Diy lippenbalsem en scrub voor verzorgde, zachte, glanzende lippen

Diy lippenbalsem scrub

De herfst is nu echt officieel, want sinds een paar dagen voelen mijn lippen droog en gebarsten aan. Voor mij altijd een teken dat het kouder en schraler buiten wordt. En niet te vergeten dat de luchtvochtigheid in huis is gedaald. De hoogste tijd dus voor een diy lippenbalsem en scrub.  

Waarom drogen onze lippen zo uit?

Dat heeft verschillende redenen. Nu het kouder is drinken we vaak minder. Dit betekent dat je vochthuishouding uit balans raakt. Resultaat kan dan onder andere zijn; droge, gebarsten lippen, droge ogen en een droge huid. Dus blijf vooral ook tijdens de koudere maanden goed drinken. Want ons lichaam heeft vocht nodig. Daarnaast is de luchtvochtigheid ook echt een dingetje. Zeker in de goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig is dit iets waar je wel wat meer aandacht aan mag besteden. Bij ons is de luchtvochtigheid als snel onder de 25%, terwijl het 50% + moet zijn. Je merkt dit ook doordat je snel statisch bent. Maar wanneer je continu een droog kuchtje hebt wat je niet kunt thuisbrengen. Je ogen prikkerig en droog aanvoelen. Dan is het de hoogste tijd om je luchtvochtigheid in huis te meten. Hier kun je een hygrometer voor gebruiken. Nu kun je natuurlijk die ouderwetse, suffige bakjes ophangen aan al je radiatoren of je gebruikt één of meerdere luchtbevochtigers. Vorig jaar zijn wij zelf overgestapt op een Philips luchtbevochtiger en een diffuser om de lucht te bevochtigen. Voordeel van de diffuser is dat ik dan ook mijn huis lekker kan laten ruiken. Of mijn mood positief kan beïnvloeden. Maar ik dwaal af, we hadden het over droge lippen.

Vervelende velletjes

Wanneer ik droge gebarsten lippen heb, moet ik altijd opletten dat ik niet met mijn tanden de velletjes los ga trekken. Je weet vast wel wat ik hiermee bedoel…? Pijnlijk! Dus om te voorkomen dat ik ga zitten trekken, scrub ik mijn lippen. Op die manier komen de velletjes los en worden mijn lippen weer zacht. Meng een theelepel (witte of riet) suiker met een theelepel olie (olijf-, amandel- of bv. kokosolie) naar keuze, meng dit goed samen en ga aan de slag. Ja echt zo simpel is het! Je kan natuurlijk ook een grotere hoeveelheid maken en in een klein potje bewaren zodat je het altijd bij de hand hebt, ook onderweg. De scrub breng je makkelijk aan met je vinger. Maak rustige circulerende bewegingen over je lippen totdat je het idee hebt dat alle losse velletjes zijn verdwenen. Oh trouwens niet tussendoor je scrub opeten ;-). Het is  verleidelijk om het wel te doen. Maar wacht tot je klaar bent!  

Verzorgende diy lippenbalsem

Voor dit diy lippenbalsem recept heb je wel iets meer ingrediënten nodig dan de scrub, maar ‘be bold’ en schaf deze ingrediënten aan. Je zult ze zeker nodig hebben voor de andere leuke diy recepten op dit blog! :-)

  • (recycled) crème potje 50 ml of 2 (Hero) jampotjes á 30 ml (zie foto). Of gebruik je liever een tube, gebruik dan een paar oude (eerst goed schoonmaken)
  • 1 eetlepel bijenwas  (gebruik minder bijenwas als je wat zachtere balsem wilt. Dat doe ik de volgende keer want ik vind de balsem iets te hard)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • puntje honing
  • 5 druppels vitamine E olie
  • (optioneel) paar druppels van je favoriete essentiële olie, ik koos lavendel voor de verzorgende eigenschappen.

Hoe verder…

Begin met het steriliseren van het potje wat je gaat gebruiken. Glazen potjes kun je nat maken en ongeveer 15 minuten in een oven op ca. 120 graden laten drogen. Plastic potjes kunnen smelten dus was deze goed af met een afwasmiddel. Spoel goed af, droog het af en wrijf met een in alcohol gedoopte doek  het potje van binnen en buiten. Deze stap is belangrijk, zodat je lippenbalsem langer houdbaar blijft. De vitamine E wordt ook toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen maar het kan geen kwaad zo hygiënisch mogelijk te werken (vergeet dus niet voordat je begint je handen te wassen). Haal je potje uit de oven (met ovenhandschoen ;-) ) en laat het afkoelen.

Nu beginnen we met de lippenbalsem. Smelt au bain marie de bijenwas in bijvoorbeeld je Pyrex maatbeker, voeg de kokosolie en de honing toe wanneer de bijenwas voor ongeveer de helft gesmolten is.

Lippenbalsem wax smelten

Wacht totdat alles goed gesmolten is en roer dan de druppels vitamine E en eventueel de essentiële olie door. Schenk het vloeibare mengsel zo snel mogelijk in je potje en laat het afkoelen. Je zal zien dat dit heel snel gaat.  

Door schade-en-schande....

Gebruik wegwerp aluminiumbakjes en plastic lepels als je geen zin hebt om je spullen schoon te boenen. Je kan deze in een plastic zak bewaren om de volgende keer weer her te gebruiken bij een recept waar bijenwas in gebruikt wordt.

Typisch zo’n door-schade-en schande-word-je-wijs tip, want het kwam pas in me op nadat ik het al in mijn dure  Pyrex maatbeker had gedaan. Ik baalde stevig want het is echt lastig schoonmaken. Moet je toch je gebruikte spullen schoonmaken, leg alles dan in heel warm water met een scheutje afwasmiddel. Pak een oude afwasborstel en schrob de bijenwas eraf. Kan zijn dat je het nog een keer na moet wassen. Of verwarm alles weer zodat het smelt en schraap zoveel mogelijk eruit en als laatste haal je een krant erdoor. Pas op! De maatbeker is dan nog heel warm.

Het laatste alternatief is een maatbeker van glas speciaal apart houden om je bijenwas recepten mee te maken. Eentje met een deksel is dan handig, anders krijg je de volgende keer allemaal stof in je recept. Niet echt hygiënisch maar ook niet echt tof. We willen graag van je horen! Laat ons weten of deze recepten voor jouw droge gebarsten lippen werken of juist niet, stel ons een vraag of laat gewoon een reactie achter. Wil je meer lippenbalsem of scrub recepten met verschillende eigenschappen, geurtjes, smaakjes enz….volg ons dan op Pinterest.  

Pin voor later

DIY lippenbalsem en scrub om je droge en gebarsten lippen te verzorgen  

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.