens zonder te reageren’. Wandelmeditaties zijn dan een stuk beter of gebruik andere technieken die ook goed zijn om stress af te laten vloeien. Lachen, dansen op je favoriete muziek of yoga.   Laat mediteren geen moeten worden!  

Pin voor later

5 redenen voor meditatie irritatie en waarom het niet erg is