Wat hebben vergeving en perceptie met elkaar te maken?



Boeddha vergelijkt wrok koesteren met het oppakken van een gloeiendhete houtskool en hopen dat iemand anders zich verbrandt. Ook heb ik ooit iemand horen zeggen dat wrok hebben lijkt op iedere dag een beetje gif drinken en hopen dat de andere persoon dood gaat. Wanneer je er zoals ik vanuit gaat dat de energie die je uitstraalt weer naar je terug komt is dit niet een energie die je in je leven wilt hebben. Maar hoe kom je nou van wrok af? Met vergeving.

In mijn opleiding als Dreambuilder ™ coach kreeg ik op een dag de les vergeving en perceptie. Enigszins terughoudend begon ik aan deze les. Want in mijn jongere jaren, nadat ik seksueel misbruikt was, werd vanuit de kerk gezegd dat ik het maar moest vergeten en vergeven. Zomaar die man en de mensen die ervan wisten een vrijbrief geven voor wat er was gebeurd? Nooit van mijn leven!

 

Verstoppen

Ik koos ervoor om de gevoelens zoveel mogelijk te verstoppen, en eens in de zoveel tijd staken boosheid, verdriet en wrok de kop op. Meestal ging ik dan weer in therapie om mijn hoofd boven water te houden. Langzamerhand kon ik het verwerken en daarmee verdwenen geleidelijk aan ook de wrok en andere emoties naar de achtergrond.

Het was in bovenstaande les dat ik voor het eerst de ware betekenis van vergeving begreep. Tot dan toe was vergeving gekoppeld aan zeggen dat het dus allemaal niet zo erg was. Dat je seksueel misbruik accepteert en goedvindt.

Maar dat is niet wat vergeving inhoudt. Vergeving is mezelf niet meer laten leiden door mijn wrok, boosheid en verdriet. Vergeving is het veranderen van mijn perceptie waardoor ik mezelf vrij maak. Want ik geloof dat zolang je vasthoudt aan wrok en andere negatieve emoties, je niet alles uit het leven kunt halen. 

Verander je perceptie

In de les stond de volgende zin: ”Vergeven is een verandering in mijn perceptie. En dat betekent dat ik een manier vind om met andere ogen naar de situatie te kijken." Ik zal dit verduidelijken met een verhaal.

Mijn coach stond op een dag in de rij bij de kassa in de supermarkt, waar ze tijdens het wachten zich verbaasde over de onvriendelijkheid van de kassière tegen de dame voor haar. Eenmaal zelf aan de beurt, was de kassière ook tegen haar ronduit onbeschoft. Enigszins beduusd maar ook boos liep ze samen met een jongen die haar boodschappen droeg naar haar auto. Onderweg vroeg ze aan de jongen waarom de bedrijfsleiding dit gedrag tolereerde. De jongen vertelde haar dat de dochter van deze vrouw de dag ervoor een zwaar auto ongeluk had gehad en op dit moment vocht voor haar leven. Maar omdat ze geen verzekering heeft ze haar baan verliest als ze niet komt opdagen, moest de kassière vandaag gewoon komen werken.

De boosheid van mijn coach verdween als sneeuw voor de zon en ze werd vervuld met een gevoel van medeleven. Dit voorval maakte haar duidelijk dat overal een verhaal achter zit, wat we natuurlijk niet altijd weten. Door er zelf een verhaal achter te zetten kunnen we een nare gebeurtenis in een ander perspectief plaatsen, waardoor we geen wrok koesteren.

 

Vergeving is een intern proces

Vergeving heeft dus uiteindelijk niets met de ander te maken. Je accepteert er helemaal niets mee. Wat gebeurd is, is gebeurd! Maar van binnen verandert er wel wat: elke keer dat we daarna aan die persoon of situatie denken, ervaar je in plaats van een beperkende energie juist een liefdevolle, allesomvattende energie.

Achteraf heb ik mijn stiefvader al lang vergeven, maar dat had ik nog niet eens door. Het is dus blijkbaar niet altijd een proces waar je je bewust van bent of hoeft te zijn.

 

Kleine oefening

Denk aan iemand in je eigen leven, die het je moeilijk heeft gemaakt of maakt. Dat kan een vriendin zijn, een familielid of een collega. Als je aan die persoon denkt, voel je je hart of keel samentrekken. Dat is een goede plek om mee te beginnen. Besef wel dat hier wat werk aan vastzit om de energie die nu muurvast zit door je wrok, weer vloeiend te krijgen. Bedenk dat deze energie, eenmaal omgezet, kan helpen je dromen waar te maken.

Verander je perceptie over de gebeurtenis door te bedenken wat de reden kan zijn voor dit gedrag. Wat zou er in het leven van die persoon kunnen spelen waardoor hij of zij dat heeft gedaan of gezegd? Koppel daarna de emotie los van de ervaring. Langzaamaan merk je dat de beklemming op je keel en hart optrekt.

Het is dus niet zo dat je akkoord gaat met wat er gebeurd is! Je verandert alleen jouw perceptie zodat jouw energie weer kan stromen. Want zoals Boeddha ons leert: door vast te houden aan de wrok doe je alleen jezelf pijn, die ander heeft daar totaal geen last van.

 

Challenge

Wanneer je toch bezig bent met het laten doorstromen van je energie, doe dan ook mee aan onze 30 daagse random acts of kindness challenge. Hiermee verhoog je ook je vibraties waarmee je meer overvloed en geluk zult aantrekken in je leven. Vul je gegevens hieronder in en download vandaag nog de challenge kalender. Gebruik #BBYKindness op social media zodat we je kunnen steunen! Deel het met al je vrienden, want hoe cool is het als jullie elkaar kunnen aanmoedigen en mee kunnen delen in het geluk wat naar jullie toekomt!

 

Pin voor later

Wat hebben vergeving en perceptie met elkaar te maken?

 



[et_pb_divider show_divider="off" height="100px" _builder_version="3.10" locked="off" /]



0 berichten

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie plaatst!

Laat een reactie achter