Ochtendroutine voor meer controle en succes in je leven.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Sleep jij jezelf uit bed naar de keuken voor een kop sterke koffie, hopend dat je wakker genoeg wordt om te functioneren, of heb je niet eens de kracht om überhaupt uit je bed te komen? Wanneer je ontzettend veel moeite hebt met opstaan, is het zinvol om eens serieus naar je ochtendroutine te kijken. Want die bepaalt namelijk je houding, humeur en manier van denken.

Er zijn zo veel simpele ochtendrituelen die je zou kunnen proberen om de start van je dag wat makkelijker te maken. Veel lifecoaches adviseren om, zodra je uit bed komt, iets te doen waar je blij van wordt: yoga, je favoriete muziek luisteren, een muziekinstrument bespelen of iets anders creatiefs. Daardoor associeer je opstaan met positieve gevoelens. Maar… meer genieten van je ochtend wil nog niet zeggen dat je een productieve dag gaat hebben!

De volgende 4 routines helpen je om niet meer achter de feiten aan te lopen en daardoor meer focus en succes in je leven te creëren.

 

1. Plan je dag de avond ervoor

Creëer je eigen ochtendroutine met rituelen die bij jou passen. Die je meer succes en vrije tijd gaan geven! | Law of attraction | Morning rituals

 

Dit is geen ochtendroutine, maar de voorbereiding op een goede ochtendroutine. En dat begint in de avond ;-)

Eén van de redenen waarom we het moeilijk vinden om een succesvolle ochtendroutine vol te houden is omdat we geen concreet plan of doel hebben. We lezen iets interessants over ochtendrituelen en beginnen de volgende ochtend klakkeloos met een lekker muziekje, korte oefeningen of meditatie. Heel positief! Maar dat goede gevoel smelt al snel weg zodra we ons laten afleiden. Denk aan social media, kinderen of het ochtendnieuws.

Maak in plaats daarvan een plan. Wees voorbereid! Start je dag met je ochtendroutine en focus je daarna op een aantal specifieke taken die je voor die dag af wilt hebben. Schrijf deze al de avond van te voren op en bewaar ze naast je bed als een herinnering voor de volgende ochtend. Zodra je je voeten naast je bed zet, pak je dit plan, lees je het door en kom je in actie.

 

Deze voorbereiding creëert twee belangrijke voordelen:

  • Minder afleiding
  • Minder keuzestress
Wanneer je focust op wat je echt gedaan wilt hebben, is de kans veel kleiner dat je je laat afleiden door minder belangrijke dingen. Laat je je gedurende de dag vaak afleiden, dan eindig je je dag met stress omdat je zoveel weer niet af gekregen hebt. Vaak een reden voor een minder goede nachtrust.

Als je pas in de ochtend begint met beslissen wat je allemaal nog moet doen vandaag, dan verlies je direct al kostbare energie. Keuzestress! Beslissingsmoeheid! En de dag is nog maar net begonnen! Hoe minder beslissingen je hoeft te nemen in de ochtend, hoe eerder je in actie kunt komen en des te meer energie heb je over om de taken af te ronden die echt prioriteit hebben.

Een goede voorbereiding is dus goud waard. Maak een planning. Besluit de avond tevoren wat je gaat eten, welke kleding je aantrekt, welke essentiële dingen je nodig hebt en wanneer je wat gaat doen. Op deze manier hoef je alleen nog maar op te staan, je lijstje te pakken en het gewoon gaan doen!

Denk niet: “Dat klinkt als een heleboel werk. Ik kijk liever wat me morgen een goed gevoel geeft.” Want dat is een valkuil van een luie geest die wanhopig vasthoudt aan minder productieve gewoontes.

 

2. Sta elke dag rond dezelfde tijd op

Creëer je eigen ochtendroutine met rituelen die bij jou passen. Die je meer succes en vrije tijd gaan geven! | Law of attraction | Morning rituals

 

Wat vind jij te vroeg om op te staan? 06:00 uur? 08:00 uur? Heel eerlijk: er bestaat niet zoiets als TE vroeg. Er is alleen te vroeg VOOR JOU. Ben je gewend om tot 12:00 ‘s middags te slapen, dan klinkt 09:00 uur opstaan veel te vroeg. Maar dat is alleen maar omdat je jezelf dwingt af te wijken van je bekende routine.

