Zijn appelcider azijn en appelazijn hetzelfde?

Zijn appelcider azijn en appelazijn hetzelfde? Dat is een hele goede vraag en het antwoord is ja. Ze zijn exact hetzelfde. Maar appel cider dat is wel wat anders. Dat is namelijk een alcoholisch drankje gemaakt van appels. Dus vanaf nu kun je vol vertrouwen deze vraag beantwoorden mocht die je gesteld worden.

 

Wat is appelcider azijn?

Appelcider azijn wordt gemaakt van appels die worden gefermenteerd. Het is amber- of goudkleurig en wordt gepasteuriseerd of gefilterd. De term azijn is afkomstig van het Franse woord "vin aigre" wat "zure wijn" betekent, maar dit zegt niets over het type alcohol wat gebruikt wordt. Want je kunt elk type alcohol gebruiken ;-)

De zure smaak van deze azijn wordt veroorzaakt door azijnzuur, dat is een zuur die ontstaat tijdens het fermentatieproces. Appel cider azijn wordt gebruikt in de keuken en als huis-, tuin- en keukenmiddel bij allerhande klachten. Lees het artikel wat al eerder op dit blog verscheen over appelcider azijn. Het wordt vaak ingezet als een natuurlijk huismiddeltje in combinatie met water en honing. Het wordt beschouwd als ondersteunend bij diverse gezondheid condities zoals candida, overgewicht, jicht en artritis.

 

Hoe wordt het geproduceerd

Azijn wordt gemaakt door ethanol te laten oxideren, wat vervolgens azijnzuur oplevert. De manier van azijn en alcohol maken lijken erg op elkaar, met één klein verschil. Namelijk de manier waarop de rauwe ingrediënten worden gefermenteerd.

Met appelcider azijn worden appels fijn geperst om zo hun vocht vrij te geven, daarna wordt er gist toegevoegd om het fermentatieproces te starten. Vaak wordt warmte en suiker toegevoegd om het fermentatieproces te verbeteren. Tijdens het fermentatie proces druppelt gist in de vorm van een soort slib naar de bodem van de fles. Hier zitten heel veel gezonde goodies in. Kies daarom altijd voor de troebele versie van appelcider azijn wanneer je wilt profiteren van de gezondheidseffecten van appelcider azijn.

 

Verschil met alcohol

Zoals ik al schreef is er één verschil met alcohol. De slib die bij de appelcider azijn gewoon op de bodem van de fles blijft liggen wordt bij het maken van alcohol juist afgevoerd. Wanneer het gist is uitgewerkt stopt het fermentatie proces, terwijl dus bij appelcider azijn dit door blijft gaan.

De gist is uiteindelijk ook uitgewerkt en er ontstaat een zuur vormende bacterie die de alcohol afbreekt tot azijnzuur. Tijdens het fermentatie proces vormen bijproducten van de gist en de ontstane bacterie een op een kwal lijkende substantie die 'de moeder' wordt genoemd. Deze substantie is terug te vinden in flessen appelcider azijn die ongefilterd of niet gepasteuriseerd is en geeft een troebel beeld.

Deze substantie kan geen kwaad en kan er uitgefilterd worden, maar men gelooft dat nou juist deze substantie de genezende eigenschappen bezit die men appelcider azijn toedraagt.

 

Waar kun je het allemaal voor gebruiken

Vier manieren deelde ik al eerder op het blog maar ik geef je er nog een aantal.
  1. Bij problemen met de spijsvertering, theelepeltje appelcider azijn in een glas water.
  2. Hardnekkig hik aanval. Neem een eetlepel van het goedje. Het is even letterlijk door een zure appel heen bijten, maar je hik is direct voorbij.
  3. Verzacht een zere keel. Mix 1/4 cup appelcider azijn met 1/4 cup warm water en gorgel ieder uur.
  4. Kan de cholesterol verlagen. Gebruik 30 ml per dag in je water, maaltijden etc.
  5. Ondersteunt een slechte spijsvertering. Voeg een theelepel honing en appelcider azijn toe aan een glas warm water. Drink dit 30 minuten voordat je gaat eten.
  6. Opent een verstopte neus. Mix een theelepel azijn met een glas water en drink het op. Doe het dit een paar keer per dag totdat je neus weer vrij is.
  7. Weg met de roos in je haar. Mix 1/4 azijn met 1/4 water in een sprayflacon en spuit dit op je hoofdhuid. Wikkel je haar in een handdoek en laat het van 15 minuten tot een uur intrekken. Was daarna je haren zoals je normaal. Doe dit twee keer per week voor de beste resultaten.
  8. Energie boost. Neem de volgende keer wanneer je moe bent twee eetlepels azijn gemixt met een groentesap of water om je energie niveau op te peppen.
  9. Last van kramp in je benen in de avond en nacht? Mix dan twee eetlepels appelcider azijn en een theelepel honing in een glas warm water.
  10. Vieze, stinkende adem. Gorgel ermee of drink een theelepel azijn eventueel verdund met water.
Lees ook 'Gezichtstoner – #DetoxJeGezicht' waarin appelcider azijn ook een belangrijke rol speelt.

Waar ga jij appelcider azijn voor gebruiken?

 

Pin voor later

Is er verschil tussen Appelcider azijn en appelazijn