Hoe houd je rozen zo lang mogelijk goed?

Rozen zijn kostbare bloemen; krijgen we een boeketje dan willen we er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Bij mij hield echter geen enkele bos bloemen het lang uit: na een paar dagen kon ik ze vaak al vaarwel zeggen. Natuurlijk klaagde ik daar wel eens over, waarop ik allerlei adviezen kreeg om dit of dat eens in het water te proberen.

Uiteindelijk een oproepje op onze FB pagina geplaatst en ook daar kreeg ik superveel tips: van suiker tot speciale watertjes. Tijd om er een paar te testen!

Tweewekelijkse bos bloemen

Sinds een paar maanden ontvang ik tweewekelijks een bos bloemen van Bloomon aan huis. Lang over zitten dubben, maar de foto's van prachtige boeketten die voorbijkwamen waren té verleidelijk: ik ging ervoor. Echt een geweldige beslissing is dat geweest! Een gratis vaas, opzeggen op elk gewenst moment en bovenal: iedere keer zo genieten van de kleurenpracht en de bloemen die langzaam open gaan.

 

Verzorging

Bij de Bloomon boeketten krijg je een uitgebreide instructie, waaronder: 'stelen schuin afsnijden of knippen met een tuinschaar.' Ook al wist ik dat het niet mocht, ik knipte tot dan toe altijd met een keukenschaar de stelen er schuin af. Al te vaak had ik met een mes niet alleen de steel van de bloem, maar ook het vel van m'n vinger gesneden. Nu blijkt dat een schaar oke is, maar dan wel de juiste: een tuinschaar!

Vervolgens moet je zodra het water troebel wordt (na circa 3 dagen) de bloemen eruit halen en opnieuw knippen of snijden. Je moet de vaas goed afwassen met afwasmiddel en een beetje eco bleek. Dan ⅓ water in de vaas, een scheutje eco bleek en dit blijf je herhalen tot de bloemen echt op zijn. Ik had geen eco bleek in huis en bij de Picnic - waar mijn boodschappen vandaan komen- hadden ze dat niet. Gelukkig had ik nog hydroperoxide in mijn keukenkastje staan wat dezelfde eigenschappen bezit.

 

Houdbaarheid boeket

Wat me opviel aan Bloomon is dat hun boeketten bijna altijd twee volle weken blijven staan. Ik was helemaal verbaasd. Natuurlijk zijn niet alle bloemen even sterk, maar over het algemeen blijft het nog wel echt een volwaardig bos bloemen. Waar voor mijn geld! Probeer het eens uit, zo'n boeket van Bloomon. Gebruik mijn Bloomon link, dan krijg je er een gratis vaas bij. Dan snap je precies waar ik het over heb ;-)

Op een dag sprak ik iemand die bij een bloemist werkt en die was van mening dat er iets met de Bloomon bloemen gedaan moet zijn. Want bloemen kunnen volgens haar niet zo lang staan. Voor mij een extra reden om de proef op de som te nemen, en te kijken of ik met bloemen van een andere leverancier en mindere kwaliteit dezelfde levensduur kon bereiken.

 

De rozen test

Op een zaterdag ging mijn man naar het winkelcentrum en ik vroeg hem om een bosje bloemen mee te nemen. Het maakte mij niet uit wat voor bloemen, als het maar dezelfde waren, omdat je dan makkelijk kunt vergelijken. Bij thuiskomst bleek het een bosje witte rozen te zijn, tien stuks. Gelukkig had ik al iets meer dan tien opties om mee te experimenteren dus ik kon direct beginnen.

 

De ingrediënten 

Eerste uitdaging was 10 lege flessen vinden, maar dat was gelukkig snel opgelost. Ik had nog mooie lege appelsap flessen, een oud oliestel en een gewone vaas. Deze werden één voor één gevuld met 250 ml water en (v.l.n.r):
  1. een aspirine
  2. stuiver (euro)
  3. theelepel baking soda
  4. 1 theelepel appelcider azijn + 1 theelepel suiker
  5. ½ theelepel hydroperoxide
  6. 2 druppels tea tree essentiële olie
  7. 2 druppels Purification essentiële olie
  8. niks
  9. ¼ theelepel zout + ½ theelepel suiker
  10. bergkristal
Ik heb alle rozen op dezelfde lengte afgeknipt met een tuinschaar. Eentje heb ik moeten inkorten omdat de vaas te laag was. Maar dat heeft verder geen invloed op de test gehad.

 

Hoe hou je rozen het langst goed? Met essentiële olie, azijn, suiker, zout wat denk jij? | bloemen | bloemverzorging | flowercare

Dinsdag 5 juni

Hoe hou je rozen het langst goed? Met essentiële olie, azijn, suiker, zout wat denk jij? | bloemen | bloemverzorging | flowercare

 

Op dinsdag deed ik de eerste verversing en wat me opviel was dat de teatree, zout/suiker en appelcider rozen het verst open waren. De aspirine en purification waren nog zo goed als gesloten. De bladeren van de aspirine roos beginnen er al slecht uit te zien wat ook al geldt voor de baking soda roos. Daarom besloten om de hoeveelheid te verkleinen. Dus een kwart aspirine in plaats van een hele en ¼ theelepel baking soda.