Je kunt gedurende de dag productief zijn, als je maar consistent bent in wanneer je gaat slapen en hoe lang je slaapt. Op deze manier went je lichaam aan een 24-uursritme. Het helpt je om uit te zoeken welke uren van de dag jij het meest productief bent. Voor sommige mensen zijn dit de ochtenden. Voor anderen de avonden of iets daar tussen in.

Zodra je een regelmatig slaap-waakritme ontwikkelt, wordt je lichaam op een natuurlijke manier wakker, zodra het tijd is om productief te zijn. Je hoeft jezelf dan niet meer uit bed te dwingen en je hebt ook geen sterke koffie meer nodig om iets gedaan te krijgen.

 

3. Gebruik een ochtendroutine om te focussen

Creëer je eigen ochtendroutine met rituelen die bij jou passen. Die je meer succes en vrije tijd gaan geven! | Law of attraction | Morning rituals

 

Je ochtendroutine helpt je bij je dagelijkse en lange termijn doelen. Zo  vermijd je afleiding en richt je je op wat voor jou belangrijk is.

 

Voorbeeld van een ochtendroutine:

  • Drink water
  • 5 minuten oefeningen of yoga
  • Korte meditatie
  • Lange termijndoelen herzien/bekijken
  • Je to do lijst bekijken - die je de avond ervoor hebt gemaakt - en zo snel mogelijk hiermee beginnen.
Je ziet het: deze routine begint met het in beweging krijgen van je lichaam door middel van een paar oefeningen. Daarna ontspan je je geest met meditatie, en als laatste wordt de focus weer verlegd naar de echte prioriteiten.

Dit is een simpel maar heel effectief ritueel om focus te ontwikkelen. Na verloop van tijd wordt het een gewoonte om je dag te beginnen met de focus op je doelen. Natuurlijk ben je vrij om er meer activiteiten aan toe te voegen.

 

4. Beweeg en drink water

Creëer je eigen ochtendroutine met rituelen die bij jou passen. Die je meer succes en vrije tijd gaan geven! | Law of attraction | Morning ritualsVolgens Dr. Batmanghelidj zit er geneeskracht in water.

Water is noodzakelijk voor het goed functioneren van onze cellen en hersenen. Vochttekort in ons lichaam kan leiden tot hoofdpijn en moeite met concentreren: ons lichaam vraagt dan om water. Door ‘s ochtends te drinken, kun je je direct focussen op je doelen gedurende die dag.

Een beetje beweging helpt om je lichaam voor te bereiden op het in actie komen. Het schudt je lichaam en geest wakker en brengt je in een staat van paraatheid in plaats van loom- en luiheid.

Dat bewegen hoeft echt geen uur te duren en je hoeft er ook niet voor naar de sportschool. Met een paar minuten op de plaats joggen, fietsen op je hometrainer of schaduwboksen ben je er al. Het maakt niet uit wat, als je maar een paar minuten beweegt.

Je ochtenden zijn zo productief als je ze zelf maakt. De eerste stap is je realiseren hoeveel winst je kunt behalen met het implementeren of verbeteren van je ochtendroutine. Besluit vandaag om het een week een kans te geven en kijk of je verbeteringen in je productiviteit waarneemt.

 

Mijn 7 favoriete rituelen

Op zoek naar balans in mijn leven en met name in het gebruik van mijn energie ben ik voor mezelf rituelen en routines gaan ontwikkelen. Want ik was niet zo van het plannen. Ik kwam liever ad hoc in actie en trok sprintjes als de deadline voor de deur stond.

Toen mijn lichaam dit niet meer kon bolwerken MOEST ik wel leren om te plannen en in balans te leven, zodat ik zoveel mogelijk uit mijn beschikbare tijd kon halen zonder volledig uitgewrongen te raken. Inmiddels heb ik een ochtendroutine gevonden die mij rust, balans en meer succes brengt. Maar bovenal voel ik me mede dankzij deze routines weer een stuk gezonder in een ziek lijf. Win-win dus!

Wil jij ook meer uit je dag halen, succesvoller en evenwichtiger leven of je net als ik gezonder voelen ondanks een niet zo gezond lichaam? Ik help je erbij! Download mijn 7 ochtendrituelen en neem het heft in eigen handen. Schrijf je hieronder in, dan kun je het direct downloaden.

 

[et_bloom_locked optin_id=optin_3]

 

Welke ochtendroutines gebruik jij om je productiviteit te verbeteren? Deel het met ons in de reacties!

 

Pin voor later

Creëer je eigen ochtendroutine met rituelen die bij jou passen. Die je meer succes en vrije tijd gaan geven! | Law of attraction | Morning rituals