Beren op de weg - Aroma Freedom Techniek

Beren op de weg AFT

We dromen en stellen doelen maar halen ze niet. We weten dat we bepaalde dingen moeten doen maar doen ze vervolgens niet. Waarom is dat? Waar komt die innerlijke weerstand vandaan? Waarom gebeurt het zo vaak dat mensen het gevoel hebben dat ze de dingen die ze zo graag zouden willen, niet voor elkaar krijgen? Wat maakt dat mensen continu in gevecht zijn met zichzelf bij het willen bereiken van hun eigen doelstellingen? Wat maakt dat we heel vaak beren op de weg zien waardoor we onze dromen en verlangens bij voorbaat al laten varen? Het antwoord ligt heel erg dicht bij onszelf…  

Experiment

Laten we eens een experiment doen. Ik stel je een aantal vragen en dan wil ik graag dat je let op wat je voelt bij jezelf:

 • Verdien jij het om gelukkig te zijn?
 • Weet je zeker dat je alles uit het leven kan halen wat jij wil?
 • Verwacht jij dat er alleen maar goede dingen in het leven jouw kant op komen?
 • Voel jij je geliefd en gewaardeerd door de mensen om je heen?
 • Ben je tevreden over je carrière?
 • Heb jij financiële zekerheid?
 • Is jouw leven precies ingericht zoals jij dat wil?

Heb je ‘ja’ geantwoord op alle vragen en voelde je van binnen geen enkele twijfel of stemmetje? Wat een geweldig leven heb jij! Maar ben je zoals de meeste mensen, dan zijn er minstens een paar vragen geweest waarbij je een stemmetje hoorde pruttelen als:

 • “ja natúúrlijk”
 • “dat zou wat zijn!”
 • “wat een rare vragen, niemand heeft dat allemaal”“dat zou leuk zijn, maar dan zou ik ………… nodig hebben”
 • “daar ben ik niet goed genoeg voor”
 • “het leven is geen sprookje”

Wat zei jouw innerlijke stem tegen jou, een van bovenstaande dingen of wat anders?  

Innerlijke stemmetjes

Deze stemmen praten wel vaker tegen ons. Is het je wel eens opgevallen? Het is niet zo raar hoor, iedereen heeft ze, en ze zijn er ook met goede bedoelingen. Ze willen je graag beschermen zodat je pijnlijke momenten in het verleden niet herhaalt, of iemand heeft het ooit met de beste bedoelingen tegen je gezegd om je te beschermen tegen allerlei nare dingen die in het leven kunnen gebeuren. Het vervelende is dat voor veel van deze stemmen geldt dat dit misschien ooit zo was op een moment in je leven, maar dat het nu niet meer zo handig is. Deze stemmen kunnen je behoorlijk tegenwerken in wat je in dit huidige leven wil. We hebben allemaal wel onze portie pijn, verlies, verdriet, boosheid en frustratie in het leven gehad. En terwijl we dat hadden hebben we daar veelal gedachten, houdingen, overtuigingen aan gehangen om deze gevoelens in de toekomst te voorkomen of te rechtvaardigen voor onszelf. Maar juist die stemmen houden je nu vaak tegen om de dingen te doen die je graag zou willen doen. Wie ooit in therapie is geweest, weet dat dit een van de onderdelen is waar altijd mee gewerkt wordt. Waarom je ooit ergens zo over bent gaan denken, en hoe je dit weer los kunt laten. En wie ooit in therapie is geweest weet ook hoe moeilijk het is om nou juist daarvan af te komen.  

