DIY rozenwater de beste toner voor je gezicht
Er staan nog overal volop rozen in bloei, het is dus nu de beste tijd om eens aan de slag te gaan met rozenwater. Mijn favoriete toner is zelfgemaakt rozenwater en het beste kun je het maken met blaadjes geplukt uit de tuin of in het wild. Natuurlijk vertel ik ook de voordelen van rozenwater en hoe je het maakt.
Stop en ruik de rozen (stop to smell the roses)
Deze uitdrukking heb je vast wel eens gehoord. Iets waar we vaak aan voorbij gaan in de drukte van alledag.
Het betekent: Neem even de tijd op een drukke dag om te genieten van de schoonheid van het leven.
'Wat heeft dit nu met rozenwater te maken?' Hoor ik je nu denken. Behalve dat het woord rozen gebruikt wordt, niet veel, behalve dan dat de geur van rozen vaak een ontspannende werking heeft op mensen. Op een drukke dag geniet ik eventjes als ik mijn gezicht – voor het slapen gaan – schoonmaak met mijn diy rozenwater. De subtiele geur werkt ontspannend en het schijnt ook nog allerlei voordelen te hebben voor je huid.
Om er maar eens een paar te noemen:
- Het helpt om de pH van je huid stabiel te houden, wanneer je het gebruikt als toner of cleanser. Dit is heel fijn als je last hebt van acné, dermatitis[1] of eczeem.
- Het stimuleert de circulatie van de hele kleine bloedvaatjes onder de huid, waardoor je minder last zult hebben van couperose[2]. Dit kan ik trouwens beamen, mijn couperose is zeker verminderd, jippie!
- Maakt de huid zacht, is vocht inbrengend, werkt revitaliserend waarbij het gelijktijdig littekens, wondjes en sneetjes kan genezen.
- Kalmeert je huid en geest waardoor stress en angst verminderen.
- Rozenwater helpt bij de toning van je huid en biedt tegelijkertijd antibacteriële eigenschappen. Wat weer positief is als je snel last hebt van onder andere acné.
- De anti-oxidanten regenereren en verstevigen de huid.
- Helpt bij het revitaliseren van de verouderende huid, waardoor fijne lijntjes en rimpels op afstand gehouden worden. Genoeg voordelen om over te stappen op rozenwater toner en/of cleanser, toch? Laat ik je snel uitleggen hoe je het zelf kunt maken, daar gaan we dan.
Rozenwater, hoe dan?
Rozenwater kun je maken van verse of gedroogde rozenblaadjes. Let wel op dat de meeste rozen die je krijgt of koopt zijn bespoten met chemische rotzooi. Wil je zeker weten dat je schone rozen hebt, pluk de blaadjes dan van de rozen in je tuin of in het wild. Of vraag aan de bloemist om onbespoten rozenblaadjes. Als je dit teveel gedoe vindt, koop dan gedroogde rozenblaadjes bij Annie’s heilzame kruiden. Zij hebben een zeer uitgebreid en betaalbaar assortiment met keuze uit verschillende hoeveelheden.
Nu gaan we echt aan de slag.
Kies eerst het flesje waar je je rozenwater in wilt bewaren dan weet je namelijk gelijk hoeveel gedestilleerd water je nodig hebt. Neem niet een te grote fles, want dit is een vers product en heeft daardoor maar een beperkte houdbaarheid. Als in je flesje 100 ml gaat giet dan ongeveer 120 ml (wegens verdamping) gedestilleerd water in een pannetje en breng aan de kook.
Strooi zoveel gedroogde rozenblaadjes in het water, dat er nog een heel klein laagje water overheen staat. Je kunt ook verse blaadjes gebruiken maar zorg dan dat ze van goed geurende rozen afkomen en bij voorkeur onbespoten zijn. Ik heb mijn eerste batch wel gemaakt van commerciële rozen en ik heb er niets van gemerkt maar uit je tuin of de winkel zonder pesticiden is altijd beter. Zet het pannetje op een sudderplaatje op de kleinste pit en laagste stand, leg de deksel op de pan en laat de rozenblaadjes trekken totdat de kleur verdwenen is (ongeveer 20-30 minuten). Haal van het fornuis en laat het rozenwater volledig afkoelen. Zodra het afgekoeld is, giet je het rozenwater door een zeef voorzien van koffiefilter/keukenpapier of kaasdoek in een kan met schenktuitje (giet wat makkelijker dan een potje). Schenk het rozenwater in je gesteriliseerde fles en gebruik dagelijks als toner of cleanser.
Rozenwater kun je tot zeven dagen buiten, en tot dertig dagen in de koelkast bewaren. Vergeet dus niet de aanmaakdatum te vermelden op je etiket. Wil je niet om de zoveel weken een nieuwe batch maken, vries dan het rozenwater in ijsblokjeshouders in. Dan grijp je nooit meer mis ;-) .
Nog meer maken
Wil je nog meer maken met rozenblaadjes, zoek dan eens op Pinterest. Zoek op 'Rose petals' dan gaat er een hele diy wereld aan je open. Ik loop zelf nog steeds te spelen met het idee van een e-book met alle rozenblaadjes recepten verzameld. Dus lijkt je dat helemaal leuk! Laat het me weten in de reacties. Bij voldoende interesse zet ik het op mijn to-do lijst.
Pin voor later
Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.
Bronnen: [1] Gezondheidsplein.nl/Dermatitis
[2] Gezondheidsplein.nl/Couperose
Categorieën
- Dinner (2)
- Food (3)
- Miscellaneous (1)
- DIY (7)
- DIY Gezondheid (8)
- Groen doen (9)
- Health (4)
- Beauty (11)
- Ontspullen (5)
- DIY Schoonmaak (31)
- DIY Huis (2)
- DIY Balkon/tuin (1)
- DIY Cosmetica (10)
- DIY Lifestyle (22)
- DIY Beauty (56)
- Feitjes en weetjes (35)
- Essentiële oliën (10)
- Savvy minerals (1)
- DIY koken & eten (14)
- Mindshift (19)
- CMD | hart (4)
- Home business training (5)
- Podcasts (2)
- tandpasta (1)
- overig (1)
- milieu (2)
- Coronaire microvasculaire dysfunctie (4)
- Human design (6)