Serie over de huid: verleid je velletje met cacaoboter (3)

Yes! Het is weer #lekkerinjevelletjedag! Leuk je weer te zien bij deel 3 van onze serie over huidverzorging. Na het introotje over de huid en een overzicht van te vermijden ingrediënten in onze verzorgingsproducten willen we jullie deze woensdag verleiden met iets lekkers: cacaoboter. Heerlijk in een smoothie, door een sapje of toetje, maar ook een super lekkere basis voor een echt gezonde bodybutter! Voor een weldadige, werkzame en puur natuurlijke bodycream of -butter heb je drie componenten nodig:
  1. een krachtige, werkzame basis
  2. een effectieve dragende olie (carrier oil)
  3. een passende (of favoriete) essentiële (etherische) olie
Als werkzame, krachtige basis is cacaoboter een uitstekende keuze.

 

Oorsprong[1]

Cacaoboter is een heerlijke, gezonde basis voor homemade bodybutterDe boter komt van de bonen van de cacaoboom, een inheemse boom in Midden- en Zuid-Amerika. De Maya’s waren de eersten die deze cacaobomen teelden (250 – 900 na Chr.). Later gebruikten de Azteken de bonen onder andere als ruil- en betaalmiddel. In de 17e en 18e eeuw werd cacao aangeplant in Azië, en later ook in Afrika. Vandaag de dag komt de cacao uit Afrika, Zuid-Amerika en de Caraïben.

 

Proces

De cacaoboom levert 30 tot 40 vruchten per jaar. Ze worden geplukt en vervolgens opengebroken. Elke vrucht bevat 40-50 bonen, die per stuk ca. een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus 1 tot 2 kilogram bonen. De bonen worden gemalen tot cacaomassa. Deze vettige brij wordt door persing gescheiden in cacaopoeder en ruwe cacaoboter, eigenlijk een plantaardig vet. En het is deze ruwe, niet geraffineerde, organische cacaoboter die de magische eigenschappen bezit waar onze huid zo happy van wordt!

 

De verleidelijke eigenschappen van cacaoboter[2]

Vochtinbrengend: cacaoboter is een romige, rijke moisturizer. Het smelt als het ware op je huid en wordt heel gemakkelijk opgenomen. Het voedt daarmee niet alleen je huid, maar zorgt ook voor een prima bescherming. Antioxidant: cacaoboter bevat een hoog gehalte antioxidanten. Deze helpen bij het neutraliseren van de vrije radicalen, zodat je huid herstelt in plaats van beschadigt. Sommigen beschouwen deze boter als hèt middel om huidveroudering te vertragen of striae en littekens te vervagen. Ook fijn te weten: door de antioxidanten is de houdbaarheid van cacaoboter ook veel langer (een aantal jaren!) dan andere natuurlijke boters en oliën.

Lekker luchtje: de licht chocoladeachtige geur van cacaoboter is gewoonweg heerlijk. Het werkt ontspannend en vermindert stress. Omdat het zo goed valt te combineren met allerlei carriers en essentiële oliën is cacaoboter een geweldige basis voor zelfgemaakte huidverzorgingsproducten. Je maakt in een mum van tijd je eigen bodybutter met je favoriete geur! Allergie vrij: cacaoboter is geen hoog allergeen product: een allergie voor cacaoboter is zeldzaam. Voor mensen met allergieën kan cacaoboter dus een uitkomst bieden. Tevens staat het erom bekend dat het de jeuk – veroorzaakt door eczeem en psoriasis – kan voorkomen.

 

Belangrijk:

Om te kunnen genieten van de heilzame eigenschappen van cacaoboter, is het essentieel dat het product dat je wilt gebruiken (of maken!) ruwe, ongeraffineerde, organische cacaoboter bevat. Bij het raffineren verliest cacaoboter de werkzame stoffen.

 

Zelf maken!

Natuurlijk hebben we binnenkort een heerlijk, makkelijk te maken recept van homemade bodybutter met cacaoboter voor je op ons blog. Kun je ‘m gelijk uitproberen. Wel een waarschuwing: de kans bestaat dat je, zodra je die verleidelijke bodybutter gaat gebruiken, je nooit meer anders wilt… ;-)

Tot de volgende aflevering! Dan gaan we het hebben over allerlei dragende (carrier) oliën: jojoba, amandel en kokos. Mag je niet missen! Betaalbare rauwe cacaoboter kun je hier kopen. Haal alvast in huis zodat je binnenkort gelijk aan de slag kunt ;-) . Ook verslaafd geraakt aan cacaoboter? Heb je zelf recepten met cacaoboter die je graag met ons wilt delen of wil je een reactie plaatsen? Let us know op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest, of laat hieronder je bericht achter. We zijn echt benieuwd naar jouw verhaal!

 

Pin voor later

Cacaoboter is een heerlijke, gezonde basis voor homemade bodybutter

[1] Bron: Wikipedia [2] Bron: Scratchmommy