Meest primitieve zintuig: reuk

Al onze gedachten en overtuigingen zijn opgebouwd uit informatie van onze zintuigen en op een bepaalde manier geïnterpreteerd. Dat doen we zelf in ons brein waarbij onze reuk net even anders doet dan de rest. Onze reuk kun je beschouwen als ons meest primitieve zintuig. Naar alle waarschijnlijkheid is het de eerste in onze evolutionaire ontwikkeling. Zelf het kleinste eencellige organisme heeft een chemisch zintuig, wat er op neerkomt dat ze hierdoor weten wat goed (voedsel) en slecht (giftig) voor hen is. Toen de evolutie zich ontwikkelde werd het al snel wijzer en werd wat we nu als onze reuk beschouwen. Het wordt door veel wezens gebruikt om voedsel te identificeren, vijanden op tijd op te merken, een partner aan te trekken, je te manoeuvreren binnen sociale hiërarchieën. Bij mensen is het zicht het belangrijkste zintuig geworden om te oordelen of iets goed of niet goed voor ons is maar reuk blijft een enorme belangrijke rol spelen, vaak groter dan dat we denken, zeker in emotionele situaties. Dit heeft te maken met hoe ons brein werkt. De meeste zintuigen pikken hun informatie op en sturen dit naar de hersenen. Daar wordt het verwerkt door onze Thalamus die een afweging maakt waar welke informatie naartoe gaat. Geur is het enige zintuig dat een andere route doorloopt. Bij brand of de geur van een roofdier of de geur van voedsel is het beter voor het overleven van onze soort dat er direct een beslissing wordt genomen. Vandaar dat geur niet via het regelcentrum van de Thalamus gaat, maar direct naar onze Amygdala en Hippocampus oftewel als enige rechtstreeks naar ons emotionele centrum en ons regelcentrum voor herinneringen en leren. Je begrijpt dat hierdoor geur en emoties een sterke connectie hebben met elkaar, aangezien geur direct en zonder tussenkomst opgeslagen wordt inclusief de emotionele lading.  

Aroma Freedom Techniek

AFT Aroma freedom techniek, gebruik geur voor loslaten van beperkende gedachten en patronen.

Veel technieken om van je belemmerende overtuigingen af te komen bestaan uit praten of ander gedrag aanleren. Dan is er ook nog EMDR dat wel met je zintuigen werkt door piepjes (gehoor) of beweging van de vingers (visueel) of tapjes (tactiel/aanraking). De Aroma Freedom Techniek van dr. Benjamin Perkus werkt nou juist specifiek met geur. Hij heeft een protocol ontwikkeld en die gecombineerd met speciale essentiële oliën die zorgen dat je blokkerende gedachten kunt oplossen en veranderen naar de positieve richting die jij graag wilt en nodig hebt om je doel te bereiken. De oude, in de loop der jaren opgebouwde negatieve gedachten, meningen en emoties, gebeurtenissen en oordelen worden gewijzigd door deze techniek. Betekent dit dat je met de Aroma Freedom Techniek meteen in therapie bent? Nee hoor! Het is een fantastische manier om je pad helder te krijgen zonder dat hier beren op huppelen. Zoals het volgende verhaal van Peter die de Aroma Freedom Techniek volgde zijn er velen.  

Het verhaal van Peter

Peter kwam bij mij in de praktijk en wilde stoppen met roken en ook wel graag zijn droombaan maar dat lukte steeds niet. Sterker nog, hoewel zeer capabel, liep hij telkens vast bij ieder bedrijf zodra zijn kansen in zicht kwamen. Wat betreft het roken had hij al alle bekende methoden uitgeprobeerd maar steeds zonder succes. We besloten de Aroma Freedom Techniek (AFT) toe te passen en al na één sessie waren de veranderingen enorm. Tot grote verbazing van Peter kwam vrijwel direct aan het licht wat er nou eigenlijk speelde bij hem en vervolgens kon hij dat ook makkelijk loslaten. De AFT-methode is een stap-voor-stap methode. We hebben eerst een doel gesteld: vanaf vandaag ben ik een ex-roker. We hebben allerlei zinnen doorgenomen maar deze had voor hem de meeste lading. Er kwam ook meteen een innerlijke stem naar boven die hem vertelde dat hij dat zelf wel bepaalde. Daarna richtten we ons op de gevoelens die hierbij hoorden en dat was vooral een enorme opstandigheid. De herinnering die hierbij naar boven kwam raakte Peter enorm. Als kind op de basisschool was hem door verschillende leraren verteld dat het nooit iets zou worden met hem, hij kon zelfs net zo goed meteen van school gaan, hij zou het nooit halen. Peter heeft dyslectie en dat werd jaren geleden al snel beschouwd als domheid. Hij worstelde zich door zijn middelbare school heen en werkte zich met lange studies in de avonduren op tot accountant. In een tweede ronde zei de innerlijke stem dat hij toch te zwak was om te stoppen en het gevoel dat hierbij hoorde was niet langer opstandigheid maar verdriet om dat kind op de basisschool dat hij ooit geweest was. Door het gebruik van de oliën vervaagde de oorspronkelijke felheid van de herinnering en veranderde de innerlijke stem naar: ik bepaal mijn eigen richting. Peter rookt inmiddels 5 maanden niet meer, maar wat misschien wel nóg leuker is: hij heeft inmiddels de topbaan die hij wilde. Vaak zit zo’n belemmerende overtuiging je niet op één vlak dwars, maar op meerdere vlakken in je leven zoals bij Peter.  