 

Vrijdag 8 juni

Hoe hou je rozen het langst goed? Met essentiële olie, azijn, suiker, zout wat denk jij? | bloemen | bloemverzorging | flowercare

 

De vrijdag was het weer tijd voor een verversing. De aspirine en baking soda roos kon ik al weggooien. De rozen waren niet eens open gegaan. De steel van de aspirine roos was heel donker geworden en zal vol met schimmel plekjes. De buitenste blaadjes zagen er verdroogd uit en de blaadjes waren helemaal verkleurd en ongezond. Bij de baking soda hetzelfde verhaal behalve de schimmel.

De appelcider azijn met suiker roos heb ik flink korter moeten knippen doordat er veel schimmel op de steel en in het water aanwezig was. Wel begon de bloem mooi open te gaan. Om de schimmel te verminderen heb ik de dosis gehalveerd naar een halve theelepel van ieder.

 

Hoe hou je rozen het langst goed? Met essentiële olie, azijn, suiker, zout wat denk jij? | bloemen | bloemverzorging | flowercare

 

Wat me heel erg tegenviel was de Purification roos, ik moest 15 cm wegknippen, de roos was maar gedeeltelijk open en de blaadjes zagen er al slecht uit. Deze essentiële olie mix werd mij zeer vaak aanbevolen en ik had er ook al het één en ander over gezien op Pinterest. In de praktijk bij rozen in elk geval geen succes. Met zout en suiker is de roos heel mooi open gegaan, maar de groene blaadjes van de roos begonnen al te verwelken. In tegenstelling tot de appelcider azijn en suiker was hier geen schimmel te vinden. Mijn vermoeden is dat het zout dit proces tegengaat.

Gelukkig zagen een paar rozen er nog lekker fris uit, namelijk de tea tree, met niks erin, de bergkristal, hydroperoxide en de stuiver. Al waren de laatste drie maar half open.

 

Maandag 11 juni

Hoe hou je rozen het langst goed? Met essentiële olie, azijn, suiker, zout wat denk jij? | bloemen | bloemverzorging | flowercare

 

Twee rozen weggegooid, de zout/suiker en hydroperoxide hadden duidelijk hun beste tijd gehad. De andere rozen hadden wisselende resultaten, maar waren nog goed genoeg om te blijven staan. Wel moest ik bij een paar de bruin geworden groene blaadjes verwijderen. Dit keer was er weer schimmel aanwezig bij de appelcider azijn/suiker combi maar de steel was er niet mee aangetast.

Dinsdag 12 juni

Hoe hou je rozen het langst goed? Met essentiële olie, azijn, suiker, zout wat denk jij? | bloemen | bloemverzorging | flowercare

Out of the blue waren de tea tree en de roos waarbij niks in het water zat gaan hangen. Helemaal opperdepop. Erg jammer want de tea tree was mijn favoriet omdat de roos daar heel mooi van open was gegaan.

De rozen die nog fier rechtop staan, weliswaar de een wat korter en met minder blaadjes, zijn de stuiver, de appelcider/suiker en de bergkristal. Deze hebben het nog tot vrijdag 15 juni volgehouden. Wel met de kanttekening dat ze alledrie nooit volledig open zijn gegaan.

 

Welk ingrediënt heeft in mijn ogen gewonnen

Tromgeroffel...De tea tree! Misschien niet wat je had verwacht, maar in mijn ogen de enige terechte winnaar. Bij de andere varianten moest ik blaadjes wegknippen, stelen inkorten of de rozen waren maar gedeeltelijk geopend. De enige roos die continu fris was inclusief de blaadjes en die echt helemaal open is gegaan had water met tea tree. En voor mij is een roos op zijn mooist als hij echt open is. 11 dagen heb ik van deze roos mogen genieten en dat is al veel langer dan ik normaal met mijn bloemen deed. Dus de test is geslaagd en ik ben happy met het resultaat!

Ik wil nog even terugkomen op de houdbaarheid van de Bloomon bos. Wanneer je de website checkt kun je lezen dat de bloemen direct vers van het land of de kas komen en nog slapend bij jou thuis worden afgeleverd. De hele cyclus van veiling, tussenhandel etc. is hier tussenuit gehaald. Dat scheelt natuurlijk wel een stuk met de kwaliteit van bloemen uit de winkels. Ik geloof daarom niet dat Bloomon de bloemen prepareert; de versheid maakt het grote verschil.

Want als ik matige rozen die wel door de hele cyclus heen zijn gegaan al twee weken goed kan houden dan kan dat zeker met een Bloomon bos die supervers is. Hieruit concludeer ik dat je met goede en consequente zorg een bos bloemen langer goed kunt houden dan je waarschijnlijk gewend bent.

 

Kies voor kwaliteit

Zorg er trouwens wel voor dat je met een 100% gegarandeerd pure tea tree olie werkt. Want een olie met allerlei vulstoffen of zelfs synthetische ingrediënten geeft niet hetzelfde resultaat. Ik gebruik zelf Young Living en weet dat zij gegarandeerd puur zijn. Wil je meer over hen weten en hoe ze de puurheid kunnen garanderen, lees en bekijk de pagina over essentiële olie.

Pin voor later