Etiketten checken: weet jij wat je smeert op je velletje?

In vervolg op de aflevering van vorige week doen we vandaag een klein onderzoekje naar de ins & outs (maar hoofdzakelijk de ins) van huidverzorgingsproducten. Zelf was ik nooit een kritische consument qua huidverzorging (‘Ha! De smeersels zijn in de aanbieding. Ruikt het lekker? Hup, meenemen die hap’); Mariska is al jaren een etikettenontcijferaar. Het kan geen kwaad om te weten wat er precies in onze bodylotions, dagcrème of andere verzorgingsproducten zit. Want het is lang niet altijd even fraai, wat de fabrikanten ons proberen aan te smeren. Daarom gaan we samen met jou etiketten checken!

 

Giftige bestanddelen

Rondstruinend op het internet kom je allerlei vervelende ingrediënten tegen. Een aantal is bewezen giftig, andere zouden irriterend kunnen werken. We willen niemand bang maken: ons doel is jullie te helpen met wat extra informatie. Vandaar dat we een paar bestanddelen hebben verzameld met een korte uitleg. Hier komen ze[1]:

 
  1. Ftalaten

Ook wel: weekmakers. Schoppen je hormoonhuishouding in de war, mogelijk kankerverwekkend. Breken slecht af waardoor je uiteindelijk rondloopt met een hoopje ftalaten in je lijf. Bepaalde soorten worden van moeder op kind doorgegeven, waarbij vooral jongetjes de sjaak zijn. Komen voor in synthetische parfums, en hoeven daardoor niet expliciet op het etiket te worden vermeld.
  1. Parabenen

Worden gebruikt als conserveringsmiddel en zijn in verband gebracht met kanker, hormonale klachten, problemen in het endocriene systeem en allerlei allergieën. Zijn goed te herkennen op de labels als butyl-, propyl-, methyl- of ethylparabeen.
  1. Sulfaten

Werken reinigend en ontvettend, en het levert lekker schuim op. Vooral de agressieve soort komt veel voor in verzorgingsproducten. Kunnen huidirritaties, een te droge of juist te vette huid en huidschilfers veroorzaken. De soorten sulfaat zijn herkenbaar door –sulfate op het etiket.
  1. PEG's

Vermeldt het etiket stoffen met PEG ervoor, dan zijn dat PolyEthyleen Glycol (PEG) derivaten van die stof. Bij de chemische behandeling van die stof ontstaat een bijproduct: het kankerverwekkende 1,4 Dioxane. Vermijden dus, en verder ook alle ingrediënten waar PE voor staat, of die eindigen op –xynol.
  1. Siliconen

Over siliconen zijn voor- en tegenstanders nog lang niet uitgepraat. Ze kunnen in elk geval wel stoornissen opleveren (de siliconen, niet de voor- en tegenstanders :-) ), denk aan borstimplantaten. Siliconen zijn een product uit de petrochemie en zitten in allerlei haar- en lichaamsverzorgingsproducten.
  1. EDTA

Ook wel: disodium EDTA of tetrasodium EDTA. Is een stabilisator in verzorgingsproducten, en heeft de eigenschap dat het (zware) metalen en calcium aan zich bindt. Niet heel prettig, en ook onwenselijk omdat het allergieën veroorzaakt.
  1. Synthetische kleuren

Herkenbaar aan de afkorting CI. Er zijn twee categorieën: onoplosbare pigmenten en oplosbare kleurstoffen. Vaak worden ze gemaakt van koolteer en zijn ze daardoor giftig voor luchtwegen, irriterend voor de huid, veroorzaker van allergieën en mogelijk kankerverwekkend.
  1. Formaldehyde

Ook een conserveringsmiddel, bewezen giftig en kankerverwekkend. Vermijd producten die deze ingrediënten hebben: quaternium 15, diazolidinyl urea, DMDM hydantoine, imidazolidinyl urea, DEA, MEA en TEA.

Etiketten checken

Met deze zorgwekkende lijst in de hand ging ik etiketten checken van de smeersels die ik thuis had staan. Wel eerst leesbril opzetten (hoe klein kun je lettertjes maken? Heel klein!). Best opgelucht, want geen enge parabenen of PEG’s te vinden. Maar googlen op de ingrediënten die wel vermeld worden, levert toch vraagtekens op. Zoals Dimethicone. Volgens sommigen zorgt die stof ervoor dat je huid wordt afgesloten. Je kunt je afvragen of dat goed is. Bovendien is het niet biologisch afbreekbaar: ook geen pluspunt. En dat is dan nog maar één ingrediënt uit een opsomming van 30!

 

Dus?

Ik vind het nogal ondoorzichtige materie. Zelfs met scheikunde in je eindexamenpakket is het lastig exact te weten wat er allemaal in de producten zit die bij je lokale Etos of Kruidvat in het schap liggen en welke echt schadelijk zijn. Ik zou zeggen: als je happy bent met je huidige verzorgingsproduct, stay happy. Je bent in elk geval geïnformeerd. Wil je puur natuur en de zekerheid dat je geen gif op je lijf smeert, dan heb je de keus uit verschillende merken natuurlijke verzorgingsproducten. Of je maakt het zelf :-) ! En oh joy… dan ben je bij ons op de goeie plek. We helpen je graag met inspiratie, tips en recepten. Hartstikke leuk, eenvoudiger dan je denkt én 100% natuurlijk.

Volgende week gelukkig een gezelliger onderwerp: cacaoboter. Jullie reacties, vragen of tips zijn van harte welkom!

Tot de volgende #lekkerinjevelletje!

 

Pin voor later

Etiketten checken: Weet jij wat je smeert op je velletje