Young Living

Alle AFT practitioners werken op verzoek van Dr. Perkus alleen met de etherische oliën van Young Living omdat die de hoge mate van kwaliteit en puurheid bezitten die nodig is om dit proces goed te kunnen doorlopen. In april 2018 heb ik de opleiding voor gecertificeerd Aroma Freedom Techniek (AFT) practitioner afgerond. AFT-sessies kunnen zowel in persoon, als online of zelfs via de telefoon gehouden worden en duren ongeveer 45 minuten. Indien nodig zal ik, in overleg met de cliënt, andere technieken integreren mocht dat de therapie ten goede komen. Heb je interesse om door middel van een AFT-sessie jouw doel scherp te stellen en ervoor te gaan, neem dan contact op via afspraak {@} inspiretobe.nl  

Mini droom workshop

Beren op de weg, schrikken ook vaak je dromen af. Zonder dromen heb je geen doelen. Zonder doelen heb je geen richting in je leven en heb je ook niet meer de regie. Dan overkomt het leven jou! Terwijl jij toch wilt bepalen hoe jou leven eruit ziet! Heb je geen idee wat jouw droom eigenlijk is, dan helpen wij je graag op weg, want we gunnen je dat je alles krijgt wat je wenst in je leven. Speciaal voor jou hebben we daarom een gratis mini droom workshop ontwikkeld waarin we samen aan de slag gaan.  Tijdens deze live online workshop ontdek je met 3 vragen en in 30 minuten hoe je droomleven eruitziet en hoe je dit kunt verwezenlijken. 

Interesse in de Droomworkshop? Meld je aan voor GRATIS toegang tot Reinventyourlife community onderaan dit artikel.

Jaren (25+) leefde ik in de veronderstelling dat ik geen droom had. Dus op het moment dat mij gevraagd werd, waarom ik in de netwerk marketing wilde beginnen, liep ik helemaal vast. Hier had ik a, niet op gerekend en b totaal geen antwoord op. Ik had werkelijk geen idee wat ik wilde bereiken in mijn leven of met mijn business. Totdat mij tijdens de coaching opleiding 3 vragen werden gesteld. Met de beantwoording van deze 3 vragen werd mij al snel duidelijk dat ook ik een droom heb. Iets wat ik totaal niet verwachte, want ja als chronisch zieke kon ik meer niet dan wel. Dus dan heeft dromen toch geen zin! En of het zin heeft. Door weer te gaan dromen heb ik de moed gevonden om een eigen business te starten. Waardoor ik weer financieel onafhankelijk kan zijn. En een heel fijne bijkomstigheid is dat ik me fitter en gezonder voel dan ik ooit nog had durven hopen. Het weten van mijn droom, geeft richting in mijn leven. Helpt me wanneer ik belangrijke beslissingen moet nemen en geeft me de moed om door te gaan, zeker op de momenten dat ik me niet zo goed voel. Spreekt dit je aan en wil je net als mij weten waar je naartoe gaat in je leven? Het kost je maar 30 minuten van je leven om dit te achterhalen. Dat is natuurlijk de beste tijdsinvestering ooit! Ga jij jouw beren te lijf?

Pin voor later

Pak de beren op je weg aan