Serie over de huid: lekker in je velletje (1)

De komende vijf weken gaan we jullie voorzien van een serie informatieve achtergrondartikelen over huidverzorging. In vijf afleveringen vertellen we je waarom het zo belangrijk is onze huid goed te verzorgen. Wat doet de huid eigenlijk? En welke producten lijken verzorgend te werken maar zou je eigenlijk moeten mijden? Best belangrijke informatie als je voornemens bent gezonder te leven. Want niet alleen wat je eet en drinkt heeft invloed op je huid, maar ook wat je erop smeert. De komende vijf weken is #lekkerinjevelletje. Hopelijk doen we jullie er een plezier mee! 

 

Aflevering 1 - Introductie 

Onze huid

Je weet het vast wel: de huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Mogen we dus net zo zuinig op zijn als op de andere organen. Net zoals je niet zomaar alles in je mond stopt, zou je ook niet zomaar van alles op je huid moeten smeren. Tenslotte is onze huid de beschermlaag tegen allerlei invloeden van buitenaf, dus je mag best lief zijn voor je huidje :-) . 

Hoe is de huid opgebouwd?

Simpel gezegd bestaat onze huid uit 3 lagen[1].

 

De lagen van de huid Bron: Gezondheidsplein

Opperhuid

Dat is de buitenkant, het huidlaagje dat we elke dag zien. De opperhuid, of epidermis, bestaat voornamelijk uit hoorncellen, die constant worden vernieuwd. De nieuwe cellen ontstaan onderaan en duwen de oudere cellen naar boven. Bovenop liggen de dode cellen. Deze zijn trouwens wel belangrijk: ze maken je huid ondoordringbaar voor schadelijke stoffen en bacteriën van buitenaf, en zorgen ervoor dat we niet uitdrogen. Uiteindelijk verschilferen en verdwijnen ze om plaats te maken voor een nieuwe laag. En hoe ouder we worden, des te langzamer gaat die vernieuwing. Hoe hard we ook scrubben en smeren! :-)

 

Lederhuid

In de middelste laag, ook wel dermis genoemd, bevinden zich o.a. talgklieren, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Deze laag is een blijvertje en wordt niet vernieuwd zoals de opperhuid. Het zorgt voor de elasticiteit van je huid, wat met het verstrijken van de jaren overigens ook steeds minder wordt. Laat je een tattoo zetten, dan wordt de inkt in deze duurzame huidlaag opgeslagen. Vandaar dat een tattoo niet valt weg te scrubben.

 

Onderhuids bindweefsel

Deze laag, de hypodermis, scheidt je huid van je spieren en pezen in je lichaam. Hier vind je vet, bindweefselschotten, bloedvaten, zweet- en talgklieren en haren (ja die komen dus helemaal van daar!). Je hebt dit onderhuidse bindweefsel niet op plekken waar de huid extra dun moet zijn (denk aan oogleden, tepels, genitaliën). Het heeft een isolerende en schokbrekende functie, en vetcellen die energie opslaan.

 

Droog, vet, of vochtarm?

Globaal gesteld heb je een droge huid als het op één of andere manier niet in staat is vocht vast te houden. Door allerlei oorzaken kan dat evenwicht (even) weg zijn. Winterse temperaturen, te droge lucht, te heet (of te lang) gedoucht: allemaal redenen waardoor de natuurlijke, noodzakelijke oliën in de huid verdwijnen. Vocht inbrengen om de balans te herstellen is dan belangrijk.

Kamp je voortdurend met een droge huid of met klachten als eczeem of psoriasis, dan volstaat het niet om zomaar wat op je huid te smeren. Er kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen (bepaalde allergie, erfelijkheid). De zoektocht naar dat ene middeltje dat helpt kan soms jaren duren. Begrijpelijk dat je, als het erger wordt en er bijvoorbeeld infecties optreden, je heil zoekt in medicijnen, ook al word je van de bijwerkingen (en de ingrediënten) ook niet heel gelukkig.

Bij een vette huid, of een  gecombineerde huid, komt vaak acné voor. De talgklieren in de lederhuid produceren dan (te) veel talg (huidsmeer). Toch willen puistjes niet direct zeggen dat je een vette huid hebt. Een vochtarme huid (niet te verwarren met een droge huid) heeft ook regelmatig last van onzuiverheden.

Ieder huidtype vraagt om een passend verzorgingsproduct. Laat je dus goed informeren over jouw huidtype. Uiteindelijk gaat het erom de pH-balans van je huid te herstellen/optimaliseren. En voor alle huidtypen is het belangrijk om de huid te verzorgen en in te smeren met het juiste product. Zo bescherm je je huid zodat het jou weer optimaal kan beschermen.

 

Wat kunnen jullie nog verwachten

Tot zo ver de algemene introductie. In de volgende afleveringen gaan we dieper in op verzorgingsproducten. Want het ene smeerseltje is het andere niet… Wat moeten we eigenlijk vermijden en waarom? En wat is dan wel goed? En welke essentiële en dragende oliën (carriers) zijn onmisbaar (en lekkerrr!) in onze dagelijkse huidverzorgingsroutine? We hopen dat deze serie je inspireert en helpt om letterlijk lekker in je velletje te zitten. Wil je reageren, iets vragen of heb je tips? Je kunt ons bereiken door hieronder te reageren of via Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest. Vermeld dan ook de #lekkerinjevelletje tag.

Tot volgende week! --> Aflevering 2: Wat zit er in onze huidverzorgingsproducten?

[1] Bron: Scratchmommy

 

Pin voor later

Wat weet jij over je huid/velletje?