Omdat je het waard bent!Legendarische slogan van een wereldberoemd merk. En spot on, want veel vrouwen hebben niet zo'n geweldige eigenwaarde en zijn vooral goed in het onderwaarderen van zichzelf. Een oprecht compliment wordt direct in twijfel getrokken of afgezwakt: "Hij of zij zegt het alleen uit beleefdheid", "Wat, dit oude jurkje? nee joh", en "Pff, zo goed ben ik niet, hoor!"

 

Waarom doen we dat toch?

“Ik verdien het niet om nu te genieten van een ijsje want ik heb vanmorgen niet gesport”. “Ik verdien het niet om gelukkig te zijn, want…”. “Ik verdien het niet om hulp te vragen want mijn probleem is maar klein vergeleken met dat van anderen”. Waar komt dat saboterende stemmetje toch vandaan? En is het waar wat het zegt?

Over het tweede zijn we kort en bondig: NEE! Voor een antwoord op de eerste vraag moeten we terug in de tijd, in de meeste gevallen naar onze jeugd, waar velen van ons werden opgevoed met een straf- en beloningssysteem. “Als je lief bent krijg je straks een ijsje”, of: “Als je niet stil bent dan zwaait er wat”. Kreeg je straf? Dan had je het er vast zelf wel naar gemaakt. Ben je vrouw, dan is de kans groot dat je jezelf netjes moest gedragen. Voeg hier de minder leuke ervaringen aan toe die in ons leven voorbijkomen en waardoor we op een bepaalde manier over onszelf zijn gaan denken en voilá: allerlei beperkende overtuigingen die ons belemmeren op onze weg naar succes en geluk.

 

Wat kun je er aan doen?

Ten eerste is het belangrijk om je bewust te worden van dit soort stemmetjes. Probeer eens een week lang die stemmetjes boven te krijgen door iedere keer als je ergens terughoudend in bent, te vragen aan jezelf: waarom? Grote kans dat het zinnetje klinkt als: 'zo doen wij dat niet', of : 'je moet beleefd blijven', of: ' hou je nou maar in, dat is beter'. Schrijf ze een week lang op en ik garandeer je dat je dan al een mooie verzameling hebt. Als je hier na een week naar kijkt, zie je misschien een patroon, of herken je je moeder erin. Vraag jezelf bij ieder zinnetje het volgende af:
  • Is het waar?
  • Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  • Hoe reageer je, wat gebeurt er als je deze gedachte gelooft?
  • Wie zou je zijn zonder deze gedachte?
Deze methode is bedacht door Katie Byron en helpt je bewust te worden van wat je over jezelf denkt.

Een andere, relatief nieuwe methode is AFT: Aroma Freedom Techniek. Veel belemmerende overtuigingen of blokkades zitten diep in je onderbewuste en krijg je soms lastig weg. Met de Aroma Freedom Techniek lukt dit relatief snel door een van de componenten van een belemmerende overtuiging op een specifieke manier te veranderen door middel van geur.

Blokkades en belemmerende overtuigingen kunnen namelijk een reden zijn waarom je steeds foute partners kiest, niet van suikers af kunt blijven, over je heen laat lopen op je werk, thuis etc. Blokkades in jezelf kunnen je enorm saboteren om je doelen en dromen te bereiken. Vaak werkt zo’n blokkade op meerdere vlakken in je leven door, zoals bijvoorbeeld bij Lisa uit mijn praktijk.

 

Je bent het waard om een goed leven te leiden waarin jouw dromen werkelijkheid worden.Praktijkvoorbeeld 'het waard zijn'

Lisa is 32 en ze werkt heel hard omdat ze graag een mooi huis wil. Toch lukt het haar maar niet om die promotie te krijgen. Ook op het gebied van de liefde blijft het tobben, ze valt steeds voor types met bindingsangst die haar uiteindelijk in de steek laten.

Ze komt bij mij en verzucht dat het haar steeds niet lukt om een leuke partner te vinden. “Ik trap er steeds weer in. Het lijkt wel of ik iedere keer blind ben en alleen rotzakken uitkies”.

Na wat gesprekken besluiten we om de Aroma Freedom Techniek te doen. Doel: binnen een jaar een leuke partner vinden. Ik vraag haar hoe groot zij de kans acht, op een schaal van 1 tot 10, dat ze binnen een jaar een leuke partner vindt. Haar antwoord is: 1. Ik vraag haar om haar doel hardop te herhalen en aan te geven waarom haar innerlijke stem zegt dat dit voor haar niet mogelijk is. Het antwoord is: “Dat is niet voor jou weggelegd”. De blokkade zit daar dus ergens.

We zijn die blokkade gaan uitdiepen en het bleek dat haar moeder vaak zei: “Dat is niet voor ons soort mensen weggelegd”. Ergens is Lisa dat ook gaan geloven over zichzelf.

We zijn ermee aan de slag gegaan; een maand na de sessie kreeg ze haar promotie, ze is nu op zoek naar haar droomhuis en ze heeft een date gehad met een man die uit een lange relatie komt en weer rustig iets wil opbouwen. Hiervoor zag ze mannen met een serieuze inslag gewoon niet staan. Hadden we de focus van de sessie gelegd op het bereiken van haar promotie of haar droomhuis, dan zou dat dezelfde blokkade hebben opgeleverd: “Dat is niet voor mij weggelegd”.

 

Probeer het eens!

Met het concreet maken van belemmerende gedachtes en blokkades zet je dus al een belangrijke stap.  Zodra je je ervan bewust bent dat die beperkende overtuigingen je nergens brengen, kun je jezelf gaan voeden met energieën die jou wel op het juiste pad zetten om je doelen te bereiken: positieve gedachten, vrije ideeën en optimisme! Wat jou daarbij kan helpen, zijn de 7 ochtendrituelen voor meer succes. Deze rituelen zijn vooral een kwestie van oefening, regelmaat en herhaling. Echt, zo makkelijk is het! En je zult zien, als je elke dag oefent, wordt het je steeds meer eigen om vrij te denken, elke situatie onbevangen tegemoet te treden en te geloven dat ook jij het waard bent om ongebreideld te mogen dromen. En voor je het weet, worden je dromen werkelijkheid...

 

Lieve groet, Marjolein

Marjolein Prins is registertherapeut en aangesloten bij de beroepsvereniging NBVH en overkoepelende organisaties. Ze is gespecialiseerd in het werken met alle denkbare vormen van stress, spanning of andere struikelblokken in het leven. Zij heeft de opleiding Hypnotherapie en Integrale Psychosociale therapie in 2009 afgerond. Daarnaast is zij opgeleid tot NLP-practitioner, PDS-therapeut, AFT-practitioner en heeft zij een groot aantal andere opleidingen gevolgd ter ondersteuning van haar cliënten in haar praktijk Inspire to Be en volgt zij ieder jaar weer nieuwe workshops en opleidingen.

[et_bloom_locked optin_id=optin_4]