Etiketten checken: weet jij wat je smeert op je velletje?
In vervolg op de aflevering van vorige week doen we vandaag een klein onderzoekje naar de ins & outs (maar hoofdzakelijk de ins) van huidverzorgingsproducten. Zelf was ik nooit een kritische consument qua huidverzorging (‘Ha! De smeersels zijn in de aanbieding. Ruikt het lekker? Hup, meenemen die hap’); Mariska is al jaren een etikettenontcijferaar. Het kan geen kwaad om te weten wat er precies in onze bodylotions, dagcrème of andere verzorgingsproducten zit. Want het is lang niet altijd even fraai, wat de fabrikanten ons proberen aan te smeren. Daarom gaan we samen met jou etiketten checken!
Volgende week gelukkig een gezelliger onderwerp: cacaoboter. Jullie reacties, vragen of tips zijn van harte welkom!
Tot de volgende #lekkerinjevelletje!
Giftige bestanddelen
Rondstruinend op het internet kom je allerlei vervelende ingrediënten tegen. Een aantal is bewezen giftig, andere zouden irriterend kunnen werken. We willen niemand bang maken: ons doel is jullie te helpen met wat extra informatie. Vandaar dat we een paar bestanddelen hebben verzameld met een korte uitleg. Hier komen ze[1]:-
Ftalaten
-
Parabenen
-
Sulfaten
-
PEG's
-
Siliconen
-
EDTA
-
Synthetische kleuren
-
Formaldehyde
Etiketten checken
Met deze zorgwekkende lijst in de hand ging ik etiketten checken van de smeersels die ik thuis had staan. Wel eerst leesbril opzetten (hoe klein kun je lettertjes maken? Heel klein!). Best opgelucht, want geen enge parabenen of PEG’s te vinden. Maar googlen op de ingrediënten die wel vermeld worden, levert toch vraagtekens op. Zoals Dimethicone. Volgens sommigen zorgt die stof ervoor dat je huid wordt afgesloten. Je kunt je afvragen of dat goed is. Bovendien is het niet biologisch afbreekbaar: ook geen pluspunt. En dat is dan nog maar één ingrediënt uit een opsomming van 30!Dus?
Ik vind het nogal ondoorzichtige materie. Zelfs met scheikunde in je eindexamenpakket is het lastig exact te weten wat er allemaal in de producten zit die bij je lokale Etos of Kruidvat in het schap liggen en welke echt schadelijk zijn. Ik zou zeggen: als je happy bent met je huidige verzorgingsproduct, stay happy. Je bent in elk geval geïnformeerd. Wil je puur natuur en de zekerheid dat je geen gif op je lijf smeert, dan heb je de keus uit verschillende merken natuurlijke verzorgingsproducten. Of je maakt het zelf :-) ! En oh joy… dan ben je bij ons op de goeie plek. We helpen je graag met inspiratie, tips en recepten. Hartstikke leuk, eenvoudiger dan je denkt én 100% natuurlijk.Volgende week gelukkig een gezelliger onderwerp: cacaoboter. Jullie reacties, vragen of tips zijn van harte welkom!
Tot de volgende #lekkerinjevelletje!
Pin voor later
Categorieën
- Dinner (2)
- Food (3)
- Miscellaneous (1)
- DIY (7)
- DIY Gezondheid (8)
- Groen doen (9)
- Health (4)
- Beauty (11)
- Ontspullen (5)
- DIY Schoonmaak (31)
- DIY Huis (2)
- DIY Balkon/tuin (1)
- DIY Cosmetica (10)
- DIY Lifestyle (22)
- DIY Beauty (56)
- Feitjes en weetjes (35)
- Essentiële oliën (10)
- Savvy minerals (1)
- DIY koken & eten (14)
- Mindshift (19)
- CMD | hart (4)
- Home business training (5)
- Podcasts (2)
- tandpasta (1)
- overig (1)
- milieu (2)
- Coronaire microvasculaire dysfunctie (4)
- Human design (6)