Hoe overwin je blokkades die je tegenhouden actie te ondernemen

We houden onszelf heel vaak tegen in een heleboel dingen. We kiezen er liever voor de omstandigheden of personen om ons heen de schuld te geven. Terwijl we eigenlijk onszelf meer tegenhouden dan we willen toegeven of ons zelfs realiseren.

Je hebt een geweldig plan of doel in je hoofd, maar op de één of andere manier lukt het maar niet om het ten uitvoer te brengen. De reden? Omdat je hoofd niet daar is, waar jij wilt dat het is.  Je hebt blokkades. Je wilt bijvoorbeeld wat meer bewegen, je wilt gezondere keuzes maken - omdat het beter voor je lichaam is, of misschien wil je je gewoon beter voelen dan je nu doet.

Dat stemmetje

Maar ja dan is er dat stemmetje, soms hoor je het niet eens - maar het is er wel degelijk. Het zegt:
  • Wat heeft het nou voor een zin om te bewegen, je wordt er toch niet beter van. Je hebt het al vaker geprobeerd en het helpt toch niet!
  • Hoezo niet snoepen, je bent toch al ziek, je mag toch ook wel eens een verzetje.
  • Ik ben ziek, dus ik kan me toch nooit beter voelen, waarom zou ik het proberen.
Het zijn deze gedachten of blokkades (hoe je ze ook maar wilt noemen) die je tegenhouden om je fitter te voelen en te genieten van de buitenlucht. Die ervoor zorgen dat de bank je thuishaven blijft. Dat je je rot en ziek voelt en soms zelfs heel erg zielig.

Ik weet zeker dat er vaak genoeg momenten zijn waarop je denkt: vanaf morgen wordt het anders. Dan ga ik actie ondernemen! Maar helaas, morgen komt en gaat zonder dat er iets gebeurt. Dus wil je het werkelijk anders? Dan is het de hoogste tijd om je blokkades onder de loep te nemen.

 

Aanval tijdens het rijden

Eén van mijn blokkades was dat ik niet durfde autorijden omdat ik bang was dat ik een aanval zou krijgen. Want stel je voor wat ik een ander dan aan kon doen! Ik was het helemaal beu om afhankelijk te zijn van anderen, wanneer ik ergens naartoe wilde. Daarnaast miste ik ook de vrijheid die autorijden met zich meebrengt. Daarom besloot ik als volgende stap in het opruimen van mijn blokkades, deze aan te pakken.

Op 17 oktober stapte ik in de auto en reed ik heen én terug naar de golfbaan. Het ging helemaal goed en ik voelde me de koning te rijk. Dat smaakte naar meer. Allez hup, de week erop ging ik weer. Maar dit keer ging het op de terugweg mis. Terwijl ik bij het stoplicht stond te wachten kreeg ik een infarct die zwaar genoeg was om Nitro nodig te hebben. Ik voelde de paniek omhoog kruipen, maar ook de gedachte dat ik een keus heb. Dat laatste liet ik winnen. En heel gek, het zal wel niet zo zijn, maar voor mij voelde het wel zo: ik werd ineens heel kalm. Ik pakte mijn Nitro, spoot onder mijn tong en zei tegen mezelf: blijf gewoon rustig achter de auto's aanrijden dan komt het allemaal goed.

En goed kwam het, want ik kwam veilig thuis. Zonder de brokstukken die ik al zo vaak in mijn hoofd voorbij had zien komen de afgelopen jaren.

 

Resultaat van blokkades ontdekken

Dit is dus één van de resultaten die ik inmiddels heb geboekt. Want mijn leven is 180 graden anders sinds ik me steeds meer bewust ben van de stemmetjes. Ik hoor je denken: maar hoe doe je dat dan?

Het is heel simpel, maar niet persé makkelijk! Ga vanaf vandaag iedere keer dat je iets wilt doen, luisteren naar je innerlijke stemmetje. Wat hoor je? Schrijf dat op. Want in de eerste plaats is het belangrijk dat je je er bewust van gaat worden. Op een gegeven moment merk je dat je het niet meer hoeft op te schrijven, maar dat je het zelf al herkent. Wanneer deze fase aanbreekt wordt het wat makkelijker.

Zodra je wat wilt doen en je hoort je stemmetjes, heb je nu de kans deze te negeren. Pas dan de Mel Robbins methode eens toe, tel van 5 naar 1 en ga het dan gewoon doen. Je merkt dan dat het heel erg meevalt of misschien zelfs leuk is. Langzaamaan draai je het om en ga je steeds vaker iets wel in plaats van niet doen. Het werkt namelijk aanstekelijk.

 

Pas op!

Pas op de grootste valkuil! Blijf je bewust van wat je denkt, wanneer je iets wilt doen. Denk niet: nou gaat het wel vanzelf. Deels zal het wel vanzelf gaan, maar de comfortzone is een krachtig iets, dat graag wil dat je ernaar terugkomt en daar ook z'n best voor doet. Lees dit artikel 'Verandering, weerstand en....actie' nog maar eens door.

Een handig hulpmiddel voor mij zijn mijn dagelijkse routines. Gek genoeg helpen deze om dat bewustzijn alert te houden. Klinkt misschien tegenstrijdig, want aan routines koppel je niet direct alertheid. Maar routines die je mindful doet, doe je heel bewust. Dat is waarom het hierbij wel werkt. Geen idee hoe die routines eruit kunnen zien? Laat je inspireren! Mijn routines deel ik in mijn werkboek '7 ochtendrituelen voor succes' die je onder dit artikel direct kunt downloaden.

 

Wat als ze hardnekkig zijn?

Dat kan zeker gebeuren! Een favoriete manier van mij om van de hardnekkige blokkades af te komen is door een Aroma Freedom sessie te doen. Gelukkig heb ik in mijn Masterclass een opgenomen versie staan en heb ik de luxe dat ik met de live sessies van Marjolein mee kan doen. Maar heb je die luxe niet, bezoek dan de website van Marjolein Inspire to be en neem contact met haar op om een sessie met haar in te plannen.

Deze techniek zorgt ervoor dat je sneller van je blokkades afkomt en aan de slag kunt met wat je wel wilt. Tegenwoordig gebruik ik een deel van de techniek, wanneer ik de stemmetjes hoor opkomen. Dan druppel ik wat olie op mijn hand (persoonlijke favoriet is de Motivation blend) en inhaleer dit diep en tel van 5 naar 1 en ga vol goede moed aan de slag. Mijn dagen zijn weer gevuld met leuke, inspirerende productiviteit en op de bank hangen doe ik alleen nog tussendoor om echt even te rusten.

Wat is één van de dingen die jij iedere keer anders wilt doen, maar wat gewoon steeds niet wil lukken? Deel het met ons in de reacties.

 

[et_bloom_locked optin_id=optin_3]

 

Pin voor later

Hoe herken je blokkades die ervoor zorgen dat je de bank niet afkomt.