Essentiële oliën, essentials voor je velletje – (5)

Leuk dat je er bent, bij alweer de vijfde en laatste aflevering van onze informatieve serie over huidverzorging. Een korte recap: voor homemade bodybutters die echt iets voor je huid doen, zijn drie componenten nodig: een sterke basisboter (wij gebruikten cacaoboter, alle andere butters kunnen ook); een carrier olie (zoals jojoba-, amandel- of kokosolie) en essentiële olie. Met laatstgenoemde voeg je sterke heilzame eigenschappen én een heerlijk geurtje toe aan je zelfgemaakte bodybutter. Maar wat zijn essentiële oliën nou precies?

 

Wat zijn essentiële oliën?[1]

Essentiële oliën zijn al duizenden jaren in gebruik. Er zijn verschillende soorten, met elk een eigen heilzame werking. Afhankelijk van soort en doel is de olie op een aantal manieren te gebruiken. Het is wel slim om je een beetje te verdiepen in essentiële olie; bij onjuist gebruik kun je een averechtse werking krijgen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld oliën die meer verdund moeten worden dan anderen. Er is op internet genoeg informatie te vinden over de toepassingen, de werkzaamheid en de soorten essentiële olie; we stippen vandaag wat onderwerpen aan. En mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust, wij werken dagelijks met ze!

Essentiële olie wordt ook wel etherische, aromatische of vluchtige olie genoemd. Omdat het bij kamertemperatuur vloeibaar is noemen we het olie; het bevat echter geen vet en verdampt én ontbrandt snel. Deze oliën worden gewonnen via destillatie of persing uit plantenonderdelen (blaadjes, schillen, stam, bloemen, zaden en wortels) en zijn zo krachtig dat je er echt maar een heel klein beetje van nodig hebt (mits je een puur product gebruikt). Slechts een minderheid van alle planten is in staat etherische olie te produceren. Van die planten bevatten de meeste slechts 1% etherische olie. Wel kan soms van één plant verschillende oliën worden gewonnen.

Hoe, wat, waar essentiële oliën

 

Kostbaar

Dit verklaart al een beetje waarom sommige essentiële oliën ronduit duur zijn: er zijn veel planten nodig om een bescheiden hoeveelheid olie te produceren. Synthetische olie of de olie aanlengen met vulstoffen is stukken goedkoper; de eerste wordt vaak gebruikt in parfums om geur na te bootsen. Let op! De ondersteunende werking voor de gezondheid zijn bij synthetische olie nihil en bij oliën met vulstoffen sterk afgenomen.

Ook hier geldt dat voor de beoogde heilzame werking je de 100 % pure olie nodig hebt. Het is alleen heel lastig om via het etiket te weten te komen of je te maken hebt met 100% pure essentiële olie, omdat fabrikanten van synthetische olie al bij 5% natuurlijke olie mogen vermelden dat het om pure olie gaat.

Een iets minder kostbare methode is vloeistofextractie. Er ontstaat dan geen etherische olie, maar een extract. Deze is minder krachtig en je hebt er dus meer van nodig. Voordeel hiervan: het is leuk en gemakkelijk zelf te maken! In onze #BBYtribe bibliotheek (mapje Wodka recepten) staat uitgebreid beschreven hoe je dat doet. Je krijgt toegang tot onze bibliotheek als je je inschrijft voor onze tweewekelijkse tribenieuws.

 

Geneeskrachtige werking

Over het gebruik van essentiële oliën ter ondersteuning van je gezondheid is van alles te googlen. Zo zijn er binnen de aromatherapie, drie verschillende stromingen te ontdekken. De eerste gebruikt de geur van de oliën, de tweede gebruiken ze inwendig en de laatste met name topisch (op de huid smeren). Er is geen sprake van beter of slechter maar meer wat jouw het meeste aanspreekt. Wil je een idee krijgen wat de oliën voor je kunnen betekenen? Lees dan deze pagina door en wordt verrast door de veelzijdigheid van de oliën. Leden van ons Young Living team in de olie kunnen (betaald) toegang krijgen tot nog uitgebreidere informatie op deze site, interesse! Stuur ons een berichtje dan nemen we contact met je op.

