DIY zero waste keukenpapier

Staat er bij jou ook een rol keukenpapier op het aanrecht? En ben je eigenlijk op zoek naar een zero waste alternatief? Vandaag laat ik je zien dat je keukenpapier super makkelijk kunt vervangen.

Zero waste is niet iets wat ik heel trouw nastreef, daar ben ik vaak te lui en inconsequent voor. Wel lees ik met veel plezier blogs over zero waste. Ook droom ik er dan van dat ik ook ooit zo consequent ben. Maar helaas in de praktijk vind ik het vaak toch te veel moeite om over te stappen. Laat natuurlijk onverlet dat ik wel hele kleine babystapjes neem om bewustere keuzes te maken.

 

Op de goede weg

Met mijn eigengemaakte verzorgings- en schoonmaakproducten zit ik al aardig op de goede weg. Maar ik gooi nog steeds minimaal een hele vuilniszak met vuil per week weg ?. Ik ben ook niet echt bewust bezig met afvalreductie. Of misschien een beetje ;-) . Want ik bestel nu twee keer in de week kleine hoeveelheden boodschappen via Picnic en merk dat ik hierdoor veel minder weg hoef te gooien. Daarnaast bespaar ik ook nog geld en dat is altijd leuk, toch? Ook een keer proberen? Gebruik code MARIS269 bij je eerste Picnic bestelling en ontvang €5 korting.

Oké, nu weer to the point! Al met al toch kleine stapjes in de goede richting. Vandaag komt er een klein stapje bij, namelijk zero waste keukenpapier.

 

Vervang je keukenpapier voor zero waste keukenpapier. Goed voor het milieu en het bespaart ook nog geld. | DIY | Zero waste | Schoonmaken

 

Zero waste keukenpapier

Eigenlijk klopt de benaming niet, want het is niet in alle opzichten een vervanger voor keukenpapier. Ik kan er mijn neus niet in snuiten en … nou ja, dat is het eigenlijk wel. Want verder kan ik er alles mee!

Hoe je het maakt? Dat is eenvoudig, je knipt oude vaatdoekjes (als ze erg groot zijn) in vieren. Maar je kunt hiervoor ook oude handdoeken gebruiken. Knip hier vierkantje lapjes uit. Pak een grote schone pot en stop daar de lapjes in. Mijn voorkeur gaat uit naar een pot met een wijde hals zoals een pindakaas pot, maar je kunt natuurlijk ook een weckpot of afsluitbare bak gebruiken. Wat jij makkelijk vindt of in huis hebt!

Meng 250 ml gedestilleerd water of afgekoeld gekookt water met een half dopje Thieves allesreiniger en giet dit rustig in de pot. Heb je geen Thieves allesreiniger in huis? Dan wil ik eigenlijk zeggen: waaaaat! Dat is het beste groene schoonmaakmiddel wat ik tot nu toe heb gebruikt. En je doet ook nog heeeel lang met een flesje! Ondertussen zelfs drieëntwintig mensen een 200 ml flesje allesreiniger cadeau gegeven en nog steeds zit er genoeg in mijn flesje. Nou ja mijn punt komt wel over ?.

Heb je geen Thieves allesreiniger in huis, dan kun je een paar druppels afwasmiddel (ecologisch bij voorkeur) of 2 eetlepels natuurazijn gebruiken en daar 10 druppels essentiële olie aan toevoegen. Eucalyptus of Lemon hebben dan mijn voorkeur. Je wilt namelijk dat het viezigheid verwijdert en niet alleen maar lekker ruikt, toch?

Vervang je keukenpapier voor zero waste keukenpapier. Goed voor het milieu en het bespaart ook nog geld. | DIY | Zero waste | Schoonmaken

 

Hoe te gebruiken

Bij mij staat de zero waste keukenpapier op het aanrecht, zodat ik wanneer ik het nodig heb er een doekje uit pak. Meestal gebruik ik er één of twee.  Het fijne van Thieves is dat het puur natuur is, dus zelfs mijn houten snijplanken kan ik er mee schoonmaken en direct weer gebruiken. Wanneer ik ergens iets knoei, buiten de keuken, gebruik ik ook een lapje. Zodra de pot leeg is voeg ik nieuwe doekjes toe. Totdat al het vocht op is. Dan maak je weer 250 ml aan en giet het over een volle pot heen. Simpel toch!

De gebruikte doekjes gooi je bij de was, zo heb je een onuitputtelijke voorraad zero waste keukenpapier. Geïnspireerd ga ik nu op zoek naar een recept voor vochtige toiletdoekjes. Voor de billen, niet de bril ?. Want naast dat die vol zitten met ingrediënten waar ik niet zo vrolijk van word, is het natuurlijk ook niet echt zero waste. Dit keukenpapier bevalt me nu zo goed dat toiletdoekjes de logische volgende stap voor mij is ?.

Heb jij een fijn diy toiletdoekjes recept voor mij? Deel het met mij in de reacties.

 

Voortaan ook op woensdag een blog

Vanaf aanstaande woensdag gaan we twee keer per week artikelen publiceren. Als vanouds blijven de diy recepten en feiten en weetjes op de zaterdag verschijnen. Op de woensdagen ga ik artikelen publiceren die betrekking hebben op mindfullness, of eigenlijk meer op een mindshift. Een aantal maanden ben ik actief bezig met mijn eigen mindshift en dit heeft mijn leven totaal op zijn kop gezet - in de positieve zin ;-) .

Deze zomer deel ik praktische en toepasbare tips die ook jou leven op zijn kop gaan zetten. Dus stay tuned en bezoek het blog aanstaande woensdag!

 

Pin voor later

Vervang je keukenpapier voor zero waste keukenpapier. Goed voor het milieu en het bespaart ook nog geld. | DIY | Zero waste | Schoonmaken

Voorkomen is beter dan genezen, dus controleer steeds of je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in een DIY en test het eindproduct altijd gedurende 24 uur op een stukje huid voor je het in gebruik neemt.