 

Ga verstandig om met essentiële olie

Gebruik essentiële olie niet lukraak. Het zijn krachtige oliën die je niet zomaar ergens op of in kunt kwakken. De meeste soorten dienen gebruikt te worden in combinatie met een carrier olie; er zijn er maar een paar die je rechtstreeks op de huid mag gebruiken (en dan ook nog maar een klein drupje). Let op dat je alleen pure oliën gebruikt in je diy verzorgingsproducten, anders doe je het 'natuurlijke' van diy producten alsnog helemaal teniet en dat is toch niet de bedoeling? Laat je dus vooraf goed informeren (dit kan via mijn besloten facebookgroep) of google eerst voordat je koopt of bestelt!

 

Met essentiële olie voeg je geneeskrachtige werking en een heerlijk geurtje toe aan je huidverzorgingsproduct

Hoe bewaar je essentiële olie?

Ga er verantwoordelijk mee om: sluit de flesjes goed af, bewaar op een koele, donkere plaats en ver buiten het bereik van kinderen of huisdieren.

 

De bekendste soorten:

Bergamot** Mandarijn*
Cederhout Patchouli
Citroen* Pepermunt
Copaiba Roos
Eucalyptus Rozemarijn
Geranium Sandelhout
Grapefruit* Sinaasappel*
Frankincense Theeboom(teatree)
Kruidnagel Tijm
Lavendel  Ylang-ylang
* Bij gebruik op de huid 12-24 uur uit de zon blijven * *Bij gebruik op de huid tot 72 uur uit de zon blijven

 

Onze keuze

Wij hebben na maanden onderzoek besloten om te kiezen voor Young Living essentiële oliën, we hebben hier al een uitgebreid artikel aan gewijd. Inmiddels heb ik geleerd dat Young Living ongeveer negentig testen loslaat op de oliën voor en na ze gebotteld zijn om ervoor te zorgen dat er absoluut niets anders inzit dan alleen de pure essentiële olie. Zelfs de grond waar men de planten laat groeien moet 100% pesticiden vrij zijn. Veel wordt met de hand geoogst (vandaar ook een hoge kostprijs) omdat sommige bloemen te fragiel zijn en door machines zouden deze minder olie opbrengen dan wanneer je het met de hand oogst. Wil je een keer een oogst meemaken en het hele destillatie proces bekijken? Dat kan! Laat het weten in de reacties we nemen contact met je op.

 

Informatieve serie

Er valt nog zoveel meer te vertellen over essentiële oliën, maar dat wordt te lang voor dit ene artikel. Mariska heeft daarom een e-mailserie gemaakt speciaal voor jou. Hier gaat ze dieper op de materie in door middel van onder andere 3 video's. Wil jij wel meer weten? Schrijf je hieronder in voor deze e-mail serie en leer alles over pure essentiële oliën en wat ze voor jou en je gezin kunnen betekenen.

So far onze informatieve serie over de huid. Hopelijk heb je er iets aan gehad en werd je geïnspireerd! Hoe dan ook, we horen graag je reactie. Vragen of tips zijn ook altijd welkom, hieronder of op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest. En zijn er onderwerpen waar jij graag een aantal afleveringen aan gewijd zou willen zien, please, shoot!

We beloven alvast dat we binnenkort een aantal essentiële oliën wat uitgebreider zullen behandelen. Hou ons dus in de gaten!

Veel liefs en tot gauw, Miranda

[et_bloom_inline optin_id=optin_7]

 

Pin voor later

Met essentiële olie voeg je ondersteuning voor je lichaam en een heerlijk geurtje toe aan je huidverzorgingsproduct

 

[1] Bronnen: Scratchmommy en Wikipedia